Turmix-receptek
KOKTÉLOK ÉS TEJ SHAKE-E, VITA KOKTÉL
1 banán - 200 gr sárgarépa - 100 gr zeller vagy sárgadinnye - 500 ml narancslé - 1 citrom leve - 8 jégkocka
(40 mp-ig keverni, majd a jégkockával együtt még 20 mp-ig.)
Sport koktél:
2 narancs és 1 citrom leve - 6 ek. méz - 2 tojássárgája - 1 ek. édes tejszín - 4 jégkocka.
(20 mp-ig keverni.)
Jéghegy:
2 narancs és 1 grapfruit leve - 2 joghurt - 40 gr cukor - 4 jégkocka.
(20 mp-ig keverni.)
Tej shake kávéval:
0,5 l. hideg tej - 6 tk. oldható kávé - 6 tk. cukor - 6 jégkocka.
(25 mp-ig keverni.)
SZÓSZOK
Csicseriborsó-hab:
400 gr főtt csicseriborsó - 0,5 pohár citromlé - 4 gerezd fokhagyma - 1 cs. petrezselyem - 4 ek. olívaolaj - 50 ml víz - néhány késhegynyi szegfűbors - só - bors.
(20-30 mp-ig keverni.)
Padlizsán krém:
2 nagy padlizsán - 1 gerezd fokhagyma - 1 ek. borecet - 2 ek. olívaolj - 2 magozott és hámozott paradicsom - kis hagyma - 1 ek. citromlé.
(Szurkálja be a padlizsán héját egy villával, vágja két részre!
Fektesse a két részt egy vajjal kikent sütőtepsire és süsse 30 percig 190 fokon a sütőben!
A sütés után hámozza meg a padlizsánokat! Tegyen minden hozzávalót a mixerbe és adja hozzá a darabokra vágott padlizsánt. Keverje 20 mp-ig.)
Avokádó szósz (hal és hideg rák mellé körítésként):
1 nagyon érett avokádó - 0,5 citrom leve - 2 pohár natúr joghurt - 1 nagy puha hagyma - 1 ek. olívaolaj - só - bors.
(40 mp-ig keverni.)
Vinaigrette-mártás:
Só - bors - 3 ek. ecet (bors-, sherry-, vagy almaborecet) - 8 ek. olaj (olíva, földi, mogyoró, kukorica, napraforgó).
(5-10 mp-ig keverni. Keverés előtt ízesítheti: petrezselyemmel, tárkonnyal, turbolyával, bazsalikommal, mogyoróhagymával, fokhagymával.)
ELŐÉTELEK
Szárnyas májpástétom:
200 gr tiszított szárnyas máj - 1 gerezd fokhagyma - 2 egész tojás és 1 tojássárgája - 1 levél nélküli petrezselyemszár - 2,5 deci édes tejszín - só - bors.
(30 mp-ig keverni. Tegye az egészet egy kicsi, zsírozott sütőformába és süsse vízfürdőben a sütőben 30 percig 210-240 fok között!)
Lazac-hab:
15 gr zselatin - 200 gr friss lazac - 0,5 citrom leve - 1 pohár natúr joghurt - ugyanennyi Creme fraiche - 175 gr hámozott, kockára vágott uborka.
(Oldja fel a zselatint vízben, tegyen bele mindent a mixerbe és 30 mp-ig keverje. Tegye egy kizsírozott sütőformába és tegye a sütőbe.)
LEVESEK
Zöldségleves:
2 közepes burgonya (220 gr) - 2 közepes sárgarépa (180 gr) - 1 karórépa (50 gr) - 1 hagyma (50 gr) -
1 póréhagyma szár fehérje - 1 kis zellergumó (50 gr) - 1 cs. petrezselyem - 0,75 l. leves.
(Tegye a zöldségeket -miután megfőzte- a mixerbe és keverje 15 mp-ig.)
Gazpacho:
0,5 uborka - 0,5 zöldpaprika - 2 paradicsom - 1 kis hagyma - 2 gerezd fokhagyma - 20 gr régi kenyér - 1 tk. borecet - 2 ek. olívaolaj - 0,5 citrom - só - bors - 1 tk. tabasco (chilly-s fűszer-feltétlenül!) - 400 ml. leves
(Hámozza meg a zöldségeket, a paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.)
Lencseleves:
400 gr főtt lencse - 1 burgonya - néhány levél fehérkáposzta (30 gr) - 1 kis répa - 1 paradicsom - só - 0,75 l. leves.
(A megfőtt zöldségeket mixerben 20 mp-ig keverni.)
Belga leves:
400 gr póréhagyma - 100 gr zeller - 0,75 l. leves - 1 maréknyi spenót.
(Vágja a hagymát és a zellert nagykockára, főzze mindkettőt a levesben! A főzési folyamat végén adja hozzá a spenótot. Főzés után mixerben keverni 10 mp-ig.)
DESSZERTEK
Szőlő flan:
350 gr friss vagy szárított, rumba itatott szőlő - 0,5 l. tej - 3 tojás - 75 gr olvadt vaj - 60 gr cukor - 1 cs. vaníliás cukor - 75 gr liszt.
(Szőlő kivételével mindent 10 mp-ig keverni.
Zsírozzon ki egy tepsit, tegye bele a szőlőt és töltse hozzá a folyadékot. Süsse az egészet 45 percig a sütőben 180-210 fokon.)
Fűszeres sütemény:
150 gr liszt - 70 gr cukor - 70 gr vaj - 3 tojás - 50 ml tej - 1 tk. gyömbér - 1 tk. fahéj - 0,5 tk. őrölt szerecsendió - 1 narancs reszelt héja - 1 cs. sütőpor - 1 késhegynyi bors.
(20-30 mp-ig keverni.
Tegye a tésztát egy sütőformába. Süsse 50 percig kb. 180 fokon. Langyosan vagy hidegen tálalja kompóttal vagy lekvárral.)
Szezonális gyümölcs sütemény:
300 gr szezonális gyümölcs (alma, körte, sárgabarack, cseresznye, szilva, szőlő) - 150 gr liszt - 150 gr cukor -
3 tojás - 2,5 deci tej.
(25 mp-ig keverni, majd 30 percig sütni sütőben 180 fokon.)
Palacsinta tészta:
3 tojás - 0,75 l. tej - 300 gr liszt - 75 gr vaj.
(Tegyen minden hozzávalót a mixerbe a liszt kivételével, amit keverés közben töltsön hozzá a fedő nyílásán keresztül. 2 percig keverje.)
Gofri tészta:
3 tojás - 2,5 deci tej - 250 gr liszt - 150 gr cukor - 1 cs. sütőpor - 125 gr vaj.
(Tegyen minden hozzávalót a mixerbe a liszt kivételével, amit keverés közben töltsön hozzá a fedő nyílásán keresztül. 2 percig keverje.)
BABY DESSZERTEK
Almapüré:
2 szép alma - 3 ek. túró - 2 tk. méz.
(15 mp-ig keverni. Frissen tálalja!
Baby desszert:
1 alma - 1 banán - 2,5 deci narancslé - 40 gr cukor - 0,5 citrom leve.
(20 mp-ig keverni. Rögtön tálalni.)
Gyümölcsös krémtúró:
10 dkg tehéntúró - 10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs.
ÉTELEK ÉS ITALOK CSECSEMŐKNEK:
Almaturmix:
2 dl forralt és kihűtött víz - 1 púpozott ek. finomra reszelt alma - néhány csepp citromlé - 1 kk. porcukor vagy méz.
Banánturmix:
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - negyed banán - 1 kk. porcukor vagy méz.
Meggyturmix:
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - 10 db kimagozott, meghámozott meggy - 1 ek. porcukor vagy méz.
Őszi- vagy sárgabarack turmix:
2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszi-vagy sárgabarack (utóbbiból 2 db) - 1 kk. porcukor vagy méz.
Paradicsom turmix:
2 dl forralt és kihűtött víz - 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsom - 1 kk. cukor.
Sárgarépa turmix:
2 dl forralt és kihűtött víz - 2 púpozott ek. finomra reszelt répa - néhány csepp citromlé - 1 kk. porcukor vagy méz.
Fotó: Schazi00: stressless
Közösségi hozzászólások: