SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rakott tészták a főszerepben

Családinet [cikkei] - 2007-12-12
A tészták megérdemelten a legnépszerűbb ételek közé tartoznak, hiszen sokszínűségüknek köszönhetően rengeteg finomság készíthető belőlük.
Rakott tészták a főszerepben

 

Háttérbe szorulnak azonban a rakott tészták: ha rakott tészta, akkor lasagne, és ezzel vége is gondoljuk legtöbben. Ám ha egy kicsit elengedjük a fantáziánkat, fodros nagykockából vagy szarvacskából, többféle ízletes rakott ételt készíthetünk. Egy réteg tészta, egy réteg mártás, még egy kis tészta, be a sütőbe, és máris kész a finom vacsora. Készíthetjük zöldséggel, vagy hússal, sósan vagy édesen, minden alkalomra találunk megfelelő receptet. A maradékok újrahasznosításának is egyik legjobb módszere a rakott tészta: ha maradt otthon egy kis hétvégi pörkölt, pároljunk hozzá egy kis zöldséget, fűszerezzük meg, keverjünk hozzá tésztát, tegyük tepsibe, öntsünk rá tejfölt, hintsünk meg egy kis sajttal, és már nincs gondunk a másnapi ebédre.

 A tészták emellett táplálkozástani szempontból is rendkívül értékesek, hiszen könnyen emészthetőek és hasznos energiával látják el a szervezetet – ez főleg télen nagyon fontos, amikor a szervezet fokozott hőleadása miatt még több energiára van szükségünk.

Gondosan válaszuk meg a tésztadúsító anyagokat is, használjunk sok színes zöldséget, szárnyasokat, halat. A mártásokat lehetőleg frissen készítsük el, hogy az étel még egészségesebb és ízletesebb legyen.

 TIPP: Készítsük a rakott tésztát tojásos tésztából, amely a tojásnak köszönhetően még több hasznos tápanyagot, vitamint, lecitint, vasat, és egyéb ásványi anyagot tartalmaz, továbbá kiváló főzési tulajdonsággal és gazdag, telt ízzel rendelkezik.

 Végezetül néhány recept azoknak, akik kedvet kaptak, hogy családjukat finom rakott tésztával kényeztessék a hideg téli estéken.

 

Tálban sütött húsos babos tészta

1 cs Gyermelyi 4 tojásos orsó tészta, 50 dkg darált hús, 10 dkg póréhagyma, 2 ek gorombára vágott petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 20 dkg zöldbab, 2 db tojás, 4 dl tejföl, só, őrölt fehérbors, 15 dkg reszelt sajt

 A húst megpirítjuk az olaj felén, majd sózzuk, borsozzuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, és kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor majdnem puha rátesszük a megtisztít fél karikára vágott pórét és a petrezselymet. 3-4 percet tovább pároljuk, és félretesszük.

A megtisztított megmosott vagy mirelit zöldbabot sós forró vízben félig megfőzzük, majd hidegvízben lehűtjük, lecsepegtetjük.

Roppanósra főzzük a tésztát bő sós forrásban lévő vízben, majd leszűrjük, és tálba öntjük. Összekeverjük óvatosan a párolt hússal, tojásokkal kikevert tejföllel és fűszerekkel, ha szükséges.

Kivajazunk és kimorzsázunk egy tepsit vagy tálat. Beletesszük a tészta felét, majd a babot rendezzük el rajta és végül betakarjuk a maradék tésztával. Megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 °C-os sütőbe pirosra, sütjük. Sütőből kivéve pihentetjük 5 percet, utána szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé külön tejfölt vagy mártást is.

 

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség 6 adag 

 

 

Cukkínis gombás rakott tészta                                                                                                    

 1 cs Gyermelyi négytojásos szarvacska, 20 dkg gomba, 40 dkg cukkíni, 10 dkg póréhagyma, 1 dl olaj, 2 ek gorombára vágott petrezselyem, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 2 db mazzarella, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás,

 A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felén megfuttatjuk a fél karikára vágott hagymát, rátesszük a szeletelt gombát és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Összepirítjuk. Az olaj másik felén megpirítjuk a karikára vágott cukkínit, azt is sózzuk, borsozzuk.

A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Ekkor jöhet bele a forró tej, majd habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.

Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a tojássárgájával készült mártással, sóval, borssal, szerecsendióval majd fehérjéből felvert habbal lazítjuk.

Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.

Előmelegített 180 °C-os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást. 

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6 adag
 

 

Borkrémes mazsolás sült tészta

 1 cs Gyermelyi négytojásos fodros nagykocka, 6 db tojás, 5 dl tejföl, 20 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl édes fehérbor, 1 l tej, 2 db citrom, 20 dkg cukor, só, 10 dkg mazsola,

Öntethez: 2 dl édes fehérbor, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás krémpor, 3 db tojásfehérje

 A tejet pici sóval feltesszük forrni. Ha forr, beletesszük a tésztát és megfőzzük benne. Gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, amikor már kevés tej van alatta, levesszük és lefedjük.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vajjal, majd beletesszük a tejfölt, a borban áztatott mazsolát levével, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, pici sót, és elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt tésztát és azt is lazán belekeverjük, majd a fehérjéből vert kemény habbal lazítjuk.

Kivajazott morzsázott tepsibe tesszük és 180 °C-os előmelegített sütőben, sütjük 30-40 percet.

Amikor elkészült, 5 percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.

Mellé boros öntetet adhatunk: Feltesszük forrni a tejet. Amikor forr, beletesszük a cukrot és a borral kikevert krémbort. Felfőzzük egyszer és levesszük. Míg forró belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot, és forrón tesszük a tészta mellé.

Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6-8 adag

 

 

 

 

 

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja