Virágtartósítási praktikák
Gyakran kérdezik a vásárlók a virágkötőt, mit tegyenek a csokorral, hogy tovább szép maradjon. A virágtartósításnak rengeteg praktikája van. Vannak, akik saját recepttel rendelkeznek, fél kiskanál ebből és abból mondják és pompázik a virág.
Fertőtlenítőszerek és tápanyag utánpótlás
Mártsuk 30 percre vízbe a csokrot. Azután lehetőleg folyóvíz alatt |
vágjunk le a szárából, hogy könnyítsük a vízfelvételt. |
A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában. Ezt a napi munkát megspórolhatjuk, ha a háztartásokban előforduló fertőtlenítőszereket használunk a baktériumok ellen. Használhatunk szalicilsavat, formalint, borkősavat, timsót vagy hipót is e célra. |
Természetesen léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetők, esetleg a virággal együtt forgalmazzák őket. Hatásuk többrétű. Csökkentik a légzés mértékét, baktériumölő hatásuk van, tisztántartják a szárban lévő edénynyalábokat, befolyásolják a virág hormonháztartását. |
Ez is egy módja |
a vízfelvétel biztosításának. |
Milyen vázába helyezzük a csokrot? Nem mellékes a váza anyaga sem. Bizonyított tény, hogy rézedénybe helyezve tovább pompázik a csokor. Rézváza híján pár rézpénzt is tehetünk a virágok vizébe. A horganyzott vázákat kerüljük, mert a benne tárolt virág hamar elhervad, mivel a belőle kioldódó fémionok károsak a virágra. A műanyag vázákban a baktériumok hamar elszaporodnak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek. |
Folyamatosan kísérletezik ki az újabbnál újabb tartósítószereket, hisz egyre növekszik a minőségi virágok iránti igény. Angol, svájci szupermarketekben már 5-7 nap garanciával vásárolhatunk virágot. Főleg a zárt, bimbós állapotban vásárolt virágoknál ajánlott a tápanyagokat is pótolnunk. A tápanyag-utánpótlás biztosítására egy-két kanál kristálycukrot is tehetünk a vázába. |
Legtöbbször a csapvíz is megfelelő A virág élettartamát a víz keménysége is befolyásolja. A túl kemény vizet nem szeretik a virágok, ezért ha a csapvizünknek túl magas az oldott ásványianyag-tartalma jobb, ha desztillált vizet használunk. A desztillált vízben tárolt virágok élettartama akár a duplája is lehet, a csapvízben tárolthoz képest. A forralt csapvíz kevesebb levegőt tartalmaz, ezáltal segíti a szárakba került levegő-buborékok kioldódását. E hatás eléréséhez nem is kell felforralni a vizet, elegendő, ha 40 4C°-ra melegítjük. A csokrot érdemes a lakás hűvösebb részében elhelyezni, így tartósabb lesz a virágzás. Az erős megvilágítás és magas hőmérséklet ezzel szemben gyorsítja az elnyílás folyamatát. |
Tároljuk hűtőben! Ha a saját kertünkből szedjük a virágot, viszont csak később van rá szükségünk, akkor jó szolgálatot tehet a hűtőnk. A levágott növényrészeket göngyöljük selyempapírba, majd fóliába, kössük össze szorosan és tegyük be a hűtőszekrénybe. Víz nélkül, szárazon +4C°-n egy hétig nyugodtan tárolhatjuk így, minőségi romlás nélkül. Kék kapszula A vágott virágok tartósításával kapcsolatos kísérletek tovább folynak. A módosított légterű csomagolástól kezdve a Viagrás kezelésig sok mindent kipróbáltak már a kutatók. A kék kapszula itt is csodaszernek bizonyult. Úgy tűnik, a virágok tartósságára jó hatással van. A rózsa vagy a szegfű vizébe téve 7-8 nappal növeli a virág élettartamát a csak csapvízben tárolthoz képest. |
Fejes Teréz |
forrás: www.kertpont.hu
Közösségi hozzászólások: