SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Padlizsán

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-19
A padlizsán más néven lehet törökparadicsom, vagy tojásgyümölcs. Nagyon jóízű zöldségféle, melyben az összes jótékony hatású vitamin megtalálható.

    Távol Keleten még léteznek elődei, és tojásra hasonlítanak. Kelet Indiából származik, és Ázsián keresztül jutott el Egyiptomba, Észak-Afrikába, majd a XVI. században Európába. Egy időben került Amerikába a paradicsommal és a paprikával. A nemesítések során sok fajtája alakult ki. Létezik kígyóformájú padlizsánfajta, amely egy méter hosszúra is megnő, egzotikus piacokon kapható. Nálunk a szép, fényes, ovális, körte, vagy uborka alakú az ismertebb fajta. A színe lehet sárgásfehér, illetve majdnem fehér, vagy gyönyörű lila. A padlizsán nem csak kulinális élvezeteket tud nyújtani, de gyógyító hatása is van. Nagy mennyiségben található benne karotin, B1, B2, B3, és C-vitamin is.  A vitaminokon kívül még tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, káliumot.

    A padlizsán a mai egészséges étkezés elengedhetetlen zöldsége, gyümölcse. A diétázók részére is ajánlott, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, de jó hatással van a koleszterinre is. / 10 dkg padlizsán energiatartalma 24 kcal /

   Az indiai természetgyógyászok szerint a padlizsán rendkívül jó vérképző, vizelethajtó, és gyulladásgátló. Felgyorsítja az anyagcserét, fokozza az emésztést.  Akik gyomorsavtúltengésben szenvednek vagy gyomorfekélyben, azok részére nem ajánlott a padlizsán fogyasztása. Ajánlott viszont a padlizsán fogyasztása cukorbetegnek, reumában, máj és vese betegségben szenvedőknek.

  Ebben a szép, tetszetős gyümölcsben majdnem minden jótékony hatású vitamin és egyéb, az egészségünkre hasznos anyag megtalálható. A piacokon szinte hívogatóan néz ránk az árusok asztalairól a szép fényes lilapadlizsán. Vásárláskor ügyeljünk, hogy mindig frisset vásároljunk, mert a régi állott, az lehet, hogy keserű. Mindig zöld legyen a szára, és szép feszes a húsa. Több féle módon lehet elkészíteni, kellemes, egészséges húshelyettesítő. Kielégíti a vegetáriánusok és a húst kedvelők igényét egyaránt.  A padlizsánt megsüthetjük, készíthetünk belőle salátát, tölthetjük is, ránthatjuk is, és még sok mindent tudunk készíteni belőle. Igaz, hogy már télen és nyáron egyaránt kapható a piacokon, de igazán nyáron van a szezonja. Érdemes megismerni és megkóstolni.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Letartóztatták a holtan talált berekfürdői kisfiú anyját

Elrendelte a bíróság szerdán a holtan talált berekfürdői kisfiú német állampolgárságú anyjának letartóztatását - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.

Holtan találtak egy tízéves német fiút Berekfürdőn

Holtan találtak egy tízéves német állampolgárságú fiút a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Berekfürdőn - közölte honlapján a rendőrség vasárnap délután.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

Tragédia az arizonai tavon: négy hónapos csecsemő hunyt el az extrém hőség miatt

Egy családi hajókirándulás tragédiába torkollott Arizonában, amikor a négy hónapos Tanna Rae Wroblewski életét vesztette a szélsőséges hőmérséklet következtében. Az eset rávilágít a hőség veszélyeire és a megelőzés fontosságára.

Közeledik a tavasz, gyakoribb a migrén?

A migrénesek pontosan tudják, melyek azok a triggerek, amelyek kiváltják náluk a görcsös fájást. Leggyakrabban bizonyos ételeket, fényt, hangokat, stresszt szokás emlegetni, de sokan vannak, akiket az időjárásváltozás visel meg. Dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa a közeledő tavaszi frontok kapcsán beszélt a migrén kezelési lehetőségeiről.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja