Túró torta
Egyszerű túrótorta
(lehet cukorral, vagy folyékony édesítőszerrel, így cukorbetegek is fogyaszthatják)
Tészta :
- 30 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 10 dkg porcukor vagy folyékony édesítőszer (az arány izlés szerint, de nem kell sok),
- 3 db egész tojás.
Töltelék:
- 50 dkg túró,
- egy nagy tejföl,
- 3 db tojás,
- 3 ek. búzadara,
- 5-6 ek. cukor vagy édesítőszer izlés szerint,
- meggybefőtt vagy bármilyen gyümölcs.
Zselatin:
- 2 kicsi csomag zselatin,
- 4 dl bármilyen cukros lé (gyümölcslé, szörp, limonádé stb.), de a diétáshoz édesítőszer, vagy diétás üdítőitalt használunk, az én esetemben a meggybefőtt leve.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy 20x30-as tepsibe sütőpapírt vágunk, úgy hogy az oldalára is kerüljön. Kinyújtjuk a tésztát, és belenyomkodjuk, úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta, mint egy tartóperem a töltelék részére.
A töltelékhez valókat összedolgozzuk, és egy kicsit, merülő turmix segítségével pépesítjük, majd belekeverjük a darabolt gyümölcsöt, vagy a befőttet. A tölteléket a tepsiben lévő tésztára öntjük, és előmelegített sütőben (légkeverésesben) 150 fokon, 90 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Amikor már nem meleg, a gyümölcslét és a zselatint elkeverjük, a megadott leírás szerint, felforraljuk, visszahűtjük egy kevés ideig, majd evőkanállal a torta tetejére kanalazzuk, a közepétől kifelé haladva. Hűtőbe tesszük, és amikor megdermedt a zselatin, akkor szeletekre vágjuk és tálaljuk. Nagyon kiadós laktató, így sokáig elég!
Jó étvágyat!
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: