Távol-keleti, mézes csirkefalatok
Mivel sokszor hallottam már azt, hogy egy keleti étel neve csábítóan hatott, egy ember ízlelő bimbóira, de a kóstolás közben kifordult a szájából, ezért azt javaslom, hogy elsőre csak egy adagot készítsünk belőle. Nekem nagyon ízlett, de mivel minden ember más és más, jobb kicsiben kezdeni.
Hozzávalók egy személyre:
- Fél csirkemell filé,
- só, fehér bors, delikát,
- olaj a sütéshez,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál méz,
- 1 teáskanál kurkuma,
- fél evőkanál ecet,
- 1,5 dl víz,
- 1 lapos evőkanál étkezési keményítő, cseppnyi vízben oldva.
Először a megmosott húst vágjuk fel csíkokra. Közben, lehetőleg teflon sütőben, tegyünk fel pici olajat forrósodni. A csirkemellet pirítsuk meg, majd sózzuk, borsozzuk, delikátozzuk ízlés szerint. Pici chilit is tehetünk bele. Süssük aranybarnára, majd tegyük félre. Készítsük el a szószt. Elég egy tejforralót használnunk. A cukrot karamellizáljuk meg - vagyis tegyük a fazékba és közepes hőfokon olvasszuk, míg világosbarna karamellé nem válik -, vigyázzunk, mert gyorsan leég. Amint megolvadt, húzzuk félre és tegyük bele a mézet és a kurkumát. Keverjük jól össze, majd öntsük fel vízzel és tegyük vissza a tűzre. Hagyjuk kicsit főni. Ezalatt keverjünk ki egy lapos evőkanál étkezési keményítőt, picike vízzel - elég néhány csepp is -, míg csomómentes, tej színű folyadékot nem kapunk. Ezt öntsük a szószra és keverjük el. Hagyjuk még egyszer felrottyanni és a végén tegyük bele az ecetet. Ezután öntsük a húsra, vagy a húst a szószba és kicsit főzzük össze. Elég 5-10 perc. Tálalhatjuk zöldséges rizzsel, vagy egészben sült burgonyával.
Érdekesség: Tudtátok, hogy a kurkuma nem csupán egy keleti fűszer, hanem gyógynövény is? A curry elengedhetetlen alkotóeleme, amit nem csupán színezésre, tartósításra, de gyógyászati célokra is használnak. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású. Segíthet a rettegett betegségek kezelésében és megelőzésében, ezért nem árt, ha néha belekeverjük ételeinkbe. Akár paprikás csirke alá is tehetünk egy keveset. Sőt, bevallom, húsvétkor én még tojásfestésre is használtam.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
Közösségi hozzászólások: