SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Tárkony

Németh Ági [cikkei] - 2006-03-08
Artemisia dracunculus

A tárkony egy jellegzetes ízű: kesernyés, csípős ízű, nagyon értékes fűszernövény.

Népies neve: tárkonyüröm, esztragon. A tárkony Erdélyből került hazánkba és régen minden konyha közkedvelt fűszere volt. Napjainkban ismét reneszánszát éli, és nemcsak a diétások kedvelt fűszere, hanem minden háziasszony előszeretettel használja, ételek vagy savanyúságok ízesítésére.

A tárkony fajtái

Francia tárkony: levelei sötétebbek, nem virágzik, nem érlel magot. Nálunk ez a fajta honos, ezt termesztjük. Otthon cserépben is nevelhetjük, hogy mindig friss tárkonnyal tudjuk fűszerezni az ételeinket. Meleg, napos és vízigényes növény, legjobban a napos ablakban érzi jól magát.
Íze zamatos és kellemes. Illóolaja keresett, az ánizsra hasonlít.

Orosz tárkony: levelei világosak, virágzik és magot is érlel, íze nem intenzív.
Használjuk: friss és szárított formában
Teája: vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású



Milyen ételeket ízesíthetünk tárkonnyal: borsó, zöldbab, burgonya, leves, hal, vadételek, borjú, bárány, birka

A savanyított ételek elengedhetetlen ízesítője a tárkonyecet, amely az ecetfajták közül az egyik legfinomabb és pikánsabb ízű.
Magunk is készíthetünk tárkonyecetet: egy marék friss tárkonyfűre annyi ecet öntünk, hogy ellepje. 5 nap múlva leszűrjük és finom illatos ecet kapunk, mely bármilyen étel ízesítésére alkalmas.


Tárkonyos csirkemell
Hozzávalók: 1 db. csirkemell csíkokra vágva, 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma apróra vágva, 1 nagyobb sárgarépa karikára szelve, egy nagyobb cikk zeller felszeletelve, 1 pohár fehérbor, 2 dl tejszín, tárkony, só, fehérbors, citromkarika

Elkészítés: a csirke csíkokat megfuttatjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a hagymát, sárgarépát, citromkarikát, zellert és jól átpirítjuk, majd felöntjük a borral, fűszerezzük, és puhára pároljuk. (a tárkonnyal óvatosan bánjunk, mert nagyon intenzív íze van!) Ha kell, vízzel pótoljuk a pecsenyelét.
Ha megpuhult, tejszínnel behabarjuk. (a habarásba tehetünk egy kiskanál lisztet, vagy ételkeményítőt) Krokettel vagy rizzsel kínáljuk.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja