SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Virágtartósítási praktikák

Családinet [cikkei] - 2005-07-31
Legtöbbünk szívét megmelengeti pár szál virág. Ünnepi hangulatot varázsol a mindennapjainkba. Természetes reakciónk, hogy a kapott virágot azonnal vízbe tesszük.

Virágtartósítási praktikák

Gyakran kérdezik a vásárlók a virágkötőt, mit tegyenek a csokorral, hogy tovább szép maradjon. A virágtartósításnak rengeteg praktikája van. Vannak, akik saját recepttel rendelkeznek, fél kiskanál ebből és abból mondják és pompázik a virág.

Fertőtlenítőszerek és tápanyag utánpótlás


Mártsuk 30 percre vízbe a csokrot. Azután lehetőleg folyóvíz alatt

vágjunk le a szárából, hogy könnyítsük a vízfelvételt.

A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában. Ezt a napi munkát megspórolhatjuk, ha a háztartásokban előforduló fertőtlenítőszereket használunk a baktériumok ellen. Használhatunk szalicilsavat, formalint, borkősavat, timsót vagy hipót is e célra.

A fertőtlenítőszereket csak kis töménységben alkalmazzuk, mert nagyobb koncentrációban a növényt is károsíthatják. Főleg a lágy szárú virágok esetében (pl. gerbera), érdemes e módszert alkalmaznunk. Rózsánál és más fásodó szárú növényeknél inkább ne használjunk fertőtlenítőszereket, mert megégetik, megszárítják a virágot. Sokan a Kalmopyrint is előszeretettel használják a baktériumok kordában tartására.

Természetesen léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetők, esetleg a virággal együtt forgalmazzák őket. Hatásuk többrétű. Csökkentik a légzés mértékét, baktériumölő hatásuk van, tisztántartják a szárban lévő edénynyalábokat, befolyásolják a virág hormonháztartását.


Ez is egy módja

a vízfelvétel biztosításának.

Milyen vázába helyezzük a csokrot?

Nem mellékes a váza anyaga sem. Bizonyított tény, hogy rézedénybe helyezve tovább pompázik a csokor. Rézváza híján pár rézpénzt is tehetünk a virágok vizébe. A horganyzott vázákat kerüljük, mert a benne tárolt virág hamar elhervad, mivel a belőle kioldódó fémionok károsak a virágra. A műanyag vázákban a baktériumok hamar elszaporodnak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek.

Folyamatosan kísérletezik ki az újabbnál újabb tartósítószereket, hisz egyre növekszik a minőségi virágok iránti igény. Angol, svájci szupermarketekben már 5-7 nap garanciával vásárolhatunk virágot.

Főleg a zárt, bimbós állapotban vásárolt virágoknál ajánlott a tápanyagokat is pótolnunk. A tápanyag-utánpótlás biztosítására egy-két kanál kristálycukrot is tehetünk a vázába.

Legtöbbször a csapvíz is megfelelő

A virág élettartamát a víz keménysége is befolyásolja. A túl kemény vizet nem szeretik a virágok, ezért ha a csapvizünknek túl magas az oldott ásványianyag-tartalma jobb, ha desztillált vizet használunk. A desztillált vízben tárolt virágok élettartama akár a duplája is lehet, a csapvízben tárolthoz képest.

A forralt csapvíz kevesebb levegőt tartalmaz, ezáltal segíti a szárakba került levegő-buborékok kioldódását. E hatás eléréséhez nem is kell felforralni a vizet, elegendő, ha 40 4C°-ra melegítjük.

A csokrot érdemes a lakás hűvösebb részében elhelyezni, így tartósabb lesz a virágzás. Az erős megvilágítás és magas hőmérséklet ezzel szemben gyorsítja az elnyílás folyamatát.

Tároljuk hűtőben!

Ha a saját kertünkből szedjük a virágot, viszont csak később van rá szükségünk, akkor jó szolgálatot tehet a hűtőnk. A levágott növényrészeket göngyöljük selyempapírba, majd fóliába, kössük össze szorosan és tegyük be a hűtőszekrénybe. Víz nélkül, szárazon +4C°-n egy hétig nyugodtan tárolhatjuk így, minőségi romlás nélkül.

Kék kapszula

A vágott virágok tartósításával kapcsolatos kísérletek tovább folynak. A módosított légterű csomagolástól kezdve a Viagrás kezelésig sok mindent kipróbáltak már a kutatók. A kék kapszula itt is csodaszernek bizonyult. Úgy tűnik, a virágok tartósságára jó hatással van. A rózsa vagy a szegfű vizébe téve 7-8 nappal növeli a virág élettartamát a csak csapvízben tárolthoz képest.



Fejes Teréz

 

 

forrás: www.kertpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja