SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Fontos tudnivalók az élelmiszerek vásárlásakor

Családinet [cikkei] - 2009-08-29
A termékek csomagolásán található feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű élelmiszert a kosarunkba tennünk.

Jó, ha tudjuk...

hogy az üzletek polcain, vagy a hűtőpultban elhelyezett csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.

Jó, ha tudjuk...

hogy a jelölésnek tartalmaznia kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az élelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.

Jó, ha tudjuk...

hogy a termék megnevezése olyan kifejezést is tartalmazhat, amely nem mindenki számára egyértelmű. Például a „probiotikus" = élettanilag kedvező hatású mikroba, amely kedvezően hat a bélflóra összetételére, ezáltal javítja az emésztést. Az „élőflórás" = utóhőkezelés nélküli tejtermék.

Jó, ha tudjuk...

hogy a kereskedelemben kapható ún. laktózmentes (tejcukormentes) tejtermékeket a tejcukor érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.

Jó, ha tudjuk...

hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, mandulát, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült", akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az érintett fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.

Jó, ha tudjuk...



hogy az "édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenil-alanin forrást tartalmaznak amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyümölcslevek esetében a termék elnevezése egyben minőségi besorolást is jelent. Így a tápanyagtartalmat tekintve a legértékesebbek a gyümölcslevek, majd őket követik a nektárok, végül pedig a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs italok zárják a minőségi rangsort.

Jó, a tudjuk..

hogy az ún. "tasakos" vagy "üveges" félkész-készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.

Jó, ha tudjuk...

hogy az étrend-kiegészítőkön olvasható RDA kifejezés a termékben lévő vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott beviteli menynyiségét jelenti százalékban kifejezve.

Jó, ha tudjuk...

hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között.

Jó, ha tudjuk...

hogy az E számok használatának célja hogy a termékek érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolják. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok az egészségre ártalmatlanok. A termékek csomagolásán található feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. Napjainkban a hagyományos élelmiszerek mellett különböző, azokat helyettesítő készítményeket is árusítanak. Ezekben az eredeti termék valamely összetevőjét más anyaggal helyettesítik, vagy valamely alkotóját  csökkentett mennyiségben alkalmazzák. Így például nem összetévesztendő a frisssföl és tejföl mert az előbbiben a táplálkozás élettani szempontból értékesebb tejzsírt, értéktelenebb növényi zsírral pótolják. Hasonló a helyzet a tejszínhabbal és a habspray-vel, valamint a sajtokkal és a különféle élelmiszerkészítményekkel is. A virsli csupán távoli "ismerőse" a "Füstlinek" és a "Würslinek", ugyanis e termékek csupán külső megjelenésükben hasonlítanak a virslire. Továbbá a mindenki által kedvelt csokoládé sem azonos minőségű a gyakran használt kakaós bevonóval, mert a bevonó esetében a kakaóvaj helyett egyéb növényi zsírokat alkalmaznak.

forrás: www.nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Azt mondták neki, sosem lehet anya - Egy nő, aki dacolt minden előítélettel

Tonje Grønbeck története inspiráló bizonyítéka annak, hogy az igazi szeretet és kitartás felülírhat minden akadályt. A spinalis muszkuláris atrófiával (SMA) élő nőnek orvosai azt mondták, sosem lehet anya. De ő és párja, Morten, nem hagyták, hogy mások véleménye befolyásolja az életüket. Ma pedig két gyönyörű lány boldog édesanyja.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja