Kötelező uniós rendelet a lisztérzékenyek élelmiszereiről
Az Európai Unió az egész Közösség területén kötelezően érvényes rendeletet bocsátott ki, melyben megszabja, hogy milyen élelmiszerek viselhetik a "rendkívül alacsony gluténtartalmú", vagy a "gluténmentes" jelölést - hívta fel a figyelmet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.
Jelenleg az élelmiszerpiacon számos olyan termék létezik, melyen a "gluténmentes" vagy ezzel azonos értelmű megnevezés szerepel. Mivel eddig ezek használatára eltérő nemzeti szabályozások létezhettek, illetve a fogyasztókat is megzavarhatták a nemzeti szinten használt különböző termékmegnevezések, indokolttá vált a gluténtartalomra utaló kifejezések használatát közösségi szinten szabályozni. A 2009. január 20-i 41/2009/EK bizottsági rendelet a lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételére és címkézésére fogalmaz meg szabályokat.
A lisztérzékenységben szenvedők bizonyos határokon belül kis mennyiségű glutént képesek elviselni. (Gluténnek nevezik az egyes gabonafélékben megtalálható fehérjefrakciót, melyet bizonyos arra érzékeny személyek szervezete nem tolerál.) A gabonafélék közül a búza, árpa és rozs tartalmaz glutént, ezért ezeket a lisztérzékenyek nem fogyaszthatják. Kivonása technikailag nehézkes és költséges, így nehéz teljesen gluténmentes élelmiszert előállítani belőlük. A zab elvileg nem tartalmaz glutént, de betakarítása, feldolgozása során más, gluténtartalmú gabonafélékkel szennyeződhet.
Összetételi és címkézési szabályok
- A lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek (ha ezek búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek gluténcsökkentés céljából feldolgozott keresztezett változataiból készült összetevők felhasználásával készülnek) legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmazhatnak. Ezek címkézése, kiszerelése és reklámozása során a "rendkívül kis gluténtartalmú" megnevezést kell feltüntetni. A "gluténmentes" megnevezést akkor viselhetik, ha legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz az értékesített élelmiszer.
- Legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmazhatnak azok a lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek, melyek búzát, rozst, árpát, zabot vagy ezek keresztezett változatait nem, de őket helyettesítő összetevőket tartalmaznak. Esetükben a "gluténmentes" megnevezés feltüntethető.
- A zabot tartalmazó lisztérzékenyeknek készült élelmiszerek készítése/feldolgozása közben ügyelni kell arra, hogy ne szennyeződhessenek búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival és gluténtartalmuk legfeljebb 20 mg/kg lehet.
- Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek egyáltalán nem tartalmazhatnak glutént (2006/141/EK bizottsági irányelv szerint), ezért esetükben tilos a "rendkívül kis gluténtartalmú", illetve "gluténmentes" megjelölések használata. Hat hónapnál fiatalabb csecsemőknek szánt élelmiszerek esetén azonban kötelező a gluténtartalom, illetve gluténmentesség feltüntetése (2006/125/EK bizottsági irányelv szerint).
A megnevezéseket a termék értékesítési nevének közelében kell feltüntetni.
A rendelet 2012. január 1-jétől alkalmazandó.
Forrás: www.weborvos.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: