SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Aprósütemények az ünnepekre 2. rész

Németh Ági [cikkei] - 2004-12-05
Mézeskalács figurák, Minikalács gyümölccsel
Aprósütemények az ünnepekre 2. rész

Mézeskalács figurák

 Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg barnacukor
10 dkg mandula
15 dkg vaj
40 dkg liszt
1 kávéskanál fahéj
2 kiskanál mézeskalácsfűszer
reszelt citromhéj
1 evőkanál kakaó
1 tojás
teáskanál vaj/ ha van hamuzsír/

Elkészítés: A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A hamuzsírral vagy a vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük /kettes fokozat/. A tésztát 0,5 cm  vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat  szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, gyöngyökkel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük  /a szirupot lehet színezni szörpökkel/. A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy Ők is segíthetnek a munkában, a sütemény feldíszítésében. /Nem árt figyelni közben a figurákra, mert csátítóan kacsingatnak a gyerekekre, hogy "kóstolj meg"!/

Minikalács gyümölccsel

Hozzávalók:
10 dkg mazsola
5 dkg marcipánmassza
25 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 vaníliás cukor
2 tojássárgája
10 dkg aszalt gyümölcs

 Elkészítés: A mazsolát és a marcipánt felkockázzuk. A lisztet a vajjal, cukorral, tojással sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk 30 percre. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és  rúdformákra felvagdaljuk  /10 cm hosszúra/ a tojássárgáját habosra kikeverjük, és a rudakat megkenjük vele. A rudakat kettesével összefonjuk. A alufóliával bélelt sütőlapra rakjuk őket, és előmelegített sütőben /kb. 180 fokon/ 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a sütőből, és megkenjük újra a tojássárgájával és megszórjuk a felkockázott gyümölccsel. Vissza tesszük a sütőbe 5-6 percre. A tetejüket még melegen megszórjuk porcukorral. /ha melegen szórjuk meg a porcukorral, akkor szép tartós lesz rajta/. Nagyon finom és dekoratív sütemény.

Anzsel

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből

A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
Emberölés bűntette miatt keres a rendőrség egy 16 éves lányt

Emberölés bűntette miatt keres a rendőrség egy 16 éves lányt

A fiatal lány egy 2022-ben elkövetett bűntettben lehet érintett.
Meghalt az amerikai lány, aki a bulinegyedből tűnt el

Meghalt az amerikai lány, aki a bulinegyedből tűnt el

Mackenzie Michalski 31 éves volt, barátaival jött szórakozni Budapestre. Sajnos kiderült, hogy már hiába keresik: egy ír állampolgárságú férfi ölte meg a fiatal lányt.
A vizelettartási problémák okai és kezelése - urológus szakértő véleménye

A vizelettartási problémák okai és kezelése - urológus szakértő véleménye

Sok embert érint a vizelettartási probléma, mégsem beszél róla szinte senki, a mai napig tabu témának számít. Dr. Balogh Zoltán, a Budai Egészségközpont urológusa segít eligazodni abban, hogy kiket érinthet leginkább az inkontinencia, milyen tényezők játszanak szerepet a kialakulásában, és hogy hogyan tudjuk megelőzni a bajt.
Videót készített arról, hogy vajon mi történik a halál után, majd pár óra múlva elhunyt a fiatal influenszer

Videót készített arról, hogy vajon mi történik a halál után, majd pár óra múlva elhunyt a fiatal influenszer

Egy ittas sofőr okozta balesetben hunyt el Mari Angel, egy fiatal youtuber. Pár órával a tragédia előtt azzal a kérdéssel is foglalkozott utolsó videójában, hogy vajon mi történik a halál után.

A szerkesztő ajánlja