Megy a Nyúl!
A takarékos, de leginkább a nyugdíjas mindenféle furmányos dolgot kitalál ezek megmentésére, mert a megunt sonka, füstölt, csiribuk, csokoládé darabok, még megmenthetők és kellően tárolva az ínséges időkben jó őket előkapni és újrahasznosítani.
Már kezdésképpen el lehet tenni a mélyhűtőbe becsomagolva a sonkacsontot, főzőlét, valamint a csoki darabokat, ezt a sorsot ajánlom a megmaradt főtt füstölt árunak is. Dobozban, jól lezárt műanyag zacskóban, amiből kinyomkodtuk a levegőt.
Egy - két recept a további felhasználásra:
Mámuska receptje
Hozzávalók:
1 bögre bab személyenként
1-2 fej vöröshagyma
1 szelet füstölt szalonna
A babhoz képest fele mennyiségű savanyú káposzta
1-2 szál fehér- és sárgarépa
Füstölt csontlé és a maradékok (ha nincs, kiválóan alkalmas a füstölt fej, farok, köröm stb.)
1-2 bögre tejföl (kefir) a lé mennyiségétől függően
1-2 gerezd fokhagyma
Fűszerek, só, bors paprika, erős paprika, babérlevél, őrölt köménymag (ízlés szerint)
2-3 deci vörösbor
Elkészítése:
Az előző nap beáztatjuk a babot (a lusták megvehetik konzervben is 1 konzerv/fő)
Másnap először is megmossuk szépen a kezünket, és sapkát teszünk a fejünkre.
A felkockázott szalonnán üvegesre pároljuk a felvágott vöröshagymát, a karikára vágott répákat, majd egy-két deci vízben egy kicsit főzve beletesszük a csemegepaprikát, fűszereket, egy kis főzés után beletesszük a lecsorgatott babot, valamint a füstölt dolgokat, a sóval óvatosan bánjunk, hiszen a lében fövő dolgok is elég sósak lehetnek (utána sózni mindig lehet).
Ha a babunk félig megpuhult, lehet beletenni a kimosott jól kinyomkodott savanyú káposztát, valamint a fokhagymát. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a benne lévő finomságok meg nem puhulnak, mikor minden elkészült, óvatosan hozzáöntjük a felmelegített tejfölt, egyet forralunk rajta és kész!
Legjobb ízű, ha van lehetőségünk, mindezt a szabadban, bográcsban készíteni.
Óriás túró-rudi
Ha maradt csokoládé, javaslom az alábbi kimondottan férfitársaimnak való süteményt, aminek elkészítése nem haladja meg a félórát, és miután nem kell sütni, nem fenyeget az a veszély sem, hogy leégetjük. A siker előre elkönyvelhető.
Hozzávalók:
Egy őzgerincforma, egy toll, vagy ecset a kenegetéshez.
1kg tehéntúró
1 zacskó (kis) mazsola előre beáztatva
2 csomag vaníliás cukor
1 rumaroma (rum)
1 zacskó zselatinpor
1 marék tört csoki (Katica tortabevonó)
citromhéj, cukor, édesítőszer, 2-3 kanál étolaj
Elkészítése:
Fogunk egy mély tálat, amelyben nyugodtan kotyvaszthatunk.
Először is beletesszük a hozzávalókat: túró, cukor, vaníliás cukor, lecsöpögtetett mazsola, reszelt citromhéj és jól összekeverjük. Közben óvatosan, a használati utasítás szerint felolvasztjuk a zselatint, és hozzákeverjük a tálban lévőkhöz.
Az egész krémszerűséget jól belenyomkodjuk az őzgerincformába, fóliával letakarjuk és irány a mélyhűtő.
Másnap kivesszük, egy kis melegvízbe állítás után kiöntjük egy fóliával letakart tálra.
Gőzön felmelegítjük a csokoládét, és beleteszünk 2-3 kanál olajat (margarint), a jobb kenhetőség miatt és evvel szépen bekenegetjük a fagyott alapot úgy, hogy utána a fehér ne látszódjon ki. Irány vissza mélyhűtő, majd egy - két óra múlva áttesszük a sima hűtőbe, pár óra múlva fogyasztható.
Jó évágyat!
Közösségi hozzászólások: