SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Finom farsangi fánk, forgácsfánk, rózsafánk

Németh Ági [cikkei] - 2005-02-02
A farsang elhagyhatatlan süteménye, a fánk.
Finom farsangi fánk, forgácsfánk, rózsafánk

Farsangi fánk

100 db fánk készítéséhez: 

Hozzávalók:

1kg liszt * és 12 dkg liszt k * 7 dkg élesztő * 15 dkg cukor * 12 tojássárgája * csipet só * dl rum * 15 dkg olvasztott vaj * egy citrom reszelt héja * 2 csomag vaníliás cukor * olaj a sütéshez 


Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, az élesztőt tejben felfuttatjuk és a liszt közepébe, öntjük. Kovászt készítünk. Félórát pihentetjük. Közben a maradék tejben elkeverjük, a kristálycukrot, a vajat, a rumot, a sót, és a vaníliáscukrot.

A kovászt összedolgozzuk a reszelt citromhéjjal, a tojással és a tejjel. A tésztát addig dagasztjuk, amíg hólyagos lesz. 1órát letakarva meleg helyen pihentetjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még egy félórát pihentetjük. Bő, majdnem forró olajban kisütjük. A fánk alsó felének a közepét benyomjuk, (ez a fele kerül az olajba) és fedő alatt sütjük. Amikor megfordítottuk a fánkot, akkor fedő nélkül folytatjuk tovább. A fánk szép, szalagos lesz. Ha világosbarnára sült, szűrőkanállal kiszedjük szalvétára, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral és a közepébe lekvárt teszünk. 


Forgácsfánk 


Hozzávalók:

30 dkg liszt * 3 egész tojás * 3 evőkanál tejföl * 10 dkg cukor * egy citrom reszelt héja * 3 csomag vaníliás cukor * olaj a sütéshez


Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy félig lágy tésztát kapjunk /ne legyen túl kemény/. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk és derelyevágóval hosszú lapokat vágunk, majd különböző csavarással formáljuk. Forró olajban, de ne legyen túl forró, kisütjük, szép világos barnára. Vaníliás cukorral megszórjuk és baracklekvárt is, kínálhatunk mellé kis tálkákban, hogy mártogatni lehessen.
 

Rózsafánk 


Hozzávalók:

egy kiskanál fahéj, és a többi ugyanaz a hozzávaló, mint a forgácsfánknál.
 

Elkészítés: 

A tészta ugyanúgy készül, mint a forgácsfánké, csak egy kis fahéjat keverünk a tésztájába. Háromféle pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Az alsó a legnagyobb, ennek bevágjuk a széleit, megkenjük tojással és rátesszük a másik kettőt. Nem túl forró olajban kisütjük és a közepébe lekvárt teszünk. Megszórjuk cukorral.

Indexkép: pruzi/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja