SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kedvencünk a rántott hús: így lehet még finomabb!

Családinet [cikkei] - 2022-03-29
 [X]

Egy klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. A nagymamáé a legfinomabb, mert ő is a nagymamájától tanulta. Az étel, amiről mindenkinek a vasárnapi családi ebéd jut eszébe, és amivel a legválogatósabb gyerkőcöket is le lehet nyűgözni. A rántott húst szerettük, szeretjük és szeretni fogjuk mindig. Már csak az a kérdés, hogy hogy készíthetjük el úgy, hogy tényleg tökéletes legyen!
Kedvencünk a rántott hús: így lehet még finomabb!

Minden az alapoknál kezdődik: a hús

Ahány ház, annyi szokás: ki sertésből, ki borjúból, ki pedig csirkéből szereti elkészíteni, de bármelyik is legyen a nagy kedvenc, van néhány aranyszabály, amelyek betartásával tovább tökéletesíthetjük a családi receptet. Az első rögtön a hús kiválasztásában rejlik. Mivel az olajban sütés és a panírozás önmagában egy viszonylag zsiradékos, nehéz ételt eredményez, érdemes a szárazabb húsok közül válogatni.

Ha sertés, akkor jellemzően karajból, a csirke pedig zsenge mellből készül. A borjúnál fontos, hogy gyenge húst válasszunk, példul szuper alapanyag a borjú bécsihez a dió, a frikandó vagy a felsál. A gondosan kiválasztott húst gondosan kell előkészíteni: minden esetben fél centi vékonyságúra kell klopfolni, majd a panírozás előtt ízesíteni sóval és borssal.

 

Alkalomhoz illő öltözet: a bunda

A klasszikus rántott hús jellegét az aranybarna, ropogós kabát, a bunda határozza meg. A lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatást, azaz a panírozást mindenki ismeri, azonban van néhány titok, amivel még istenibb eredmény érhető el.

Az első komponens, a finomliszt helyettesíthető bármilyen más liszttel, így izgalmas játékteret adhatunk az ízeknek. A kukoricaliszt különösen jól működik, mert nagyon ropogósra sül. A tojásba kevert egy-két csipet só, sőt akár az adott húshoz illő fűszer vagy ételízesítő is csodákra képes, a zsemlemorzsához pedig keverhetünk magvakat, pl. szezám és len magot is!

 

A tudomány itt kezdődik: sütőolaj fritőz és sütési hőfok

A hús kiválasztása és a panírozás tökéletes alapot adnak a tökéletes rántott húshoz. Azonban az igazi tudomány a sütőolaj és a sütés háza táján kezdődik. Az egyik legfontosabb itt is a minőségi alapanyag kiválasztása: számos kiváló minőségű bio sütőolaj is létezik, melyeket nyugodt lelkiismerettel használhatunk. A használt sütőolaj akár többször is felhasználható, így elkerülhetjük a pazarlást. Ebben az esetben nagyon fontos a használt sütőolaj szűrése, hogy a korábbi sütésből maradt pörzsanyagok ne szennyezzék az ételt.

A sütés természetesen fritőzben a legsikeresebb, azonban nem mindenkinek van otthon ilyen konyhai gépe. Egyszerű lábosban is kiváló eredményt érhetünk el, ha kellően bő és megfelelő hőmérsékletű olajjal dolgozunk. Az ideális 170 fokot a már egyre több helyen kapható konyhai hőmérővel ellenőrizhetjük.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.

A szerkesztő ajánlja