SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Széchenyi Pihenő Kártya - az elektronikus utalvány

Kovács Andrea [cikkei] - 2011-04-26
A Kormány 2011. Március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) kibocsátásáról: a munkáltatók évi 300.000,- forint értékben adhatják a munkavállalóknak kedvező adózással, járulékmentesen. A SZÉP Kártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz, és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése.

A tervek szerint a SZÉP Kártya már idén nyáron használható lesz. Az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya rendszere egy ideig párhuzamosan működik, a SZÉP Kártya fokozatosan váltja fel az Üdülési Csekket.

A SZÉP Kártya nem más, mint „az arra jogosult intézmény által kibocsátott olyan fizetési eszköz, amellyel a munkavállalónak a munkáltató által utalt támogatás terhére - az arra felhatalmazott és a rendszerbe bevont szolgáltatónál - szolgáltatások vásárolhatók.” Egy adott évben a munkáltató által kedvezményes adózással legfeljebb 300.000,- forint támogatás utalható a SZÉP Kártyára. Ez azt jelenti, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény béren kívüli juttatásokra vonatkozó, jelenleg hatályos előírásai szerint a munkáltatónak a támogatás értékének 1,19-szerese után kell 16 %-os mértékű személyi jövedelemadót fizetnie (ez a maximális, 300.000,- forint összegű cafeteria juttatás esetén 57.120,- forint jövedelemadót jelent), a juttatást más közteher nem terheli. Ugyanakkor a munkáltató a 300.000,- forint összegen felül is utalhat a kártyára, de az évi 300.000,- forint feletti összeg után az egyéb jövedelmekkel azonos járulékokat kell megfizetni. A SZÉP Kártya támogatás adott évben juttatott összegét a következő év december 31-ig fel kell használni.

A támogatást a munkavállalók ún. „elektronikus utalvány” formájában kapják meg, melyhez egy megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló „elektronikus utalványkártya” kapcsolódik, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó munkavállaló a munkáltató által részére biztosított elektronikus utalványai terhére szolgáltatásokat vásároljon. Tehát tulajdonképpen a munkáltatók a támogatás során elektronikus utalványokat vásárolnak a kibocsátó intézménytől és azokat az elektronikus utalványkártyán keresztül biztosítják dolgozóiknak. Az elfogadóhelyek a kártyán lévő elektronikus utalványt készpénzre, vagy készpénz-helyettesíthető eszközre (pl. csekk) nem válthatják át. A kártyával a szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón) vagy interneten keresztül lehet majd fizetni.

A SZÉP Kártya felhasználhatósági köre úgy került meghatározásra, hogy az minél hatékonyabban és célirányosabban szolgálja a belföldi turizmus élénkítését. Ezért - túl azon, hogy a SZÉP Kártyával megvásárolható szolgáltatások mindegyike valamilyen formában kötődik a pihenéshez, üdüléshez, valamint az egészségmegőrzéshez - fontos tudni, hogy bármely szolgáltatás csak szálláshely-szolgáltatással együttesen vehető igénybe a kártya felhasználásával. A kártyával igénybe vehető minden olyan belföldi szolgáltatás, amely a pihenést, az egészség védelmét, megerősítését szolgálja. Ide
a tartoznak:

  • a szálláshely-szolgáltatás,
  • az éttermi vendéglátás,
  • a fürdőszolgáltatás,
  • a betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatás,
  • a kulturális szolgáltatások közül a múzeumi, színházi, növény-állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépőkre fordított összeg,
  • a természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői,
  • az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag,
  • a testedzési szolgáltatás, valamint
  • a verseny-és lovaglóistállók tevékenysége.

A fenti korlátozások betartásáról reméli a kormányzat, hogy a SZÉP Kártya eléri célját, és a belföldi turizmus új erőre kap, új és több munkalehetőséget generálva a turizmus területén.

Kovács Andrea
2011. 04. 17.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Tények és tévhitek a máj méregtelenítéséről

Év elején sokakban felmerül az úgynevezett májméregtelenítés gondolata, különösen néhány átmulatott éjszaka után. De vajon valóban méregteleníthető a máj? Megvédhetjük-e a májunkat a károsodástól és ha igen, mit kell ehhez tennünk? Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus adott hiteles válaszokat a kérdésekre.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja