Adventi készülődés 21.: Környezettudatos ünnepet!
Karácsonykor vágott fa helyett díszítsünk élő fenyőt.
Karácsony táján minden éveben ugyanaz történik: az utcákat ellepik a meg sem vásárolt - később pedig a megvásárolt majd kidobott - fenyőfák kupacai. Néhányat komposztálnak, de a zömét elégetik vagy hulladéklerakóra viszik... Köbméterben, fa-életben, környezetterhelésben mérve nagy árat fizetünk ezért a hagyományért.
Vehetünk földlabdás fát, amit ünnepek után - az első enyhébb, kora tavaszi napon - elültethetünk. Ha nekünk nincs is kertünk, elajándékozhatjuk a karácsonyfát ismerős kerttulajdonosnak vagy környékbeli iskolának, ovinak; de elültethetjük az utcán vagy egy közeli parkban is.
Feldíszíthetjük a kertünkben álló - esetleg az ablakból is látszó - fát is, így a látványtól nem kell eltekintenünk; míg a szobában pár fenyőággal, adventi koszorúval idézhetjük az ünnepet.
A modern, alternatív megoldásokra fogékonyak a vágott fát kiváltják a fenyőt helyettesítő szimbólumokkal is.
A félresikerült ajándékokat ne zárjuk a szekrénybe...
A félresikerült ajándékokat ne zárjuk a szekrénybe, hogy pár év múlva használatlanul dobjuk a kukába. Ha nem áll módunkban be/visszacserélni, találjuk ki, hol s kinek lehetne hasznára...
Jó megoldás, ha továbbadjuk óvodáknak (játék, könyv, stb.), szeretetszolgálatnak (ruhanemű, háztartási eszköz, stb.), rászorulóknak vagy felajánljuk "ingyenadom" tipusú levelezőlistákon.
Karácsony után szervezhetünk „Újévi Cserebere Bulit" munkahelyen, iskolában. Jó alkalom arra, hogy a félresikerült - azaz a nekünk nem tetsző, túl kicsi/nagy, általunk használni nem kívánt, stb. - ajándékokat elcseréljük egymás között.
Kevesebb szemetet a konyhában és az ünnepi asztalon is!
Az ünnep részeként szervírozott ebéd, vacsora, stb. elkészítése és tálalása lehet pazarló és környezetterhelő, de kis odafigyeléssel megoldható "zöldebben" is.
Eldobó palackokat és kombinált dobozokat kiiktatandó, keressünk visszaváltható kiszerelésű italokat, vagy használjunk gyümölcscentrifugát. Amennyiben ez utóbbival nem rendelkezünk, kérhetünk egyet ajándékba...
A hűtőben tárolt ételmaradékokat alu- és műanyag fólia helyett fedeles dobozokba, edényekbe tegyük. Ugyanígy csomagoljuk az ételeket szállításkor.
Igyekezzünk annyit főzni és vásárolni, hogy ne kelljen később maradék ételt kidobni! A menü kialakításakor vegyük figyelembe, hogy az ünnep alatti rokonlátogatások alkalmával is esetleg az evés lesz a fő „műsorszám".
Konyhai alapanyagainkat vásároljuk a lehető legkevesebb csomagolással. Amit lehet, vegyünk meg csomagolatlanul a piacon vagy környékbeli őstermelőtől.
A receptek kiválasztásakor ne feledjük, hogy a szezonális gyümölcsök, zöldségek előállítása mindig kisebb környezetterheléssel (vegyszerezés, fóliasátrak fűtése, stb.) jár! A tengerentúlról származó élelmiszerek (tengeri halak, gyümölcsök, italok, stb.) szállítása meglehetősen komoly légszennyezéssel és energiafelhasználással (pl. hűtőkamionok) jár.
Mellőzzük az egyszer használatos evőeszközöket, poharakat, tányérokat, terítőket... rengeteg hulladékot termelnek!
Forrás: www.humusz.hu
Fotó: eeandrey / 123RF Stock fotó
Közösségi hozzászólások: