SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvencünk a rántott hús: így lehet még finomabb!

Családinet [cikkei] - 2022-03-29
 [X]

Egy klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. A nagymamáé a legfinomabb, mert ő is a nagymamájától tanulta. Az étel, amiről mindenkinek a vasárnapi családi ebéd jut eszébe, és amivel a legválogatósabb gyerkőcöket is le lehet nyűgözni. A rántott húst szerettük, szeretjük és szeretni fogjuk mindig. Már csak az a kérdés, hogy hogy készíthetjük el úgy, hogy tényleg tökéletes legyen!

Minden az alapoknál kezdődik: a hús

Ahány ház, annyi szokás: ki sertésből, ki borjúból, ki pedig csirkéből szereti elkészíteni, de bármelyik is legyen a nagy kedvenc, van néhány aranyszabály, amelyek betartásával tovább tökéletesíthetjük a családi receptet. Az első rögtön a hús kiválasztásában rejlik. Mivel az olajban sütés és a panírozás önmagában egy viszonylag zsiradékos, nehéz ételt eredményez, érdemes a szárazabb húsok közül válogatni.

Ha sertés, akkor jellemzően karajból, a csirke pedig zsenge mellből készül. A borjúnál fontos, hogy gyenge húst válasszunk, példul szuper alapanyag a borjú bécsihez a dió, a frikandó vagy a felsál. A gondosan kiválasztott húst gondosan kell előkészíteni: minden esetben fél centi vékonyságúra kell klopfolni, majd a panírozás előtt ízesíteni sóval és borssal.

 

Alkalomhoz illő öltözet: a bunda

A klasszikus rántott hús jellegét az aranybarna, ropogós kabát, a bunda határozza meg. A lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatást, azaz a panírozást mindenki ismeri, azonban van néhány titok, amivel még istenibb eredmény érhető el.

Az első komponens, a finomliszt helyettesíthető bármilyen más liszttel, így izgalmas játékteret adhatunk az ízeknek. A kukoricaliszt különösen jól működik, mert nagyon ropogósra sül. A tojásba kevert egy-két csipet só, sőt akár az adott húshoz illő fűszer vagy ételízesítő is csodákra képes, a zsemlemorzsához pedig keverhetünk magvakat, pl. szezám és len magot is!

 

A tudomány itt kezdődik: sütőolaj fritőz és sütési hőfok

A hús kiválasztása és a panírozás tökéletes alapot adnak a tökéletes rántott húshoz. Azonban az igazi tudomány a sütőolaj és a sütés háza táján kezdődik. Az egyik legfontosabb itt is a minőségi alapanyag kiválasztása: számos kiváló minőségű bio sütőolaj is létezik, melyeket nyugodt lelkiismerettel használhatunk. A használt sütőolaj akár többször is felhasználható, így elkerülhetjük a pazarlást. Ebben az esetben nagyon fontos a használt sütőolaj szűrése, hogy a korábbi sütésből maradt pörzsanyagok ne szennyezzék az ételt.

A sütés természetesen fritőzben a legsikeresebb, azonban nem mindenkinek van otthon ilyen konyhai gépe. Egyszerű lábosban is kiváló eredményt érhetünk el, ha kellően bő és megfelelő hőmérsékletű olajjal dolgozunk. Az ideális 170 fokot a már egyre több helyen kapható konyhai hőmérővel ellenőrizhetjük.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Tények és tévhitek a máj méregtelenítéséről

Év elején sokakban felmerül az úgynevezett májméregtelenítés gondolata, különösen néhány átmulatott éjszaka után. De vajon valóban méregteleníthető a máj? Megvédhetjük-e a májunkat a károsodástól és ha igen, mit kell ehhez tennünk? Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus adott hiteles válaszokat a kérdésekre.

Mit tehetünk, ha folyamatosan romlik a gyermekünk szeme?

A gyermekek látása világszerte egyre rosszabb, és ennek egyik egyértelmű oka a képernyő előtt töltött idő növekedése. Egy globális tanulmány szerint az utóbbi években egyre több gyermeknél jelentkezik miópia, más néven rövidlátás.

Függőséghez vezethet az egészséges étrendhez való túlzott ragaszkodás

Egyre többen követik szélsőségesen az ún. tiszta étkezés (clean eating) diétát, amelynek során csak organikus, bio vagy éppen kizárólag általuk egészségesnek hitt ételeket esznek. A Semmelweis Egyetem kutatása szerint például a divatmodellek több mint harmada hajlamos lehet az egészséges ételfüggőségre, pedig az ún. orthorexia nervosa akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja