SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Szép madár a nagy madár?! - receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2010-12-07
Valamikor régen, amikor még volt családom és gyermekeim, kitalálták, hogy karácsonyra, "igazi" karácsonyi pulykát akarnak enni, hiszen annyiszor látták a TV-ben, hogy pl. Maci Laci mindig ezt lopkod a vadőr orra elől.

Fogtam egy halom szakácskönyvet és némi tanulmányozás után irány a baromfi eladásra szakosodott üzletek sora a „nagycsarnokban”, hogy nékem, - milyen bohóság - „bébi pulyka” kéne. Közölték, hogy miután nem most van itt az idénye, legutoljára nyáron láttak ilyet.
Csak azok az artisták vannak, akik ott tornáznak a kampón!
Szerintem a közszemlére kitett csapat aggkori végelgyengülésben elhunyt griffmadarak sora volt, legalább 15 kg/darab.
Hosszas keresgélés után találtunk egy kisebbet, valószínűleg öngyilkos lett, vagy felrúgta a tehén.
Friss zsákmányommal a hónom alatt húztam haza, mint az "interciki".
Ott a család teljes és boldogságot sugárzó örömrivalgása (korai volt) közepette elkezdtem küzdelmemet a madárral.
Kentem, fentem, spékeltem, töltöttem, pácoltam (más nem jut az eszembe), aztán irány a sütő!
Körülbelül öt órán keresztül locsolgattam és csak a víz folyt ki belőle.
(Eszembe jutott a régi boltos trükk: egy éjszakára beáztatják a madarat, az jól megszívja magát vízzel, és hát pulykaárban vizet eladni, mindig jó bolt volt.)
A hatodik óra után a család megunta és rendeltek pizzát.
Kb. 10 óra alatt elkészült. Aki még ébren volt a családban, annak nagyon ízlett a konyha-remekem.
Ekkor kezdődött az igazi kálvária: első nap még boldogan ették, második nap már kevesebb lelkesedéssel, harmadik nap az arcukon látott undor hatására a maradékot örökölte az eb, nála is volt vagy két napig, aztán az egyre erősödő dögszag után nyomozva kiderült, hogy a "gyalog szőrös" is megunta és elspájzolta a szőnyeg alá.
Hát ez volt a drámai történetem a pulykával, volt vagy 30 éve, de azóta sem visz rá a lélek, hogy nekiálljak egy újabb akciónak.

De miután mindig vannak bátor és vakmerő, kísérletező kedvű konyhatündérek, Nekik ajánlom a recepteket:

1.
Hozzávalók:

  • egy fiatal pulyka,
  • só,
  • csipetnyi majoránna,
  • 8 dkg vaj,
  • víz

A töltelékhez:

  • 10 dkg szalonna,
  • 1 hagyma,
  • 2 dkg vaj,
  • 5 száraz zsemle,
  • só,
  • bors,
  • kakukkfű,
  • majoránna,
  • 2 tojás,
  • 1,5 dl tej,
  • 40 dkg gesztenye,
  • 40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk, fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálalhatjuk.


2.
Hozzávalók:

  • Egy fiatal pulyka, (A fiatal hízlalt pulyka 2,5 vagy 3 kg-os legyen, és mellén, hátán, combjain zsírfoltok, a hízlalás jelei legyenek láthatók.)
  • 15 dkg zsír
  • 20 dkg főtt sonkaszalonna
  • 30-35 dkg sertésháló
  • 2 borízű alma

A megpucolt pulykát felbontjuk, kibelezzük, és több vízben megmossuk. A mellrészére cikkekre vágott, húsverő kalapáccsal palacsinta vékonyságúra vert, tenyérnyi szalonnaszeleteket kötünk keskeny spárgával. A combrészét keskeny, hosszúkás szeletekre vágott sonkaszalonnával tűzdeljük meg, és az egészet besózzuk. A pulyka hasüregébe két egész, megszurkált almát helyezünk. Azután 15 dkg felforrósított zsírral öntjük le, és mély tepsibe helyezzük. Egy picit pirítjuk, majd két dl vízzel közepesen meleg sütőben lassú párolással sütjük. Sütési ideje 2-2,5 óra. Tekintettel arra, hogy sütés közben nem szabad a pulykának kiszáradnia, szorgalmasan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg a sütés alatt. Ha a pulyka minimum 2,5 órán át sült, kipirosodott, és a húsa megpuhult, kiemeljük a zsírjából, és gyorsan a vízben kimosott és kiáztatott sertéshálóba csavarjuk. A tepsiből meglocsoljuk a húst, és egy másik edényben egészen kevés zsírban tovább sütjük a pulykát. Ha a háló teljesen rozsdavörösre és szárazra sült, a pulykapecsenyét már nem öntözgetjük. Pecsenyevillával megszurkáljuk a melle és combja húsát, s ha a villa könnyen megy a húsba, eltávolítjuk a sütőből, és minimum egy negyed óráig hűlni hagyjuk.
Eközben elkészítjük a mártást. A tepsiből leöntött zsiradékhoz 2 ek. paradicsomot teszünk, ezzel megdinszteljük, majd hozzáadunk 2 evőkanál fehérbort, 3 dl vizet, egy kicsit sózzuk és felforraljuk. Akkor a mártást levesszűrőn leszűrjük, és addig forraljuk, míg aranyszínűvé nem vált. Csészében tegyük a felszeletelt pulyka mellé.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja