SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Út a Boldogsághoz

[cikkei] - 2004-12-16
Meglepő, mennyien vágyjuk, s mégis milyen kevesen találjuk meg az utat a boldogsághoz. Pedig csak néhány dolgot kéne észrevennünk és átértékelnünk, ami szinte kiveri a szemünk – hasonlóképp, mint amikor a szemüvegünket keressük, pedig az a fejünkön van.
Út a Boldogsághoz

Az első fontos dolog, amit meg kell tanulnunk felfogni és elfogadni az abban áll, hogy a boldogság szubjektív dolog, ami rajunk múlik, nem pedig egy külső tényező, amelyre nincs hatásunk. Ezt nehéz elfogadni, mert legtöbben nem érzünk elég erőt magunkban ahhoz, hogy tegyünk is valamit, akár saját boldogságunk érdekében is, hisz ennél sokkal egyszerűbb panaszkodni, és hibáztatni a sorsot és mindenki mást szerencsétlen sorsunk és boldogtalanságunk miatt. Meg amúgy is minden energiánk rámegy a mindennapi teendőink elvégzésére. Ha mégis elhatározzuk, teszünk valamit boldogságunk érdekében, máris megtettük az első, legfontosabb lépést.

 

A második fontos tényező abban rejlik, hogyan fogjuk fel a dolgokat. Fél pohár vízre mondhatjuk, hogy szörnyű, hisz félig már üres, de azt is, hogy milyen jó, hogy félig még tele van. Nézőpont kérdése. A pozitív hozzáállással életünk minden pontját újraértékelhetjük. Próbáljuk csak ki! Milyen most az életed? A legtöbben erre panaszokkal válaszolunk, halálra dolgozom magam, a család nem értékel, nincs időm szórakozásra stb. Rendben. Most próbáljuk összegyűjteni a jó dolgokat – ha nehéznek is tűnik eleinte, biztos vagyok benne, hogy kellő elszántsággal sikerülni fog. Például szerető férjem van, gyönyörű gyermekem, kellemes otthonom, vagy megértő szüleim, édes házikedvencem, aki otthon vár, soroljunk fel minden jót, bármilyen apróságnak is tűnik. Ha ez sikerült, akkor elkezdhetjük a rossz dolgokban is megkeresni a jót. Pl. a vasárnapi ebédet elrontottuk, de most már tudjuk, mire kell odafigyelni, hogy legközelebb jó legyen. Ha valamiben végképp nem találunk semmi jót, akkor keressünk valami vígasztalót, ami kompenzálhatja ezt a rossz dolgot. Például sokáig kell dolgoznunk ugyan, de otthon vár a gyermekünk/párunk/anyukánk, akinek vágyunk ölelésére, vagy vár a vetett ágy, forró fürdő, ami igazi élvezet lesz.

 

Ezzel el is érkeztünk a harmadik lényeges elemhez, mely az élet élvezete. Ne szégyelljük, hogy vannak dolgok, amik boldoggá tesznek, örömöt okoznak nekünk. Gyűjtsük össze magunkban, vagy akár írjunk egy listát arról, melyek ezek. Fontos, hogy apró dolgok is felkerüljenek a listánkra, amelyekkel örömöt okozhatunk saját magunknak egy rosszul alakuló napon pl. egy csoki, egy kedvenc dalunk, egy wellness fürdő, korai ágybabújás, egy pohár finom bor stb.

 

Végül pedig, de nem utolsósorban próbáljunk másokra is koncentrálni, szeretetet adni másoknak, jót tenni másokkal, kitárni feléjük a szívünk. Ne sajnáljuk rá az időt és energiát, mert bár áldozatos „munkának” tűnik, mégis meglepő módon boldogságban mérhetően térül meg odaadásunk.

 

Nézzük csak tehát, milyen utat is kell követnünk, hogy eljussunk a Boldogsághoz? Fogadjuk el, hogy rajtunk múlik, boldogok vagyunk-e. Lássuk meg és értékeljük a dolgok jó oldalát – ha nem találunk ilyet, derítsük fel napunkat apró örömökkel. Legyünk tudatában, mely dolgok okoznak számunkra örömöt, és ne szégyelljük élvezni azokat. Tárjuk ki a szívünket mások felé, hallgassuk meg őket, tegyünk jót velük. Ez ugyan csak néhány alapelv, s korántsem teljes „használati utasítás” az élethez, mégis érdemes kipróbálni, mert könnyebbé, kellemesebbé és örömtelibbé teheti életünk, mely pedig túl rövid ahhoz, hogy ne boldogságban éljük le.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja