SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párásítás a lakásban

Dr. Kaszó Beáta [cikkei] - 2011-02-07
A fűtési szezon idején lakásunk levegőjének páratartalma visszaesik, s a mi feladatunk az, hogy optimális mértékben párásítsunk. Minél nagyobb a kinti és a benti levegő között a hőmérséklet-különbség, annál szárazabb lehet a levegő a szobában. Ez elsősorban a központi fűtéses lakásoknál fordulhat elő.
Párásítás a lakásban

A páratartalom ilyenkor akár 20 százalékra is visszaeshet, ami a bőr, a szem, a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet. Egészséges emberben a nedves, csillószőrrel fedett légúti nyálkahártyán megtapadó kórokozókat az állandó ritmusos mozgású csillószőrök eltávolítják a szervezetből. Ezt a védelmi funkciót a száraz levegő hátrányosan befolyásolhatja, könnyebben kialakulnak a légúti fertőzések, száraz köhögés, orrvérzés jelentkezhet. Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60 százalék közötti, de igazán kellemesen 50 százalékos páratartalom mellett érzi jól magát az ember. Emellett természetesen a helyiség hőmérsékletet is figyelni kell (a legjobb a 20-22°C), hisz ez a kettő együttesen befolyásolja a közérzetet. Otthoni körülmények között célszerű beszerezni egy egyszerű műszert (higrométert), mely méri a helyiség aktuális páratartalmát. Ha a páratartalom 40 százalék alatti, akkor a levegő nedvességtartalmának pótlására, azaz párásításra van szükség. Az egészségügyi problémák elkerülésére a hidegpárásítók alkalmasak. Olyan készüléket kell választani, mely a folyadékot apró cseppekké bontja, s páraszerű formában juttatja a szoba levegőjébe. Bár sokan úgy gondolják, megteszi egy radiátorra helyezett edény is, amelybe vizet töltünk, sajnos az igazán hatásos párásítás csak elektromos készülék segítségével érhető el. A levegőbe juttatott víznek ugyanis apró, néhány mikrométer nagyságúnak kell lenni, hogy megfelelően lejuthasson a légutakba.


FIGYELEM! A párásítást azonban nem szabad túlzásba vinni. A 60-70 százalék fölötti páratartalom kedvez a penészgombák és háziporatkák szaporodásának, ami fokozza az allergia kialakulásának valószínűségét. Ilyen esetekben páramentesítővel kell csökkenteni a levegő nedvességtartalmát.
 

Dr. Kaszó Beáta


Dr. Kaszó Beáta
Allergológus és gyermek-tüdőgyógyász

Allergológus és klinikai immunológus
gyermektüdőgyógyász
csecsemő- és gyermekgyógyász


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/992-21-51
Honlap: http://www.allergiadoktor.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja