SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a szilikon sütőformákról

Családinet [cikkei] - 2009-07-02
A szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os tisztaságú szilikonból, egyedülálló technológiával készülnek.
Fontos tudnivalók a szilikon sütőformákról

Jó ha tudjuk...

A szilikon formák felhasználása sokoldalú:

  • hűtőben aszpikos finomságok, csokoládékrémek, gyümölcskocsonyák, túró- és joghurttorták,
  • fagyasztóban fagylalttorták, parfék,
  • mikrohullámú és hagyományos sütőkben kenyérfélék, sütemények, torták, zöldségek, húsfélék készíthetőek bennük.


Jó ha tudjuk...

A szilikonból készült sütőformák egyaránt használhatóak elektromos-, gáz-, valamint mikrohullámú sütőben, továbbá hűtőkben és fagyasztókban is. A sütőformák általában 220, 260 °C-ig hőállóak, és -25, -60 °C-ig tűrik a hideget.
Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos sütőformákkal szemben:

  • az előkészített étel a formában lefagyasztható, majd a szükséges időpontban megsüthető,
  • a formák igen rugalmasak és hajlékonyak, emiatt nem törnek el, és mindig megőrzik eredeti alakjukat,
  • az étel egy mozdulattal kifordítható belőlükk,
  • ellenállóak a különböző savakkal szemben, nem kell tartani káros anyag kioldódástól,
  • az ízeket, illatokat nem szívja magába,
  • könnyen tisztíthatóak,
  • a szilikon természetes tapadásgátló anyag, ezért nincs szükség zsiradék használatára, bár vannak gyártók akik a használati útmutatóban mégis előírják a sütőforma belső felületének olajozását,
  • allergiások is használhatják - cink és nikkelmentesek.

Jó, ha tudjuk...

A szilikon sütőformák különleges merevítő gyűrű segítségével tartják meg az alakjukat. Kaphatók a formába ágyazott, merev fémszíjjal készült termékek is, melyek áthelyezése, mozgatása könnyebb, mert nem kell ügyelni a merevítő gyűrű használatára.

Jó, ha tudjuk...

Hajlékonyságuk miatt a szilikon sütőformákkal körültekintően kell bánni. A jó eredmény eléréséhez tartsuk be az alábbiakat:

  • mindig győződjünk meg arról, hogy a merevítő gyűrű jól van-e elhelyezve,
  • az üres formát tegyük a sütőrácsra, vagy a mikrohullámú sütő táljára, vagy egy tálcára, hogy a betöltött étel se boruljon ki miközben betesszük a sütőbe vagy a fagyasztóba,
  • a hűtött finomságok elkészítése előtt öblitsük ki a formát hideg vízzel, még a sütőben készítendő ételek behelyezése előtt - ha előírják, - kenjük ki a formát olvasztott zsiradékkal,
  • sütés közben többször ellenőrizzük a tészta készültségi fokát, mert a szilikon formában gyorsabban sül az étel, mint a hagyományos formákban,
  • fontos, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben,
  • gázsütőben figyeljünk arra, hogy a forma ne legyen túl közel a hőforráshoz,
  • sütés vagy fagyasztás után távolítsuk el a merevítő gyűrűt, és óvatosan emeljük ki az elkészített ételt.

Jó, ha tudjuk...

A sütőformák élettartamának megőrzéséhez

  • a formában ne vágjunk késsel, vagy fémeszközzel.
  • soha ne használjuk a mikrohullámú sütő grillező üzemmódját,
  • soha ne helyezzük közvetlen hőforrásra,
  • ne használjuk dörzsszivacsot vagy erős mosogatószert a tisztításnál.

Jó, ha tudjuk...

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a szilikon sütőformák is használati-kezelési útmutatóval forgalmazhatók, és a magyar nyelvű útmutatónak egyezni kell az idegen nyelvűvel. Az egyes gyártók eltérő utasításokat adhatnak a termékeikhez.
A vásárlói tájékoztatás piktogramokkal (jelképes jelöléssel) is megadható.

Jó, ha tudjuk...

Az élelmiszerekkel érintkezésre szánt termékek egységes EU jelölése:


Jó, ha tudjuk...

A szilikon formák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. A beszívódott zsiradék miatt előfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsírosnak tűnik.
A kezelési utasítások ekkor a mosogatógépben való tisztítást, vagy az ismételt hagyományos mosogatást javasolják.

forrás: www.nfh.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

Azt mondta egy férfi az apának, hogy szerelmes a 13 éves fiába - akkorát kapott, hogy életveszélyes sérüléseket szenvedett

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt az apával szemben.
A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési szezon buktatói: ezért erősödhetnek fel allergiás panaszaid

A fűtési rendszerek beüzemelésével számos olyan beltéri allergén kerülhet a levegőbe, ami panaszt okozhat az allergiások számára. A beltéri levegő minőségének az sem tesz jót, hogy a fűtési szezonban sokan igyekeznek megóvni otthonaik melegét, és a fűtési költségeket is szeretnék minimalizálni, ezért ritkábban és rövidebb ideig szellőztetik a lakótereket - hívja fel a figyelmet Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász szakembere, akit a fűtés okozta allergiás panaszokról kérdeztünk.
Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Agyhártyagyulladás miatt zártak be iskolákat és óvodákat Nagybányán

Nagybányán december 2-án a közoktatási intézményekben fertőtlenítés miatt felfüggesztették az oktatást, miután két diáknál agyhártyagyulladást állapítottak meg.

A szerkesztő ajánlja