SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bevált módszerek válogatós gyerekek szüleinek

Wurmbrandt Szarka Zsófia [cikkei] - 2020-12-03
Az ’Utálom, nem kérem, nem szeretem! Anya, ezt nem eszem meg!’ - mondatokra van megoldás! Nem varázslat, hanem otthon is bátran alkalmazható módszerek. Az óvónénit, a konyhásnénit és a dietetikust is megkérdeztem, mi történik az étkezdékben.
Bevált módszerek válogatós gyerekek szüleinek

Több mint tíz éve vezetek főzőiskolákat egészen kicsiknek és nagyobb gyerekeknek is. Egy-egy hét, minden délelőttjén, 10-12 gyerekkel egyszerre, több fogást készítünk el a világ minden tájáról származó alapanyagokkal. Ez az igazán hálás oktatás, mert azonnal látható az eredmény. Az elején a célom csak annyi volt, hogy az alapanyagokat megismerjék és megszeressék a gyerekek. Sok anyukával, apukával találkoztam közben, akik már az elején közölték, hogy lehetetlen küldetés elé nézek. Az ő fia szájához még nem ért zöld színű étel, és a lányuk hozzá sem ér egyik halfajtához sem. Ettől csak még izgalmasabb lett a kurzus, hogy tudtam, mindig új és új válogatós gyerekek kerülnek be a csapatba, akikkel csodát lehet tenni egy hét alatt.

A heti főzőcske után hatalmas változások történtek. Zöldséget, gyümölcsöt, színes ételeket kóstoltak, nyers húst kaszaboltak, különlegességeket készítettek, vittek haza megmutatni, majd később kérték a szüleiket, hogy vásárolják meg nekik. A nagyobb gyerekeknél a délutáni programok között megjelent a közös főzés a haverokkal, barátnőkkel, és a nagymamáknak, anyukáknak segítségük lett a konyhában. Elindult egy folyamat, amihez kellett ugyan egy kis idő és segítség, no meg egy adag türelem, de megérte. Játék az étellel, jó értelemben.

A válogatós gyerekekre két módszerrel sikerült eddig hatnom:
1- Ha bevonjuk őket, és ők készítik az étel valamelyik fázisát.
2- Ha a saját közösségében népszerűsítjük az ételt.

Az első feladat tehát nem más, mint a gyereket minden olyan étel készítésénél bevonni a főzésbe, amit nem szeret. Példaként kezdjük a zöld szörnnyel, a spenóttal. Friss levelekként veszem meg, mikor közösen készítenénk el. Megkóstoltatom a leveleket. A gyerkőc mossa meg, mintákat rak ki a konyharuhára belőlük, hogy száradjanak. Ezután megkóstoltatom vele. Megkérdezem, vajon ő is érzi e, ahogy a sok vitamin eléri a nyelvét, mert ettől fog gyorsabban futni délután a barátaival. A felkockázott hagymát ő pirítja, kevergeti a fazékban. A spenót leveleket ráteheti a forró hagymára, amit nagyon kell figyelni, hiszen itt jön a varázslat, a levelek összesnek. Felöntjük tejszínnel, behabarjuk, itt is megkóstoltatjuk vele, hogy beállíthassa ő a sósságát. Mikor elkészült, spagetti tésztára tesszük, mint spenótos tésztát. Egy kis sajt a tetejére, és a spenót máris elkezdett átcsusszanni azon a bizonyos kritikus ponton – nincs másról szó, mint megváltoztatni a viszonyát, a sajátjává tenni az ételt.

Spenótos tészta
Fotó: Szarka Zsófi

Második feladat, hogy minél több barátot vagy barátnőt hívjunk át. A közösség ereje hatalmas, főleg, ha abban a korosztálybéliek tartózkodnak. Az sem baj, ha a véleményvezér egy felnőtt, aki az elején elmondja nekik, hogy a vagány srácok és fiúk esznek csak zöldségeket, mert tudják, attól lesznek csinosak és erősek. Ezután viszont hagyjuk őket magukra. Az elején csíkozzunk fel minél több színes zöldséget nekik: répát, uborkát, szárzellert, céklát, almát, majd ők készítsék el a mártogatósaikat. Tejfölös-petrezselymes, kecsapos – reszelt sajtos, mézes-mustáros. Kenyér vagy egyéb ne kerüljön ki az asztalra, próbálják a zöldségekkel kitunkolni a krémeket. Amennyiben nevet is adunk ezeknek az összejöveteleknek, mint pl „ színes lakoma party” – már rendszert is csináltunk belőle, aminek a vége megállíthatatlan zöldségszeretet lesz.

Kocskovics Gitta óvónéni, 25 éves tapasztalatát mesélte el arról, hogyan veszik rá a gyereket az ételek megkóstolására.

„Vannak olyan ételek, amiket kifejezetten utálnak. Ilyenkor egy kicsit játszunk: csak a kenyér héját rágd kérlek körbe. Körberágja, és már be is került a kis hasába egy kis halas kence. A tízóraival vannak nagyobb problémák, így ebédre repetát ígérek, ha a tízórait is megeszik. Imádják a tésztákat, a vadast, a rizst, ám a leveseket már kevésbé. A gyerekek alapvetően szeretnek enni, de valójában azt, amit otthon megszoktak. Az óvodában a 3. év végére ismerik és szeretik meg a menza ízeit, ami egyébként komoly előírásokat követ, hogy egészséges legyen.

Borka Éva könyhafőnök, 30 éve vezet óvodai konyhát, ő az előírások kapcsán így fogalmaz:  

 „Nagyon változatosan főzünk, minden hétre minden ételtípust készítünk. Már nem használunk margarint, csak vajat, mindennap van egy kis zöldség vagy gyümölcs, és gyakori nálunk a kuszkusz és a barna rizs is. Naponta számoljuk a kalóriamértéket, a vitaminbevitelt. E mellett meg kell jegyeznem, hogy én 30 éve főzök, de még mindig szívvel-lélekkel, nem tudok odanézni, ha sokan hozzák vissza az ételt, és kifejezetten jól esik, ha üresek a tányérok. A repetát imádom, ezért én magam megyek ki a konyháról, és osztom szét, jó érzés látni, ha ízlik nekik.  Aki a sok trükk ellenére sem eszik, ha kell, mi szakácsnők is kimegyünk közéjük, és leülünk hozzájuk, úgy jobban esik a falat nekik is, szeretik a törődést, mi meg őket.”

Gyakran halljuk a mondatot: Ne mondd, hanem csináld! A szülőknek adatik meg az a lehetőség, hogy az első irányt az étkezésben megmutassák. Amikor egy felszeletelt répa az asztalnál nagy népszerűségnek örvend az anyuka és az apuka között- egészen biztos, hogy ez „átöröklődik”. Természetesen, lehet egy kicsit túlozni, az már a játékosság része, amit a dietetikus kifejezetten javasol!


Nádszegi Szabadidőközpont, főzőkurzus, 2017 Fotó: Szabó Kitti

Kertics Adrienn, dietetikus szerint a kulcs mindig a játékosságban, könnyedségben rejlik: „Semmit sem szabad nagyon direkt erőltetni. Természetesen nem mindig van energiánk újabb játékokat kitalálni, de egy-egy alkalom is sokat segíthet. Érdemes a tökéletes étrendet kifüggeszteni a hűtő oldalára, és abból szemezgetni, ami még ötletet is ad egy-egy bevásárlásnál.”

Kertics Adrienn javaslata a gyerekek ideális heti étkezéséhez:

  • napi 5 alkalom
  • napi egy tejtermék: kefír, túró, natúr joghurt
  • heti 2-3x olajos magvak
  • színes zöldségek
  • fehér, sovány húsok
  • rostok: korpás keksz, zabpehely
  • rozs, teljeskiőrlésű lisztek használata
  • levesek

Fontos a folyadékbevitelt is megemlíteni, mert arról a gyerekek gyakran megfeledkeznek. Nekünk, felnőtteknek kell gondoskodunk arról, hogy elég vizet igyanak, ne pedig cukros üdítőt- tette hozzá a dietetikus.

Ne essünk kétségbe, ha a gyerekünk válogat az ételek között, szerencsére hatalmas a élelmiszerek tára. Nem kell ragaszkodnunk semmihez, ha nem eszik spenótot, próbáljuk meg a sóskát. Nem vicc, a gyerekeknél, ilyen aprósággal is működik.

 

 

Indexkép: Nádszegi Szabadidőközpont, főzőkurzus, 2016 Fotó: Szabó Kitti

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.

A szerkesztő ajánlja