Ízletes és egészséges tavaszi levesek - 2.rész
Halászok levese
Hozzávalók 4 főre:
1 ek. olívaolaj
2 póréhagyma (a zöld és a fehér részeket egyaránt vágjuk hosszában félbe, majd daraboljuk fél cm vastagra)
2 gerezd fokhagyma (felaprózva)
1 kis fej édeskömény, negyedekre vágva és felszeletelve
8 cl száraz sherry
400 g kockázott paradicsomkonzerv levével együtt
1/2 tk. kóser só
1/4 tk. pirospaprika
1/2 kg kemény fehér hal (mint például lepényhal) tisztítva, öt cm-s darabokra vágva
1/4 kg kékkagyló megtisztítva
2,5 dl durvára vágott laposlevelű petrezselyem
1.25 dl kevert olajbogyó
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes hőfok fölé. Adjuk hozzá a póréhagymát és két percig kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt, pirítsuk még egy percig.
2. Adjuk hozzá a sherryt, a paradicsomot a levével, a sót és a pirospaprikát, forraljuk föl. Vegyük kisebbre a hőfokot, és pároljuk 15 percig.
3. Adjuk hozzá a halat és a kagylót, majd addig pároljuk óvatosan, amíg a hal átfő, és a kagylók kinyílnak. Ez kb. 5 percet vesz igénybe.
4. Belekeverjük a petrezselymet, és kistálakba merjük a levest. Olajbogyóval tálaljuk.
Tipp: Próbáljuk ki ugyanezt az ételt a hal és kagyló helyett párolt rákkal. Kérjük meg a halárust, hogy törje föl és tisztítsa meg a rákot. Héjával együtt tegyük a levesbe, majd addig pároljuk, amíg a rák át nem melegszik. Ez kb. 5 percig tart.
Újhagymás krumplileves
Hozzávalók 4 főre:
1 tk. (sótlan) vaj
18 szál újhagyma felkarikázva
1,25 kg újkrumpli, kb 1 cm-s darabokra felvágva
1,5 pohár (kb. 4.25dl) tejszín
1.25 dl száraz fehérbor
1,5 pohár zöldség-, vagy csirkehúsleves
1,25 ek. kóser só
0,5 ek. feketebors
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá az újhagymát, és főzzük egy percig.
2. Adjuk hozzá a burgonyát, bort, tejszínt, levest, sót és 1/4 kanál borsot, majd mindezt forraljuk föl. Vegyük kisebbre a hőfokot, és pároljuk kb. 15 percig, amíg a burgonya megpuhul.
3. Szedjük ki a levest leveses tálakba, és szórjuk meg a maradék borssal.
Tipp: További ízt és sűrűséget is ad, ha a főzés utolsó öt percében (konzerv)kukoricát is keverünk bele.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: