Iskola és uzsonna
Singola Edit [cikkei] - 2008-08-20
Mindjárt kezdődik az iskola. A szülőknek és a tanároknak arra is figyelmet kell fordítaniuk, mit esznek és isznak a gyerekek az iskolában.
Az elmúlt évtizedek során gyökeresen megváltozott az életmódunk, de a táplálkozás mindig központi szerepet töltött be életünkben. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás bizonyítottan hozzájárulnak a krónikus betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez. A fogyasztón múlik az, hogy az élelmiszerek igen nagy kínálatából mit választ. A diákok nagy része nem rendelkezik megfelelő táplálkozástudományi ismerettel, így vásárlása során kevésbé jellemző az egészségtudatosság, pedig nem mindegy, hogy mit esznek a fejlődésben lévő gyerekek és az sem, hogy milyen rendszerességgel fogyasztanak táplálékot. A fiatalok nagy része nem reggelizik, vagy csak ritkán, ami szintén nem kedvez az egészségének.
Az egészséges iskolai büfékről nemrég kiadott miniszteri rendelet alapján a törvény lényege tíz pontban foglalható össze, amelyeket mindenképp szem előtt kell tartani annak az iskolavezetőnek, pedagógusnak, szülőnek vagy gyereknek, akinek fontos az egészséges táplálkozás:
1. Nincs egészségtelen étel, csak mértéktelen fogyasztás.
2. Rostdús gabonafélét, kenyeret mindennap fogyasszon a diák.
3. Naponta többször egyen zöldséget és gyümölcsöt.
4. Zsírszegény tejterméket mindennap fogyasszon.
5. Fogyasszon kevesebb zsiradékot és cukrot.
6. Hetente legalább egyszer egyen halat.
7. Szomjoltóként vizet igyon.
8. Ne sózza túl az ételeket.
9. A reggelit soha ne hagyja el! Étkezzen naponta ötször.
10. Legalább napi egy órát mozogjon.
A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség adatai szerint az iskolák 40 százalékában nincs büfé, hanem egy vagy több automata üzemel. Számos büfével rendelkező iskolában is találhatunk étel-, illetve ital automatát.
A gyermekbarát italautomatára elsősorban tejalapú termékek jellemzőek, amelyek koffeinmentesek, többségük hidegen és melegen is fogyasztható.
Klasszikus töltőanyagok a tej, a tejitalok, a kakaó enyhén édesített változata. A koffeinmentes kávéitalok. Teák közül a koffeinmentes gyümölcsteák különböző ízei és kis mennyiségben a koffeintartalmú citromos fekete tea. Ezen kívül tejalapú turmixitalok, joghurtitalok javasoltak a tejtermékek közül.
Az ásványvizek minden formája ajánlott, de elsősorban a mérsékelt ásványianyag-tartalmúak.
A munkahelyekhez és egyes közintézményekhez hasonlóan az iskolákban is hasznos lenne ballonos ásványvíz-adagolókat elhelyezni, amelyből a gyermekek korlátlan mennyiséget fogyaszthatnának.
Ha megfigyeljük reggel az iskolába igyekvő fiatalokat, azt tapasztalhatjuk, hogy a diákok nagy része már reggel a közeli boltban megvásárolja a szükséges élelmet. Ezek az élelmiszerek nem sorolhatóak a kifejezetten egészséges táplálékok közé pl. chips, cola, csokoládé.
A tanulók kisebb része vásárol az iskolai büfében, mert drágának találják az ott árusított termékeket, és kicsi a kínálat. Az automatákból üdítőket vásárolnak, amit szintén drágának tartanak, mégis igénybe veszik.
Nagyon kevés fiatal visz magával otthonról uzsonnát. Ez általában szendvicsből és teából áll, gyümölcsöt elvétve fogyasztanak az iskolában.
Felmérések alapján kiderül, hogy a diákok többsége nem reggelizik és nem is uzsonnázik. Az órán gyakran hallani, hogy korog a gyomruk.
Kevésbé figyelnek az egészséges táplálkozásra, nagyrészt azt fogyasztják, amit a többiek, a barátok, az osztálytársak.
A gyerekek inkább érzelmi, mintsem ésszerű érvek alapján hozzák meg döntéseiket, azonban az esetek nagy részében ennek nincsenek tudatában, s érzelmi alapú döntéseikhez utólag ésszerű érveket igyekeznek gyűjteni. Ennek köszönhetően az impulzusvásárlások gyakoribbak ebben a korosztályban, mint a felnőtt vevők körében. Ez az élelmiszerekre ugyanúgy érvényes, mint a táplálkozáshoz nem kapcsolódó területre.
A legnagyobb probléma abból adódik, hogy kevés táplálkozástudományi ismerettel rendelkeznek. Nincsenek tisztában azzal, mi egészséges, és mi nem az. Mire van szüksége egy fejlődő szervezetnek. Nem tudják rendszerezni a tápanyagokat. Nincsenek tudatában a helytelen táplálkozás következményeivel.
A tanulók elmondása alapján, nem szeretik a menza ebédjét fogyasztani, inkább gyorséttermekben étkeznek pl. pizzát, hamburgert, sült krumplit. Vagy otthon étkeznek, de leginkább csak este.
Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az anyatejes táplálás preventív szerepére is vannak bizonyítékok, ám még inkább ismertek azok az összefüggések, melyek a gyermekkori egészségtelen táplálkozási szokások és a krónikus felnőttkori szív-érrendszeri, daganatos, csont-ízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések között fennállnak.
Sok az elhízott gyerek, ami csakis a helytelen és egészségetlen táplálkozás eredménye, és a helytelen életmódé. A szülők és pedagógusok feladata odafigyelni a gyerekek étkezési szokásaira. Sokkal jobb, ha a diák otthonról visz uzsonnát az iskolába, amit már előző este is el lehet készíteni és a hűtőbe téve másnapra sem romlik meg. Készíthetünk egészséges szendvicseket, vagy kis dobozokba salátákat, feldarabolt gyümölcsöket, aminek csak a fantáziánk szab határt. Mindig adjunk a gyereknek valami nyalánkságot is, például müzliszeletet, aszalt gyümölcsöt. Valamint feltétlen fontos, hogy innivalót is vigyen, ami lehetőleg ne cukros ital legyen, hanem ásványvíz.
Az egészséges iskolai büfékről nemrég kiadott miniszteri rendelet alapján a törvény lényege tíz pontban foglalható össze, amelyeket mindenképp szem előtt kell tartani annak az iskolavezetőnek, pedagógusnak, szülőnek vagy gyereknek, akinek fontos az egészséges táplálkozás:
1. Nincs egészségtelen étel, csak mértéktelen fogyasztás.
2. Rostdús gabonafélét, kenyeret mindennap fogyasszon a diák.
3. Naponta többször egyen zöldséget és gyümölcsöt.
4. Zsírszegény tejterméket mindennap fogyasszon.
5. Fogyasszon kevesebb zsiradékot és cukrot.
6. Hetente legalább egyszer egyen halat.
7. Szomjoltóként vizet igyon.
8. Ne sózza túl az ételeket.
9. A reggelit soha ne hagyja el! Étkezzen naponta ötször.
10. Legalább napi egy órát mozogjon.
A Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség adatai szerint az iskolák 40 százalékában nincs büfé, hanem egy vagy több automata üzemel. Számos büfével rendelkező iskolában is találhatunk étel-, illetve ital automatát.
A gyermekbarát italautomatára elsősorban tejalapú termékek jellemzőek, amelyek koffeinmentesek, többségük hidegen és melegen is fogyasztható.
Klasszikus töltőanyagok a tej, a tejitalok, a kakaó enyhén édesített változata. A koffeinmentes kávéitalok. Teák közül a koffeinmentes gyümölcsteák különböző ízei és kis mennyiségben a koffeintartalmú citromos fekete tea. Ezen kívül tejalapú turmixitalok, joghurtitalok javasoltak a tejtermékek közül.
Az ásványvizek minden formája ajánlott, de elsősorban a mérsékelt ásványianyag-tartalmúak.
A munkahelyekhez és egyes közintézményekhez hasonlóan az iskolákban is hasznos lenne ballonos ásványvíz-adagolókat elhelyezni, amelyből a gyermekek korlátlan mennyiséget fogyaszthatnának.
Ha megfigyeljük reggel az iskolába igyekvő fiatalokat, azt tapasztalhatjuk, hogy a diákok nagy része már reggel a közeli boltban megvásárolja a szükséges élelmet. Ezek az élelmiszerek nem sorolhatóak a kifejezetten egészséges táplálékok közé pl. chips, cola, csokoládé.
A tanulók kisebb része vásárol az iskolai büfében, mert drágának találják az ott árusított termékeket, és kicsi a kínálat. Az automatákból üdítőket vásárolnak, amit szintén drágának tartanak, mégis igénybe veszik.
Nagyon kevés fiatal visz magával otthonról uzsonnát. Ez általában szendvicsből és teából áll, gyümölcsöt elvétve fogyasztanak az iskolában.
Felmérések alapján kiderül, hogy a diákok többsége nem reggelizik és nem is uzsonnázik. Az órán gyakran hallani, hogy korog a gyomruk.
Kevésbé figyelnek az egészséges táplálkozásra, nagyrészt azt fogyasztják, amit a többiek, a barátok, az osztálytársak.
A gyerekek inkább érzelmi, mintsem ésszerű érvek alapján hozzák meg döntéseiket, azonban az esetek nagy részében ennek nincsenek tudatában, s érzelmi alapú döntéseikhez utólag ésszerű érveket igyekeznek gyűjteni. Ennek köszönhetően az impulzusvásárlások gyakoribbak ebben a korosztályban, mint a felnőtt vevők körében. Ez az élelmiszerekre ugyanúgy érvényes, mint a táplálkozáshoz nem kapcsolódó területre.
A legnagyobb probléma abból adódik, hogy kevés táplálkozástudományi ismerettel rendelkeznek. Nincsenek tisztában azzal, mi egészséges, és mi nem az. Mire van szüksége egy fejlődő szervezetnek. Nem tudják rendszerezni a tápanyagokat. Nincsenek tudatában a helytelen táplálkozás következményeivel.
A tanulók elmondása alapján, nem szeretik a menza ebédjét fogyasztani, inkább gyorséttermekben étkeznek pl. pizzát, hamburgert, sült krumplit. Vagy otthon étkeznek, de leginkább csak este.
Az egészséges táplálkozási szokások kialakítását már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Az anyatejes táplálás preventív szerepére is vannak bizonyítékok, ám még inkább ismertek azok az összefüggések, melyek a gyermekkori egészségtelen táplálkozási szokások és a krónikus felnőttkori szív-érrendszeri, daganatos, csont-ízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések között fennállnak.
Sok az elhízott gyerek, ami csakis a helytelen és egészségetlen táplálkozás eredménye, és a helytelen életmódé. A szülők és pedagógusok feladata odafigyelni a gyerekek étkezési szokásaira. Sokkal jobb, ha a diák otthonról visz uzsonnát az iskolába, amit már előző este is el lehet készíteni és a hűtőbe téve másnapra sem romlik meg. Készíthetünk egészséges szendvicseket, vagy kis dobozokba salátákat, feldarabolt gyümölcsöket, aminek csak a fantáziánk szab határt. Mindig adjunk a gyereknek valami nyalánkságot is, például müzliszeletet, aszalt gyümölcsöt. Valamint feltétlen fontos, hogy innivalót is vigyen, ami lehetőleg ne cukros ital legyen, hanem ásványvíz.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Következő hír
A gyerekrajzok fontossága
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: