SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Családinet [cikkei] - 2022-01-21
Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

2021 májusában a Nébih honlapján is hírt adott arról, hogy az EFSA értékelése szerint, élelmiszer-adalékanyagként nem tekinthető biztonságosnak a titán-dioxid (E 171) felhasználása. Az EFSA kockázatértékelése alapján, a tagállamok bevonásával, az Európai Bizottság döntött a további intézkedésekről. 2022. január 18-án megjelent az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet módosítása1, amely megtiltja a titán-dioxid (E 171) felhasználását az élelmiszerekben.  

A titán-dioxidot sokféle élelmiszerben használják, többek között étrend-kiegészítők, pékáruk, bevonatok, rágógumik, italfehérítők, ízesített italok (pl. üdítők, italporok), szószok, feldolgozott hal és halászati termékek (pl.: füstölt hal) adalékanyagaként. Tehát a jogszabály-változás számos élelmiszer-előállítót érint, akik számára a rendelet – a zökkenőmentes átállás érdekében – 6 hónapos átmeneti időszakot határoz meg.

Az uniós rendelet 2022. február 7-én lép hatályba, és az ennél korábbi szabályoknak megfelelően előállított élelmiszerek – vagyis amelyek az előírt élelmiszer-kategóriákban és az előírt mennyiségben tartalmazhatnak titán-dioxidot – 2022. augusztus 7-ig továbbra is előállíthatók és forgalomba hozhatók. Ide értendőek az eladás céljából raktárban tárolt élelmiszerek is. Tehát a gyártók a 2022. augusztus 7-ig gyártott és a raktárukban készen tartott termékeket forgalomba hozhatják, illetve a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig árusíthatják.

Hivatkozott jogszabály:
1 A Bizottság (EU) 2022/63 rendelete az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletének a titán-dioxid (E 171) élelmiszer-adalékanyag tekintetében történő módosításáról

Nyitókép: athree23 képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Szalmonellával fertőzött liszt került az Aldi üzleteibe

Az Aldi szalmonellával szennyezett Happy Harvest hajdinalisztet vonat ki a forgalomból, a visszahívott termék minőségmegőrzési ideje 2025. november 20. - közölte a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) kedden az MTI-vel.

Az általános iskolai beiratkozás menete a 2025/2026-os tanévre

Hamarosan kezdetét veszi az általános iskolai beiratkozás a 2025/2026-os tanévre. Mi a beiratkozás menete? Mit intézhetünk el online? Milyen dokumentumokra lesz szükség? Hogyan lehet halasztani az iskolakezdést? Összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat.

A sclerosis multiplex-szel élőknek nyújt segítséget a Semmelweis Egyetem oktatóvideója

Háromszor gyakoribb nőknél az ezerarcú betegségként is emlegetett sclerosis multiplex, mint férfiaknál. Az első tünetek jellemzően 20-40 éves kor között jelentkeznek. A krónikus, autoimmun megbetegedés tünetei nagyon változatosak, előrehaladása egyénenként változó. Mivel a betegség gyakran ellehetetleníti az érintettek mindennapi tevékenységeit, ezért nagyon fontos a diagnózist követően az idejében megkezdett rehabilitáció, komplex fejlesztés. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Mennyi az ideális vércukorszint?

A magas vércukorszint tünetei mindenkinél egyedi kombinációban jelentkezhetnek, sokszor azonban évekig nem okoznak semmiféle panaszt. Azért is van óriási jelentősége a rendszeresen végzett szűrővizsgálatoknak, hogy még idejében tetten érhessük a cukorbetegséget megelőző állapotot, és megfelelő prevenciós beavatkozással meggátolhassuk a súlyosabb szövődmények kialakulását - magyarázza dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki az ideális vércukorszint-értékekkel kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg velünk.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja