Levesbetétek
Vajas galuska
Hozzávalók:
15 dkg liszt
5 dkg vaj
1 tojás
só
A vajat elkeverjük a liszttel, megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, majd elkeverjük. A kész masszából kiskanállal galuskákat szaggatunk, majd a forró levesben megfőzzük.
Parmezános galuska
Hozzávalók:
10 dkg margarin
1 tojássárgája
2 tojás
só, bors, szerecsendió
14 dkg liszt
7 dkg parmezán sajt
A vajat, sót, tojássárgáját összeöntjük és habosra keverjük, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A fehérjéből habot készítünk, majd a liszttel és a sajttal hozzákeverjük a már elkészült masszához. Galuskát formálunk belőle, és a levesben kb. 10 perc alatt készre főzzük.
Sós fánkok
Hozzávalók:
6 dkg liszt
1 db tojás
1 dl tej
só
olaj
A tojást elkeverjük a tejjel és a liszttel, majd hozzáadjuk a sót. Nokedli szaggatón forró zsírba csöpögtetjük, és arany barnára sütjük.
Rizsgombóc
Hozzávalók:
7 dkg rizs
1 dkg vaj
2 tojás
olaj
petrezselyem
só
A rizst az olajon megpirítjuk, amíg a szemek jól elválnak egymástól, majd dupla mennyiségű vizet öntünk rá, egy kevés sóval ízesítjük és megpároljuk. Egy egész tojást, és egy tojás sárgáját összekeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a kihűlt rizst és gombócokat formálunk belőle. A levesben puhára főzzük.
Zöldfűszeres zsemlekocka
Hozzávalók:
1 db zsemle
1 dl olíva olaj
zöldfűszerek
A zöldfűszereket (kakkukfű, oregano, rozmaring, bazsalikom, lestyán) beáztatjuk az olívaolajba, és egy-két napig állni hagyjuk jól zárható üvegben. A kész fűszerolajjal megpermetezzük a kockákra vágott zsömléket, és fél órára alufóliába csomagolva állni hagyjuk, hogy átvegye az ízeket. A megmaradt olajban arany barnára pirítjuk a zsemlekockákat.
Közösségi hozzászólások: