SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-21
A zacskóban sült húsok egyre népszerűbbek mostanában. A variációk lehetősége rengeteg, és nem csupán egészségesebben, hanem finomabban is elkészíthetőek így ételeink.
Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel

Bevallom szeretem az egyszerű ételeket, amiket gyorsan el tudok készíteni. Amióta felfedeztem a sütőzacskót, minden sültet ezzel a módszerrel készítek. Amikor ma reggel  megláttam egy gyönyörű bőrös malackarajt a hentesnél, akkor már tudtam, hogy ennek zacskóban kell omlósra és ízletesre sülnie. Hogy hogyan lett belőle vacsora, olvassátok el és készítsétek el ti is.

Hozzávalók:

 

A húshoz:
 

  • 1,5 kg bőrös malackaraj, egyben
  • sütőzacskó ( elengedhetetlen kellék smiley )
  • delikát, őrölt kömény, pirospaprika, citromlé a páchoz
  • füstöltkolbász

A krumplipüré körethez:

  • 1 kg burgonya
  • só, vaj, tejföl

A burgonyalabdacsokhoz ( kb. 10 darab):

  • 2 szem burgonya
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • só, delikát

borosmalackarajElső és legfontosabb lépésként mossuk meg a húst, majd szépen vágjuk ki a csontból. Ezután a bőrét vágjuk be kockákra, majd készítsük el a fűszerkeveréket. Én mindig szemre szórom a fűszert, de körülbelül, két-két teáskanállal tegyünk a delikátból és a köményből, majd egy teáskanállal a paprikából, ezután locsoljunk rá egy teáskanálnyi citromlevet, persze ízesíthetitek saját ízlésetek szerint is.

Mielőtt befűszerezzük a húst, egy széles késsel szúrjunk bele egy méretes lyukat, amibe beledughatjuk a kolbászt. Sajnos az én kolbászomnak lába kelt, mire a húsba került volna, így hát egy kissé ügyetlenül félbe vágott paprikás szalámi került a helyére, de így is ugyanolyan finom lett. Ezután jöhet a fűszer. Alaposan dörzsöljük bele a húsba, majd irány a zacskó. Más nem is kell bele, hiszen a lényeg a saját levében és zsírjában sütésben van. Villanytűzhelyben 200-250 fokon, gázon közepes lángon süssük körülbelül 1,5- 2 órát. Akkor jó, ha bőre ropogósra, a hús pedig szép pirosra sült.

Ez idő alatt elkészíthetjük a köretet. Igazán sok minden illik hozzá, ezért bőven van mibőlburgonylabdacsok válogatnunk. Én a burgonyát választottam. Két szem krumplit félretettem a labdacsokhoz, a többit pedig meghámoztam, felkockáztam és sós vízben feltettem főni. 

A labdacsokat igen könnyű elkészíteni. Leginkább a lepcsánkához - vagy ki, hogy nevezi - tudnám hasonlítani. Két szem nyers és hámozott krumplit lereszelünk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzá teszünk egy tojás sárgáját, a sót, delikátot, lisztet és az apróra vágott újhagymát, amit akár elő is piríthatunk kicsit. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is hozzá keverjük a többihez. Kanállal, kis fánkokat szaggatunk és forró olajban aranybarnára sütjük.

A már megfőtt krumpli levét leszűrjük egy tálba, és összetörjük. Majd belekeverünk 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi tejfölt. Ízlés szerint sózzuk. Ezután botmixerrel, vagy más célszerszámmal, pürésre keverjük, a főzőlé szükség szerinti adagolásával.

Készíthetünk mellé salátát, vagy mártást is.

Ezután nincs más dolgunk, míg megvárni míg megsül a hús és ínycsiklandóan feltálalnunk a családnak.

A képen saláta levéllel és majonézzel díszítettem az ételt.


2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja