SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsangi ízkavalkád egyenesen Olaszországból - recepttel

Családinet [cikkei] - 2015-02-02
A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál ez a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó - a tüzes déliek ilyenkor gazdag lakomáknak hódolnak, amelyek közül a Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel egy olyan étel, amelyet mi is könnyedén el tudunk készíteni. Így otthon is minden adott a karneváli hangulathoz!
Farsangi ízkavalkád egyenesen Olaszországból - recepttel

A farsang az önfeledt szórakozás, a parádés jelmezek, a télbúcsúztatás és a bőséges lakomák időszaka. Aki azonban a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont néhány ízletes, olaszos fogással.

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású chef-je, aki gyakran örvendezteti meg családját magyar és olasz fogásokat ötvöző ünnepi menüsorral. „Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy az otthoni farsangi fogásokat egy kis olaszos íz- és színvilággal dobja fel, az bátran kipróbálhatja Simone lazacos receptjét. Jó étvágyat!
 

Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db 20dkg-os bőrös lazacsteak
  • 2 dl száraz Martini
  • 10 g rózsabors
  • 15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz)
  • 2dl zöldség alaplé
  • 2dl főzőtejszín
  • néhány gerezd fokhagyma
  • köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom
  • só, bors

A lazac elkészítése:

A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!

Jó étvágyat!

A Trattoria Gusto teljes farsangi menüsora:

  • Tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújt, parmezán válogatással, balzsamecetes redukcióval
  • Házi tésztabatyu tőkehallal töltve, sáfrányos mártással, szárított paradicsommal
  • Grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal, bivalymozzarellás rakott padlizsánnal
  • Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel
  • Sült olasz tésztalapok olvasztott csokoládéval, pisztáciával rétegezve
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.
Mellkasi fájdalom lefekvéskor - mikor kell orvoshoz fordulni?

Mellkasi fájdalom lefekvéskor - mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor lefekszünk, általában megnyugvásra, ellazulásra számítunk, ezért is lehet nyugtalanító, ha éppen ekkor tapasztalunk mellkasi fájdalmat. Ennek számos szervi és pszichés oka is lehet, amelyek közül a leggyakoribbakat dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa vette számba.

A szerkesztő ajánlja