Védekezzünk vitaminokkal az influenza ellen
Influenza és vitaminok
Minden évben rendszeresen visszatérő, emberek sok ezreit gyötrő betegség az influenza. Betegség, amely a levegőben cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjed, ezért sok esetben járványról beszélünk, amely bekövezte esetén közintézményeket - kórházakat, iskolákat, óvodákat - kell ideiglenesen bezárni.
Az influenzavírus a huszadik század során igen komoly járványokat okozott, mégpedig azon tulajdonsága okán, hogy képes genetikailag változni. Általunk ismert törzs, amelyekkel találkozunk: az influenza A és B típusai. E két törzs, amely évről-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozza. Ezek azok az influenzavírusok, amelyek 0 °C-on több mint 30 napig, emberi testhőmérsékleten kb. egy hétig és nagyon alacsony hőmérsékleteken, határozatlan ideig fertőzőképesek maradnak. A betegség cseppfertőzéssel terjed.
Az influenzát sokan összetévesztik a megfázásos betegségek tüneteivel, ezért vegyük sorra, melyek a megfázástól eltérő, influenza megbetegedés tünetei:
Az influenza légúti megbetegedés, amely a megfázástól eltérően, a fertőzést követően 24-48 órán belül hirtelen támad. Egyik napról a másikra arra ébredhetünk, hogy lázasak vagyunk - 39 fok felett -; ráz a hideg, fájnak ízületeink, rossz a közérzetünk, majd tüsszögéssel és köhögéssel tetőzik.
Mit tegyünk, ha influenzásak vagyunk?
Maradjunk otthon. Ezzel megelőzzük azt, hogy másokat is megfertőzünk!
Pihenjünk sokat, kerüljük a szervezetünket terhelő erőfeszítéseket!
Csillapítsuk a lázunkat a már ismert lázcsillapítókkal!
A közönséges megfázásnál is alkalmazott szerek, pl. orrdugulást oldó szerek vagy az inhalálás enyhítik a tüneteket.
Fogyasszunk sok folyadékot, vitaminokat, könnyű ételt!
Feltétlen menjünk orvoshoz, mert az influenza szövődménye - tüdőgyulladás -, halálos is lehet!
Hogyan előzhetjük meg a megbetegedést?
Leghatékonyabb módja az időben beadott védőoltás, amely ma ingyen rendelkezésére áll a veszélyeztetett korosztálynak, és a krónikus betegségben szenvedőknek. Minden tévhit elkerülése végett le kell szögezni, hogy az influenza védőoltásnak nincs mellékhatása, az oltástól nem kapunk influenzás megbetegedést. Csak helyi reakció jelentkezhet a helyén, mint bőrpír vagy duzzanat.
A betegség megelőzése nem köthető időszakhoz, ha egész évben bőséges, vitaminokban gazdag élelmiszerrel táplálkozunk, erős az immunrendszerünk, kevésbé vagyunk kitéve az általában tél végén - vitaminszegény időszakokban -, bekövetkező fertőzés veszélyének.
A vitaminok zsírban és vízben oldódnak. Leghatásosabb, ha élelmiszerekkel visszük a szervezetünkbe, természetes úton.
Zsírban oldódó vitaminok:
A-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
K-vitamin
Vízben oldódó vitaminok:
B-vitamin
B2-vitamin
niacin,
pyridoxin,
pantoténsav,
biotin,
folsavak,
B12-vitamin
C-vitamin
Fogyasszunk tehát minél több vitamint! Szervezetünknek például napi 250 milligramm C-vitaminra van szüksége.
Melyek azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok vitaminokban?
Minden zöldség, gyümölcs tartalmaz vitamint. Ezért fontos, hogy minden étkezéshez együnk bőségesen salátát, gyümölcsöt. Télen, amikor szűkebb a zöldségek kínálata, együnk sok savanyú káposztát, amely a legtöbb C-vitamint tartalmazza.
Érdekességként hadd említsük meg, hogy az emberi szervezet nem tud pl. C - vitamint előállítani, ezért is volt olyan fontos felfedezése.
A betegségnek, mint a skorbut, amelyet a C-vitamin hiánya okoz, első leírása Hippokratésztől (Kr. e. 460 - kb. 380) származik. 1536-ban egy francia felfedező, Jacques Cartier, a Szent Lőrinc folyón hajózva a bennszülött indiánok segítségével mentette meg skorbutos embereit a haláltól. Az indiánok által életfának nevezett növény (kanadai vagy fehér cédrus, Thuja occidentalis) tűleveleinek teafőzetét használta fel. Mint utóbb bebizonyosodott, 100 g tűlevélben 50 mg C-vitamin található. De ki ne hallotta volna James Cook kapitányról, aki a skorbut megelőzése miatt, felfedező útjain a citrusfélék fogyasztását kötelezővé tette a legénységnek, ezért nem vesztette el embereit.
Mégis sok vita előzte meg, a vitaminok, pontosabban a C-vitamin fontosságát. A végső megoldást a C-vitamin felfedezése jelentette, amely Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik az 1930-as években.
Felfedezés, amelyért Nobel díjat kapott 1937 - ben a magyar tudós.
Egészségkoktél:
2 narancs
1 grapefruit
2 dl joghurt (natúr)
1-2 evőkanál méz
Elkészítése:
Daraboljuk fel a gyümölcsöket, majd keverjük össze a joghurttal, és a Családinet oldalán is bemutatott csodálatos mézzel.
Kellemes ízű, lázas betegnek igen hatásos ital.
Közösségi hozzászólások: