SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerek meg a korlát

Vanília [cikkei] - 2004-03-30
„Az a nevelő, aki nem állít fel korlátokat, tehetetlen báb lesz, akit a gyerek semmibe vesz és rabszolgájának tekint.” Rabszolga? Ki akar itt rabszolga lenni?
A gyerek meg a korlát

A fenti mondatnál már biztos voltam benne: ez az én könyvem lesz. Pedig amikor leemeltem a polcról, csak azért tettem, mert nem tetszett a címe. Kell a gyereknek a korlát, állt a borítón, alatta az alcím: Azért mégsem állhat feje tetejére a világ!

Megint egy könyv arról, hogy milyen csapnivaló szülők is vagyunk – gondoltam bosszúsan, aztán amikor kedvenc magyar pszichológusom ajánlását is megláttam alul, a bosszúságból egyből kíváncsiság lett. Beleolvastam, kifizettem, a villamoson kapaszkodva elolvastam az első fejezetet, majd este, amint elült otthon a gyereklárma, hajnalig olvastam tovább, amíg bele nem aludtam.

A Pöttyös könyvek és Winnetou együtt nem hoztak ilyen izgalomba annak idején, pedig amikor felfedeztem az olvasás örömét valahol tízéves korom körül, még a nagymamám beígért nyaklevesei se nagyon tudtak rávenni arra, hogy tegyem le az én szeretett könyveimet, és menjek enni, aludni, segíteni, vagy éppen időben iskolába.

Új könyvemmel szakasztott így jártam, három napon keresztül már reggeltől az estét vártam, hogy végre magamra csukhassam a szobaajtót és folytassam, ahol előző este abbahagytam.

Annyi könyvet olvastam már a gyereknevelésről. Jót, rosszat, volt amelyikben találtam nálunk is használható ötleteket, volt amelyik félbehagyva porosodik azóta is a szekrény tetején.

Ez a könyv, Jan-Uwe Rogge könyve - nálam legalábbis - telitalálat. Mi, mai szülők, ha arról hallunk, hogy korlátozni kell a gyereket, hajlamosak vagyunk rögtön maradi szemléletre, ósdi módszerekre gyanakodni, amik drága csemetéinknek semmiképpen nem válhatnak hasznára ebben a világban. Pedig gyakran, egy-egy játékbolti hisztéria, pimasz megjegyzés, vagy sorozatos esti késés után örömmel fogadnánk azokat a bizonyos korlátokat a gyerekünk körül.

A pszichológus szerző jó alaposan körüljárja a korlát-ügyet. Megmutatja, milyenek az értelmes és értelmetlen korlátok, hogyan keresnek a gyerekek saját maguknak határokat, mire számíthat a közömbös, a következetlen, vagy éppen az erőszakos, agresszív szülő. Kiáll amellett, hogy sem a túlszabályozás, sem az abszolút szabadon engedés nem járható út a kiegyensúlyozott gyerekek nevelésében, mint ahogy a büntetés, a verés, a szigor is csak tovább rontja a javítani kívánt helyzetet.

És bár a könyv elsősorban a gyerekek érdekeit képviseli, emellett feltűnően „anyabarát” is – jogunkként ismeri el azt, hogy hibázhatunk, hogy nem kell tökéletes szülőnek lennünk, nem kell örökös elégedetlenségben élnünk magunkkal, amiért időnként lehetnénk jobbak. A gyereknek nem egy képzeletbeli szuperanya kell, aki mindig fitt, mosolygós, tévedhetetlen, hanem egy kiszámítható társ, jó és rossz tulajdonságaival együtt. Aki például végső elkeseredésében, vagy pillanatnyi bizonytalanságában levesz egy könyvet a polcról, hogy abból merítsen ötletet és erőt a továbbiakhoz. Ez a könyv pont megfelelő erre a célra.

Kezdő gyerekterelgetők és profi korlátállítók egyaránt örömmel és haszonnal forgathatják!

Jan-Uwe Rogge: Kell a gyereknek a korlát Park kiadó
Bolti ár: 1500 Ft
Kedvezményes internetes ár: 1425 Ft
(5% kedvezmény
)
itt megrendelhető

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja