Muffinok - az ünnepekre is
Muffin alaprecept
Hozzávalók:
3 dl finomliszt,
1-1 csapott mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna,
csipet só,
1,5 dl kristálycukor
1db tojás,
2 dl tej vagy főzőtejszín,
75 ml olaj
2 dkg vaj
A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást, a tejet, olajat. Jól összekeverjük, hogy sűrű masszát kapjunk, majd kivajazunk egy muffin formát, és kb. 2/3-ig megtöltjük a tésztával. 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ünnepi muffin
Hozzávalók:
2 dkg aszalt gyümölcs
5 dkg mazsola
30 ml barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
2 db tojás,
1 evőkanál méz,
1/2 dl tej
A cukrot összekeverjük a liszttel, sütőporral, fahéjjal. A gyümölcsöket apró darabokra vágjuk, majd a mazsolával együtt beáztatjuk a barackpálinkába, majd az elkészült tésztához adjuk. A tojásból habot verünk, majd hozzáadjuk a tejet, vajat és a mézet. Amint elkészült, kanalaként belekeverjük a tésztába. A muffin formát kivajazzuk, 2/3 -ig töltjük a kész tésztával, majd 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. A kész muffint csokoládéöntettel, gyümölcsszósszal és tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Muffin csokifagyival
Hozzávalók:
Muffin alaptészta
Csoki fagyi
Reszelt csokoládé (fehér és étcsoki)
Az elkészült muffint hagyjuk kihűlni, majd a középső részébe üreget vágunk, és belekanalazzuk a csokoládé fagylaltot. Tetejét reszelt ét- és fehér csokival, tejszínhabbal díszítjük.
A muffin alaprecept hozzávalói tetszés szerint bővíthetők, lecserélhetők. Ha kakaós vagy diós muffint szeretnénk, akkor elegendő a liszt kb. fele helyett kakaóport, vagy darát diót használni. Elkészülte után számtalan módon tálalható; áfonyaszósszal, vajjal, lekvárral, tejszínhabbal, vagy akár csoki öntettel is.
Közösségi hozzászólások: