SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

60 éves a legendás gitáros!

Üstöky Viktória [cikkei] - 2009-08-12
Mark Knopfler 1949. augusztus 12-én született a skóciai Glasgowban. Az édesapja révén magyar gyökerekkel is rendelkező zenész a Dire Straits zenekar frontembereként vált híressé.
60 éves a legendás gitáros!

Igaz a zenekar feloszlott, de ő szólóban folytatja tovább a megkezdett utat.

Még kamaszkorában szeretett bele a gitározásba, de ekkor derült ki az is, hogy tehetsége van az íráshoz is. Később a zenekarban is ő írta a szövegeket. Apropó, zenekar. Számos markhírességhez hasonlóan iskolai zenekarban kezdte a pályafutását, miközben újságírónak tanult. Egyetemi tanulmányait Leedsben végezte, ahol megismerkedett egy Steve Philips nevű blueszenésszel, akivel időnként fel-felléptek együtt.

Az egyetem elvégzése után Londonba költözött, akárcsak később a bátyja, a szintén zenész David. Mark ekkoriban helyi kocsmákban lépett fel Café Racers nevű zenekarával, amely később a Dire Straits nevet vette fel. A csapat Mark és David Knopfler gitárosokból, John Illsley basszusgitárosból és Pick Withers dobosból állt. Az énekesi posztot is Mark töltötte be, továbbá ő írta a dalokat is. Zenéjüket a londoni BBC Radio egyik munkatársa annyira megkedvelte, hogy többször is lejátszotta őket. Innentől kezdve egyenes volt az útjuk a sikerig, mert a rádióban hallott dalok után több lemezkiadó is szerződést ajánlott fel nekik.


Első albumuk 1979-ben jelent Dire Straits címen, melyről a Sultans of Swing című dal meglepően sikeres lett. David egy évvel később kilépett a zenekarból, hogy szólókarrierbe kezdjen. A helyére újabb gitárost kellett keresni, továbbá a csapathoz egy billentyűs is csatlakozott. Igazi legendává akkor vált a zenekar, amikor megjelentette legsikeresebb albumát, a Brothers in Armsot. A címadó dalon kívül még a Wlak of Life és a Money for Nothing című dalok lettek világslágerek, ezeket a mai napig játsszák a rádiók világszerte. A lemezbemutató turné során nálunk is felléptek a Budapest Sportcsarnokban. 1988-ban megalakított egy újabb zenekart, a blues-country stílusú Notting Hillbilliest, amellyel kizárólag az Egyesült Királyságban léptek fel. Eközben a Dire Straits is létezett 1995-ig. Mark Knopfler eközben filmzenéket is írt 1983-tól kezdve.

1996-ban jelent meg első szólóalbuma, a Golden Heart, amelytől kezdve zenéjét erős skót-ír hatások jellemezték. A filmzenei albumokkal együtt összesen 15 szólólemezt adott ki 1983-tól 2007-ig. 2006-ban koncert DVD-je jelent meg, amelyen Emmylou Harrissel dolgozott együtt.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja