SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ízesített olajok és grill fűszerek

Németh Ági [cikkei] - 2004-05-24
Gyógynövényeket és fűszernövényeket egyaránt használhatunk olaj ízesítésére, és készíthetünk saját ízlésünk szerint grill fűszerkeveréket..

Ízesített olajok és grill fűszerek

 A gyógynövények olajos illatosítása nem csak az aromaterápiában és a masszásban tesz jó szolgálatot, de a konyhában is kiváló.

  A szép üvegekben lévő olajok még díszítik is a konyhánkat.

 

Az olajok ízesítésére használatos növények: babérlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna, paprika, fokhagyma.

 

Elkészítés: Nagyon kell ügyelni arra, hogy mindig friss, egészséges növényeket válasszunk. Nem szabad sérült növényt használni, mert elromlik az olaj tőle. Gondosan kell megmosni és alaposan meg kell szárítani. /lógatva szárítsuk, ha nem tapadnak össze a szárak és nem hajlik a növény, biztosan kiszáradt/.

Az üveget alaposan ki kell mosni / mint a befőzésnél/, és ki kell szárítani, mert az olaj nem keveredhet vízzel.

Az olajba szánt növényt kössük kisebb csokorba, és úgy tegyük az üvegbe. A növények szárát mindig vágjuk rövidebbre, mint az üveg szája, így szépen lebegni fog a növény az olajban. Minél szélesebb szájú üvegeket alkalmazzunk, hogy ne sérüljenek meg a növények. Mindig jó minőségű olajat használjunk, megéri.

Négy- hat hét után összeérik az olaj és a fűszernövény. Az olaj átveszi az illatát, aromáját, és kitűnő olajos fűszeres öntetet kapunk. Az üvegeket ne feledjük felcímkézni.

 

 Grill fűszerek:

 

Kakukkfű: sültek, zöldségek fűszere. 

Bazsalikom: salátákat, sülteket, halakat, pulykamellet, padlizsánt fűszerezünk vele

Majoránna: grillcsirke és más szárnyasok fűszere

Bors: mindenféle húsokat, zöldségeket fűszerezhetünk vele 

Szegfűbors: birkahúsok fűszere

Rozmaring: sültek, birka, gomba fűszer /vigyázni kell mert nagyon intenzív az íze/

 

Készíthetünk saját ízlés szerint grillfűszert, több szárított növény keverékéből. Adhatunk hozzá köménymagot, chili paprikát, fokhagymát, természetesen a só nem maradhat ki. Általános fűszerkeverék: só, bors, köménymag, fokhagyma, rozmaring.

A húsokat minden esetben a fűszerezés előtt ajánlatos mustárral bekenni, mert így porhanyósabb lesz.

Itt az ideje, hogy felkészüljünk a nyáresti grillpartikra.                                                                   

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.

A szerkesztő ajánlja