Húsleves karácsonyra
Családinet [cikkei] - 2014-12-16
A Mi kerüljön az asztalra karácsonykor? című cikkünk receptje.
Számos variációja létezik, mi most egy klasszikusabb marha lábszárból készülő változatot mutatunk be.
Hozzávalók:
- 80 dkg csontos marha lábszár
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kisebb karalábé
- 1 kisebb zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika (TV)
- 1 paradicsom
- só ízlés szerint
- néhány darab egész bors
- negyed kelkáposzta
- petrezselyemzöld
1. Jó ötlet lehet, ha még a hentesnél feldaraboltatjuk a lábszárat.
2. A húst, és a zöldségeket tegyük egy fazékba, és kb. 4 liter vízzel öntsük fel. Adjunk hozzá sót, és az egész borsokat. Amikor a hús elkezd habzani, akkor távolítsuk el a felszínre kerülő habot.
3. Kis lángon főzzük kb. 2,5-3 órát!
4. Ha elkészült a leves, akkor szűrjük le, majd a csontról leszedett hússal és a zöldségekkel tálaljuk!
Kép: Wikipedia
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Szabolcsi töltött káposzta recept karácsonyra
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: