Sóderparti - hagymatorta
...Hát,...mégsem mondhattam, hogy hagymatortát.
Hűűű! Micsoda finom illatok! Mit főztél Anya? ...
Hát, mégsem mondhattam meg, hogy ...hagymatortát.
Pedig ezen a néven kaptam a receptet. De elsőre mégsem lehet szegényt így bemutatni. Gyorsan ki kellene találni valami másik nevet. Az étel sikerében biztos vagyok, de ismerem a fiamat, ha azt mondom hagymatorta, meg sem kóstolja.
- Hát, ...csak összeütöttem valamit gyorsan - mondom. - Gyere, kóstold meg! Szerinted minek nevezzük?
Tészta:
negyed kiló liszt,
1 deci olaj,
1 deci meleg víz,
só.
Ezeket összegyúrjuk, és a tésztát belenyomkodjuk egy tortaformába úgy, hogy a széleit a tortaforma oldalára felnyomkodjuk.
Forró sütőben elősütjük, kb. tíz percig.
Töltelék:
negyed kiló tehéntúró,
2 deci tejföl,
egy egész tojás,
só,
fehérbors.
Ezeket összekeverjük, és ráöntjük a tésztára.
Ennek a tetejére: negyed kiló hagymát felszeletelünk, csíkokra, tíz deka füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, ennek a zsírján üvegesre pirítjuk a hagymát. A töpörtyűs hagymát a túróra tesszük, majd közepes lángon kb. tizenöt perc alatt, készre sütjük.
Ha kiszedtük a tortaformából, könnyebb szeletelni, ha kicsit kihűlt.
Az ember nem is gondolná, mennyire laktató!
A torta-nevet a tortaformában készítés miatt kapta. Én a dupla adagot most éppen tepsiben sütöttem. Még olyanok is szívesen megették (kóstolás után), akik egyébként a hagyományos ételekhez ragaszkodnak.
Szóval, minek is nevezzük?
Közösségi hozzászólások: