Koviubi napozik az erkélyen
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-28
Ha nyár, akkor dinnye, főtt kukorica és kovászos uborka, lánykori nevén koviubi. Láthatjuk, ahogy ott napoznak kis tányérral letakarva az üvegekben a teraszokon, erkélyeken, ablakpárkányokon. Hogy kell jól csinálni, könnyű-e elrontani (igen). És lehet-e másféle zöldségeket is e módon istenivé és egészségessé tenni? Igen a válasz erre a kérdésre is. De merüljünk el a részletekben!
A kovászolás folytán pár nap alatt elkészül a kiváló csemege. Maga a folyamat tulajdonképpen erjesztés, savanyítás, rövid ideig tartó (mert hamar elfogy a végtermék) tartósítás. A kémiai folyamat során a cukorból alkohol lesz a kenyérben található élesztő segítségével. Tudományosan ez a tejsavas erjedés, amiben a sónak is nagy szerepe van. A kenyér tehát nélkülözhetetlen, viszont a napfény nem kötelező, a lényeg a meleg. Az alap az uborka kovászolása. Erről a zöldségféléről érdemes tudni, hogy évezredes konyhai alapanyag, már az indiánoknak is barátja volt. Legtöbbször salátát készítettek belőle, savanyították, illetve körítésnek használták. Már ők is azt tartották, minden formájában jót tesz az emésztésnek. A magyar konyha is régről ismeri ezt a zöldséget és a legegyszerűbb savanyítási eljárást, a kovászolást.
Nem a napfény a lényeg, hanem a meleg
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. Szerencsére nekünk erre már nincs szükségünk. A zöldségesek, áruházak „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat. Amúgy a 10–15 centiméter hosszú, ún. fürtös csemege fajtájú, testesebb és hibátlan uborkák a legjobbak. Az alaprecepthez uborka, kapor, só, szikkadt kenyér és fokhagyma kell. És persze sok-sok napfény, illetve az említett meleg.
Az uborkák mindkét végükön hosszában bevágva, hogy jól át tudja járni a kovászos lé, szorosan egymás mellé kerüljenek az üvegbe egy nagy csokor kaporral körítve. Fontos, hogy az üveg és uborkánk nagyon tiszta legyen, mert különben a savanyúságunk felforr. Akkor is ez történik, ha az uborka túl öreg, vagy a végei keserűek, ezért jobb, ha ezeket eltávolítjuk. Felöntő lé: a felforralt vízhez literenként 4–5 dekagramm só kerüljön.
A leve iható és frissít
Amikor kihűlt, az uborkára kell önteni. A tetejére tegyünk tenyérnyi szikkadt kenyeret. A legjobb a barna kenyér, méghozzá a vége, lefelé fordítva, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Az üvegbe ízlés szerint fokhagymát, tisztított tormát és friss meggyfalevelet, szőlőlevelet is lehet tenni. Időjárástól függően 2-4 nap múlva teszteljük, hogy megfelelő-e a kovászodás foka, majd egy nagy tálba szedjük a ropogós kovászos uborkákat, rászűrjük a levet, lefedjük, hűtőbe tesszük. És kezdhetjük is legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. A leszűrt kovászlében a hűtőben két hétig lehet tárolni. Mehet bele babérlevél, csombor, szemes bors, tárkony, csípős paprika és akár torma is.
96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják A hideg uborkalé is nagyon egészséges, és üdítő, frissítő.
Meghámozott, kimagvalt és egy-másfél centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatunk. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Az egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini szintén alkalmas a kovászolásra. Kovászolni nem csak tökféléket lehet, hanem lereszelt vagy kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágott és felaprózott fehér káposztát, sőt fokhagymát is.
Sok mindent lehet kovászolni
Kovászos cukkini
Cukkini, só, kapor, fokhagyma, kenyér. A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágjuk és üvegbe tesszük. Jön a kapor, a néhány gerezd fokhagyma és felöntjük sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszünk, kistányérral letakarjuk és napos helyre tesszük. 4-5 nap múlva leszűrjük, tiszta üvegbe és hűtőbe kerül.
Kovászolt hagyma
A közepes hagymákat megpucolva üvegekbe rakjuk. A néhány gerezd fokhagymát, a kaporágat rápakoljuk és felöntjük egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék só van. A többi ugyanaz, kovászolt fokhagymát is ugyanígy készíthetünk.
Kovászolt cékla
A lengyel kedvencet télen is megcsinálhatjuk. 1 kg cékla, 7 dkg kenyér, 2,5 l víz, fokhagyma kell hozzá. A céklát megmossuk, meghámozzuk, szeleteljük az üvegbe rétegezzük. Felöntjük meleg felforralt vízzel, rámorzsoljuk a kenyeret, arra rávagdaljuk a fokhagymát. Gézzel, vagy más szövettel lekötjük, napig meleg helyen tartjuk, leszűrjük és üvegbe téve hűvös helyen tároljuk.
És a leves!
A kovászos uborkát felkockázva tehetjük salátába is, de aki szereti a különleges, pikáns ízeket, az csináljon kefires-almás kovászos uborkalevest! 15 perc alatt van kész.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg alma, 20 dkg kovászos uborka, 5 dl kaukázusi kefir, 4 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál menta, 1 mokkáskanál morzsolt koriander
Az almát megtisztítjuk, és a kovászos uborkával együtt apró kockára vágjuk.
A kefirt kikeverjük a levessel, beletesszük a mentát, a koriandert és egy csipet sót. Amikor kész az ízesített lé, beletesszük az almát és uborkát, majd hűtőben 1 órán át pihentetjük. Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirítóst.
Nem a napfény a lényeg, hanem a meleg
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. Szerencsére nekünk erre már nincs szükségünk. A zöldségesek, áruházak „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat. Amúgy a 10–15 centiméter hosszú, ún. fürtös csemege fajtájú, testesebb és hibátlan uborkák a legjobbak. Az alaprecepthez uborka, kapor, só, szikkadt kenyér és fokhagyma kell. És persze sok-sok napfény, illetve az említett meleg.
Az uborkák mindkét végükön hosszában bevágva, hogy jól át tudja járni a kovászos lé, szorosan egymás mellé kerüljenek az üvegbe egy nagy csokor kaporral körítve. Fontos, hogy az üveg és uborkánk nagyon tiszta legyen, mert különben a savanyúságunk felforr. Akkor is ez történik, ha az uborka túl öreg, vagy a végei keserűek, ezért jobb, ha ezeket eltávolítjuk. Felöntő lé: a felforralt vízhez literenként 4–5 dekagramm só kerüljön.
A leve iható és frissít
Amikor kihűlt, az uborkára kell önteni. A tetejére tegyünk tenyérnyi szikkadt kenyeret. A legjobb a barna kenyér, méghozzá a vége, lefelé fordítva, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Az üvegbe ízlés szerint fokhagymát, tisztított tormát és friss meggyfalevelet, szőlőlevelet is lehet tenni. Időjárástól függően 2-4 nap múlva teszteljük, hogy megfelelő-e a kovászodás foka, majd egy nagy tálba szedjük a ropogós kovászos uborkákat, rászűrjük a levet, lefedjük, hűtőbe tesszük. És kezdhetjük is legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. A leszűrt kovászlében a hűtőben két hétig lehet tárolni. Mehet bele babérlevél, csombor, szemes bors, tárkony, csípős paprika és akár torma is.
96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják A hideg uborkalé is nagyon egészséges, és üdítő, frissítő.
Meghámozott, kimagvalt és egy-másfél centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatunk. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Az egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini szintén alkalmas a kovászolásra. Kovászolni nem csak tökféléket lehet, hanem lereszelt vagy kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágott és felaprózott fehér káposztát, sőt fokhagymát is.
Sok mindent lehet kovászolni
Kovászos cukkini
Cukkini, só, kapor, fokhagyma, kenyér. A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágjuk és üvegbe tesszük. Jön a kapor, a néhány gerezd fokhagyma és felöntjük sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszünk, kistányérral letakarjuk és napos helyre tesszük. 4-5 nap múlva leszűrjük, tiszta üvegbe és hűtőbe kerül.
Kovászolt hagyma
A közepes hagymákat megpucolva üvegekbe rakjuk. A néhány gerezd fokhagymát, a kaporágat rápakoljuk és felöntjük egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék só van. A többi ugyanaz, kovászolt fokhagymát is ugyanígy készíthetünk.
Kovászolt cékla
A lengyel kedvencet télen is megcsinálhatjuk. 1 kg cékla, 7 dkg kenyér, 2,5 l víz, fokhagyma kell hozzá. A céklát megmossuk, meghámozzuk, szeleteljük az üvegbe rétegezzük. Felöntjük meleg felforralt vízzel, rámorzsoljuk a kenyeret, arra rávagdaljuk a fokhagymát. Gézzel, vagy más szövettel lekötjük, napig meleg helyen tartjuk, leszűrjük és üvegbe téve hűvös helyen tároljuk.
És a leves!
A kovászos uborkát felkockázva tehetjük salátába is, de aki szereti a különleges, pikáns ízeket, az csináljon kefires-almás kovászos uborkalevest! 15 perc alatt van kész.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg alma, 20 dkg kovászos uborka, 5 dl kaukázusi kefir, 4 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál menta, 1 mokkáskanál morzsolt koriander
Az almát megtisztítjuk, és a kovászos uborkával együtt apró kockára vágjuk.
A kefirt kikeverjük a levessel, beletesszük a mentát, a koriandert és egy csipet sót. Amikor kész az ízesített lé, beletesszük az almát és uborkát, majd hűtőben 1 órán át pihentetjük. Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirítóst.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Grill a szabadtűzön: rostonsültek, flekken
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Közösségi hozzászólások: