SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Klasszikus angol pulykasült recept karácsonyra

Családinet [cikkei] - 2014-12-17
A Mi kerüljön az asztalra karácsonykor? című cikkünk receptje.
Klasszikus angol pulykasült recept karácsonyra

​Hozzávalók:

  • 1 db egész, megtisztított pulyka
  • 20 dkg vaj
  • őrölt feketebors
  • 20 dkg bacon
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 3-4 evőkanál szárnyashúsleveslé
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 teáskanál zsemlemorzsa
  • 1.5 teáskanál zsálya
  • 1 kg kolbász (sütni való, nyers)
  • 1 teáskanál mustár

1. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a zsályával, zsemlemorzsával és 1-2 evőkanál forró vízzel.

2. A kolbászokból nyomjuk ki a húst, és keverjük el a hagymás keverékkel, majd sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mustárt. Ha szeretjük az édesebb ízeket, akkor adhatunk a töltelékünkhöz 1-2 kockára vágott almát, esetleg aszalt szilvát vagy mazsolát is.

3. Töltsük be a pulykába a tölteléket, majd tegyük egy tepsibe a húst, és sózzuk, borsozzuk a bőrt, majd kenjük meg vajjal, és tegyük rá a bacon csíkokat. Vigyázzunk, ne tegyünk túl sok sót, mert a szalonna is sós!

4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd alufóliával letakarva tegyük be a pulykánkat, és a sütő alsó harmadában süssük 40 percig. Ez után csökkentsük a hőmérsékletet 170 fokra, majd süssük továbbra is lefedve kb. 3,5 órán át.

5. Ha ez megvan, vegyük le a fóliát, és süssük aranybarnára úgy, hogy közben időnként meglocsoljuk a pecsenyelével. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le alufóliával.

6. A pecsenyeléből és az alapléből készítsünk szószt, úgy, hogy kis lángon főzve keményítő hozzáadásával besűrűsödjön. Ezt kínálhatjuk a hús mellé. Ideális burgonyapürével és párolt zöldségekkel. 



Kép: Wikipedia

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja