SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Karácsonyi édességek

Kókai Kata [cikkei] - 2004-12-14
Aranygaluska, és gyümölcskenyér, pudingos sütemény vagy fatörzs; mind hatalmas sikert aratnak, nem csak az ünnepek idején.

Gyümölcskenyér

 

Hozzávalók:

 

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1 db reszelt citromhéj
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 3 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg mazsola, 10 dkg kandírozott gyümölcs

 

A tojások sárgáját habosra kikeverjük. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt, az étcsokoládét, a durvára vágott diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a lisztet összekeverjük és a tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk, amit lazán összekeverünk a tojássárgájával, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kizsírozott, liszttel meghintett formában, gyenge hőmérsékletű sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Porcukrozva tálaljuk.

 

Zserbó

 

Hozzávalók:

  • 250 g margarin
  • 500 g liszt
  • 3 tojás sárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 g élesztő, 200 ml tej
  • 2 evőkanál cukor.

 

Töltelék:

  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár
  • 200 g darált dió, (200 g porcukorral összekeverve)

 

Máz:

  • 4 evőkanál víz
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 100 g vaj.

 

A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, és az élesztőt megfuttatjuk benne. A margarint, a lisztet, a 3 tojás sárgáját, a késhegynyi szódabikarbónát hozzáadjuk az élesztős tejhez, a tésztát összeállítjuk. A tészta kidolgozása után egy rugalmas, nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát négy részre osztjuk és négy lapot nyújtunk belőle. Az első lapot zsírozott, lisztezett vagy sűtőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és a lapot megkenjük sárgabaracklekvárral és meghintjük a cukros dióval. A töltelékre ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén lekvárral kenünk meg és cukros diót szórunk rá, és ráhelyezzük a harmadik, majd a negyedik lapot és az így összeállított süteményt 1 órán át kelesztjük. Középmeleg sütőben kb. 40 percig sütjük, közben villát beleszúrva megnézhetjük, hogy átsült-e. Miután kihűlt a tészta, bevonjuk csokoládémázzal.

 

Fatörzs

 

Tésztája 5 tojásból készült piskóta (5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt), melyet nagyméretű sütőlemezen sütünk meg. Még melegen meglocsoljuk rummal vagy eszences sziruppal és felgöngyöljük. Kétféle krémet készíthetünk. Fehéret, 10-10 dkg darált dió, cukor és vaj segítségével az előbbi receptben leírtak szerint. Ezzel kenjük meg a piskótalapot és visszagöngyöljük. A barnakrémhez 3 tojást, 15 dkg porcukrot és 2 ek. kakaóport gőzfürdőben habverővel kavargatva sűrűre főzünk. 20 dkg va- jat vaníliás cukorral és reszelt narancshéjjal kikeverünk, majd a kihűlt csokimaszszát hozzáadva krémmé kavarjuk. A piskótatekercset hosszúkás tálcára tesszük. Felső részéből 10 cm-es darabot rézsútosan levágunk és mint rönköt a törzs mellé tesszük. Bevonjuk a csokikrémmel, villa segítségével csíkokat rajzolunk rá, mohaszínű cukorporral és kókuszreszelékkel díszítjük.

 

Aranygaluska

 

Tálba szitálunk fél liter fehér lisztet, a közepébe teszünk 10 dkg puha margarint, 2 tojást és 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, csipetnyi sót, 2 dkg kelesztett élesztőt és 2-2,5 deci langyos tejet. Jól összedagasztjuk, majd kelni hagyjuk. A kelt tésztát deszkára terítjük és pohárral kiszaggatjuk. Egy olajozott formába (fenyőfa, mackó, szív) egy sor korongot teszünk, megkenjük olvasztott margarinnal, beszórjuk cukros, darált dióval, rumba vagy szörpbe áztatott mazsolával, és letakarjuk a tésztakorongokkal. A rétege-zést addig folytatjuk, amíg az edény félig telik. Kelni hagyjuk. A tetejét vajjal megkenjük és előmelegített sütőben (200 C fokon) 50­60 perc alatt készre sütjük.

 

Diótorta

 

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 8 ek. Cukor
  • 4 ek. Liszt
  • 3 ek. darált dióbél
  • 1 ek. morzsa, reszelt citromhéj

 

A krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg darált dióbél
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor, rumeszencia.

 

Piskótatésztát készítünk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, tovább verve a tojás sárgákat és végül a dióval, morzsával összekevert lisztet. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és előmelegített sütőben (200 C fokon) tűpróbáig (30­35 perc) sütjük. A formából csak 10 perc állás után borítjuk ki, és rumeszences sziruppal meglocsoljuk. A krémhez a darált diót 1 deci forró tejjel leöntjük. A vajat a cukorral és vaníliával kikeverjük, majd a dióval, rummal és 1 ek. eszenccel fehéredésig habosítjuk. A tortát kettévágjuk, vékonyan megkenjük pikáns lekvárral (meggy, ribizli), majd a krémmel, és kívül is bevonjuk. Darált dióval beszórjuk és meggyszemekkel díszítjük.

 

Barackos-pudingos rácsos sütemény

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3-4 ek cukor
  • 1 ek margarin
  • őszibarack (1 konzerv vagy 2-3 db friss) szeletelve
  • fahéj
  • 1 tojás a sütemény tetejének megkenéséhez

A lisztet a sütőporral elkeverjük. A margarint megolvasztjuk, majd a cukorral és a tojással habosra keverjük. Összekeverjük a sütőporos liszttel, hozzáadjuk a tejet, és szép sima tésztává összegyúrjuk, letakarva a hűtőbe tesszük, (hidegen könnyebb dolgozni vele).

A pudingot elkészítjük a zacskón található utasítás szerint, csak picivel kevesebb tejjel, és a végén keverjünk hozzá 1 ek. margarint. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A tésztát válasszuk két részre, az egyik felét nyújtsuk ki a tepsinek megfelelő méretűre, tegyük bele. A pudingot öntsük a tésztára, egyengessük el, hogy mindenhova jusson. A barack szeleteket rakosgassuk rá, szórjuk meg fahéjjal. A tészta másik feléből sodorjunk rácsnak való csíkokat, vagy nyújtsuk ki, és süteményformával vágjunk ki belőle virágokat, szíveket, és tegyük őket a sütemény tetejére.

A süti tetejét kenjük meg tojással, (megszórhatjuk apróra vágott mandulával is), majd közepes lángon sütjük, amíg a tepsi falától láthatólag kész elválni piruló tetejű süteményünk (kb. 30 perc).

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

A ferde testhelyzetben való alvás előnyei

A ferde testhelyzetben való alvás egy enyhén döntött fekvőfelület révén hasznosítja a gravitációt. Az ötlet nem újkeletű: bizonyos állatfajok és már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a fej kissé megemelt helyzete sokszor előnyösebb. A modern tudomány pedig megerősíti, hogy a 3,5-5 fokos szöggel megemelt ágy segítheti a jobb alvást, a regenerációt és a méreganyagok eltávolítását.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Dráma az esküvőn: az oltár előtt esett össze a menyasszony

Stressz, éhezés és a boldogító igen - avagy hogyan NE készüljünk a nagy napra.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja