Ízletes és egészséges tavaszi levesek - 2.rész
Halászok levese
Hozzávalók 4 főre:
1 ek. olívaolaj
2 póréhagyma (a zöld és a fehér részeket egyaránt vágjuk hosszában félbe, majd daraboljuk fél cm vastagra)
2 gerezd fokhagyma (felaprózva)
1 kis fej édeskömény, negyedekre vágva és felszeletelve
8 cl száraz sherry
400 g kockázott paradicsomkonzerv levével együtt
1/2 tk. kóser só
1/4 tk. pirospaprika
1/2 kg kemény fehér hal (mint például lepényhal) tisztítva, öt cm-s darabokra vágva
1/4 kg kékkagyló megtisztítva
2,5 dl durvára vágott laposlevelű petrezselyem
1.25 dl kevert olajbogyó
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes hőfok fölé. Adjuk hozzá a póréhagymát és két percig kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt, pirítsuk még egy percig.
2. Adjuk hozzá a sherryt, a paradicsomot a levével, a sót és a pirospaprikát, forraljuk föl. Vegyük kisebbre a hőfokot, és pároljuk 15 percig.
3. Adjuk hozzá a halat és a kagylót, majd addig pároljuk óvatosan, amíg a hal átfő, és a kagylók kinyílnak. Ez kb. 5 percet vesz igénybe.
4. Belekeverjük a petrezselymet, és kistálakba merjük a levest. Olajbogyóval tálaljuk.
Tipp: Próbáljuk ki ugyanezt az ételt a hal és kagyló helyett párolt rákkal. Kérjük meg a halárust, hogy törje föl és tisztítsa meg a rákot. Héjával együtt tegyük a levesbe, majd addig pároljuk, amíg a rák át nem melegszik. Ez kb. 5 percig tart.
Újhagymás krumplileves
Hozzávalók 4 főre:
1 tk. (sótlan) vaj
18 szál újhagyma felkarikázva
1,25 kg újkrumpli, kb 1 cm-s darabokra felvágva
1,5 pohár (kb. 4.25dl) tejszín
1.25 dl száraz fehérbor
1,5 pohár zöldség-, vagy csirkehúsleves
1,25 ek. kóser só
0,5 ek. feketebors
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá az újhagymát, és főzzük egy percig.
2. Adjuk hozzá a burgonyát, bort, tejszínt, levest, sót és 1/4 kanál borsot, majd mindezt forraljuk föl. Vegyük kisebbre a hőfokot, és pároljuk kb. 15 percig, amíg a burgonya megpuhul.
3. Szedjük ki a levest leveses tálakba, és szórjuk meg a maradék borssal.
Tipp: További ízt és sűrűséget is ad, ha a főzés utolsó öt percében (konzerv)kukoricát is keverünk bele.
Közösségi hozzászólások: