Ismerkedjünk a spárgával / Asparagus offcialis / - Szezonja van!
A mai napig sem tudjuk pontosan, honnan származik, Európából, vagy Ázsiából.
Az egész földön termelik, de legkedveltebb a földközi tenger vidékén. Nálunk nem közismert növény, nincs igazán kultusza. Érdemes közelebbről megismerkedni vele. Íze fenséges, termesztése munkaigényes. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja az egyik legfinomabb zöldséget. A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni, talán ez magyarázza, hogy miért olyan drága. Az ültetése utáni negyedik évben hoz először igazi termését. Van fehér, zöld, és lila spárga. A fehér a legközkedveltebb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2-3 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze intenzívebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke. A vásárlásnál mindig ügyeljünk, hogy friss növényt vásároljuk. Úgy tudjuk megállapítani a frissességét, hogy benyomjuk a szárát a tövénél, és ha sárga lé buggyan ki, akkor jó. Az öreg növény nem jó mert szálkás, olyan, mint a karalábé. A vásárlás után, ahogy haza vittük a piacról, rögtön tegyük vizes ruhába, így megtarthatjuk a frissességét. Hűtőbe csak pár napig lehet tárolni. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon.
A spárga rendkívül egészséges főzeléknövény. Elsőrendű vértisztító és vizelethajtó. A spárga tartalmaz: kálciumot, vasat, foszfort, nátriumot, C, B1, - B2, vitamint. Jó hatással van a májra, vesére, tüdőre, bőrre /kiváló gyógyhatással van a pattanásos bőrre/. Ha tehetjük, fogyasszuk nyersen is, mert nagyon jó gyógyító hatással van a szervezetünkre. Most, hogy egy kicsit bővebben megismertük a spárgát, bátran vásároljunk belőle a piacon, hogy meg tudjunk győződni igazi értékéről. A spárga könnyű finom és nagyon egészséges. Próbáljunk ki egy pár spárga ételreceptet elkészíteni, könnyen lehet, hogy ezután a kedvenc ételeink közé fog tartozni.
Forrás:http://mimi.hu
Közösségi hozzászólások: