Hamisítsunk szilvásgombócot!
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-17
Nem is gondolnánk, hogy az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk, a szilva a rózsafélék családjába tartozik. De a szilvát nem a vázába tesszük, hanem a hasunkba. Méghozzá tehetjük ezt számtalan formában. Szilvából - a levestől a mártásig számtalan finomság készíthető.
Kitűnő lekvár készül a téli hónapokra, de befőttet is készíthetünk belőle és aszalható.
A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található.
Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de az a kevés szerencsésen egymást segíti a felszívódásban.
A szilva (aszalt formában, télen is) az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium fő értéke, szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
Tisztítja a vért
Különösen annak van rá nagy szüksége, aki nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsa a vért. Hazánkban minden szakácskönyv említi a menüsor végén, vagy a tésztaféléknél és a húsoknál fűszerezésre-ízesítésre használt aszalt szilvát. Böjt idején tejjel, tejföllel, tojással habarva leveket készítettek belőle. A magyar lakodalmi ételsorban a pecsenyék mellé vízben főtt kompótként tálalták.
Kezdjük a képzeletbeli csupa-szilva menü elején, a levesnél!
Szilvaleves, de joghurtos
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 3 dl víz, 1 mokkáskanál fahéj, 20-25 dkg kimagozott, négybe vágott szilva.
Felfőzzük a cukrot a vízzel, és a kihűlt szirupot mixerben keverjük össze a joghurttal, fahéjjal. A feldarabolt szilvát hozzáadva behűtjük.
Töltött csirkemell - fetával és szilvával
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 10 dkg Feta sajt, 10 db szilva, 1 db alma, 2 karika citrom, 2 dl vörösbor, 5 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 db póréhagyma, 1 csomag zöldhagyma, 5 db csiperke gomba, rozmaring, szegfűszeg, só, cukor, bors, olaj
A csirkemellet kicsontozzuk, és kiterítjük. A vörösbort cukorral szegfűszeggel felforraljuk, és a kimagozott, felébe szedett szilvát 5 percig főzzük benne. Tepsibe olajat öntve rászeleteljük a répát, zöldséget, almát, a három fajta hagymát, a szilva felét, és két karika citromot. A fetát apró kockára vágva, összekeverve a szilva másik felével egy csíkban elhelyezve a csirkébe töltjük, és a húst feltekerjük. Fehér cérnával végigkötözzük, vagy fogpiszkálóval több helyen megtűzzük, hogy ne tudjon a töltelék kimászni. (A feta nem túl olvadékony, így ez a legjobb a célra.) A csirkét a zöldségágyra helyezzük. A rozmaringot rászórva ráöntjük a szilva vörösborát. Letakarjuk a tepsit alufóliával, és 40-50 perc alatt sütőben megpároljuk. Ezután a fóliát levéve kicsit megpirítjuk, a párolt zöldséget köretként adjuk, de előtte a citromot kidobjuk. A csirkéből eltávolítjuk a fogpiszkálót, vagy cérnát, és szeletelve tálaljuk.
Süti, mártás, hamis gombóc
Szilvás kevert sütemény
Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, min. fél kg szilva
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk, majd cukorral és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük a süti- vagy tortaforma kivajazott, lisztezett aljába. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy, sűrű de még folyós massza legyen. Beleöntjük a formába, 180 fokon sütjük. Fokozatosan lehűtjük, majd tálra borítjuk.
Tökéletes tepsiben is, több gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó sok gyümölccsel a tetején. Itt is érvényes a gyümölcsös kevert tésztáknál érvényes általános szabály: nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele az előírtnál, mert akkor a tészta a gyümölcs súlya ellenére jól felnő.
Szilvamártás
Hozzávalók: fél kg jó érett szilva, 1 kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.
A kimagozott szilvát forró zsíron, fedő alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük. Fűszerezzük, és még néhány percig főzzük. Húsfélékhez hidegen-melegen kellemes és pikáns.
Hamis szilvás gombóc
Az igazi szilvás gombóc isteni ugyan, de nagyon macerás az elkészítése. Csaljunk egy kicsit!
40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő, 6 dkg zabkorpa összedolgozásával tkp. túrógombócot csinálunk, de a gombóc alakításánál addig ügyeskedünk, hogy fahéjas szilvát teszünk a közepébe, és lesz belőle szilvás gombóc. Hogy még jobban megadjuk a módját, kerülhet rá
szilvás öntet (szilva tejföllel összeturmixolva, sok-sok fahéjjal).
A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található.
Vitaminokból mennyiségre nincs benne sok, de az a kevés szerencsésen egymást segíti a felszívódásban.
A szilva (aszalt formában, télen is) az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcsünk. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. A kálium fő értéke, szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
Tisztítja a vért
Különösen annak van rá nagy szüksége, aki nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt, hogy folyamatosan tisztítsa a vért. Hazánkban minden szakácskönyv említi a menüsor végén, vagy a tésztaféléknél és a húsoknál fűszerezésre-ízesítésre használt aszalt szilvát. Böjt idején tejjel, tejföllel, tojással habarva leveket készítettek belőle. A magyar lakodalmi ételsorban a pecsenyék mellé vízben főtt kompótként tálalták.
Kezdjük a képzeletbeli csupa-szilva menü elején, a levesnél!
Szilvaleves, de joghurtos
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 10 dkg cukor, 3 dl víz, 1 mokkáskanál fahéj, 20-25 dkg kimagozott, négybe vágott szilva.
Felfőzzük a cukrot a vízzel, és a kihűlt szirupot mixerben keverjük össze a joghurttal, fahéjjal. A feldarabolt szilvát hozzáadva behűtjük.
Töltött csirkemell - fetával és szilvával
Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 10 dkg Feta sajt, 10 db szilva, 1 db alma, 2 karika citrom, 2 dl vörösbor, 5 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 2 fej vöröshagyma, 1 db póréhagyma, 1 csomag zöldhagyma, 5 db csiperke gomba, rozmaring, szegfűszeg, só, cukor, bors, olaj
A csirkemellet kicsontozzuk, és kiterítjük. A vörösbort cukorral szegfűszeggel felforraljuk, és a kimagozott, felébe szedett szilvát 5 percig főzzük benne. Tepsibe olajat öntve rászeleteljük a répát, zöldséget, almát, a három fajta hagymát, a szilva felét, és két karika citromot. A fetát apró kockára vágva, összekeverve a szilva másik felével egy csíkban elhelyezve a csirkébe töltjük, és a húst feltekerjük. Fehér cérnával végigkötözzük, vagy fogpiszkálóval több helyen megtűzzük, hogy ne tudjon a töltelék kimászni. (A feta nem túl olvadékony, így ez a legjobb a célra.) A csirkét a zöldségágyra helyezzük. A rozmaringot rászórva ráöntjük a szilva vörösborát. Letakarjuk a tepsit alufóliával, és 40-50 perc alatt sütőben megpároljuk. Ezután a fóliát levéve kicsit megpirítjuk, a párolt zöldséget köretként adjuk, de előtte a citromot kidobjuk. A csirkéből eltávolítjuk a fogpiszkálót, vagy cérnát, és szeletelve tálaljuk.
Süti, mártás, hamis gombóc
Szilvás kevert sütemény
Hozzávalók: 35 dkg cukor, 5 tojás, 250 margarin vagy 2 dl étolaj, 35 dkg sütőporos liszt, citrom és narancsreszelék, min. fél kg szilva
A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Kis kockákra vágjuk, majd cukorral és fahéjjal egy tálban összekeverjük. Beleöntjük a süti- vagy tortaforma kivajazott, lisztezett aljába. A cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint vagy olajat, a reszeléket. Kemény habot verünk a tojások fehérjéből, majd ezt is hozzáadjuk a masszához, ebbe óvatosan belekavarjuk a lisztet, annyit hogy, sűrű de még folyós massza legyen. Beleöntjük a formába, 180 fokon sütjük. Fokozatosan lehűtjük, majd tálra borítjuk.
Tökéletes tepsiben is, több gyümölccsel. Akkor a legfinomabb, ha a tészta körülbelül 2 cm-s, jó sok gyümölccsel a tetején. Itt is érvényes a gyümölcsös kevert tésztáknál érvényes általános szabály: nem árt, ha egy kiskanállal több sütőport teszünk bele az előírtnál, mert akkor a tészta a gyümölcs súlya ellenére jól felnő.
Szilvamártás
Hozzávalók: fél kg jó érett szilva, 1 kanál libazsír, kevés liszt, só, cukor, fahéj, szegfűszeg.
A kimagozott szilvát forró zsíron, fedő alatt puhára pároljuk. Kevés liszttel megszórjuk, majd vízzel vagy húslevessel felöntjük. Fűszerezzük, és még néhány percig főzzük. Húsfélékhez hidegen-melegen kellemes és pikáns.
Hamis szilvás gombóc
Az igazi szilvás gombóc isteni ugyan, de nagyon macerás az elkészítése. Csaljunk egy kicsit!
40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő, 6 dkg zabkorpa összedolgozásával tkp. túrógombócot csinálunk, de a gombóc alakításánál addig ügyeskedünk, hogy fahéjas szilvát teszünk a közepébe, és lesz belőle szilvás gombóc. Hogy még jobban megadjuk a módját, kerülhet rá
szilvás öntet (szilva tejföllel összeturmixolva, sok-sok fahéjjal).
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Lekvárok a nyár közepén
Következő hír
Barackos Édességek
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Közösségi hozzászólások: