SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyors és nem-mindennapi receptek

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-11
Éhes a család, de kipróbálnál valami mást, valami számodra szokatlant? Hajrá! Rajtunk nem múlik...
Gyors és nem-mindennapi receptek

Currys töltött tojás

6 db tojást főzzünk a szokásos módon keményre, majd merítsük hideg vízbe néhány percre, úgy könnyebben lejön a héja. Tisztítás után vágjuk félbe őket, a sárgákat szedjük egy tányérba, keverjük simára 12 dkg natúr krémsajttal és egy teáskanál curryvel. Csillagcsőrű nyomózsákba töltve ízlésesen nyomjuk a tölteléket az üres fehérjébe. A töltött tojásokat díszíthetjük kaviárral, hajszálvékony lazacszeletekkel, kapribogyóval, petrezselyemmel.

Meleg töltött tojás
 
Főzzünk keményre 8 db tojást, a fent leírt módon hűtsük, hámozzuk, vágjuk félbe. A sárgákat emeljük át egy mélyebb tálba, adjuk hozzá a következőket: 2 db tejben áztatott és alaposan kinyomott zsemle, egy csapott evőkanál mustár, egy csokor összevagdalt petrezselymet, sót, borsot, és annyi sűrű tejfölt, hogy kezelhető, de nem túl híg masszát kapjunk. Ezzel a masszával – vigyázat, nem ér elnassolni! – púposan töltsük meg a tojásokat, majd helyezzük őket egy vékonyan kiolajozott jénaiba. Mindegyiket locsoljuk meg sós tejföllel, és 15 perc alatt süssük készre a töltött tojást. Legyünk óvatosak, ne süssük túl őket, mert ha a fehérje gumiszerűen megsül, élvezhetetlen lesz az étel.
 
Zöldséges egytálétel

Hozzávalók:
egy kis fej brokkoli rózsáira szedve
egy kis fej karfiol rózsáira szedve
2 nagy burgonya karikákra vágva
20 dkg zöldborsó
egy marék snidling
5 dkg vaj
2 teáskanál mustárpor, ennek hiányában mustár
6 dl tej
5 dkg liszt
15+5  dkg cheddar sajt reszelve

A vajat melegítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és a mustárport, kevergessük egy percig. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk,  és főzzük kevergetve néhány percig a mártást. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sajtot. Forraljunk egy fazékban vizet, 5 percig főzzük benne a karikázott burgonyát, majd szűrőkanállal szedjük ki, tegyük félre. Ugyanebben a vízben blansírozzuk 3 percig a brokkolit és a karfiolt, az utolsó egy percben dobjuk a vízbe a borsót is. Szűrjük le a zöldségeket, majd ha kicsit kihűltek, keverjük össze a mártással. Egy tűzálló tálba öntsük bele a mártásos zöldségeket, a burgonyát pedig rendezzük el a tetejükön. A maradék sajttal szórjuk meg, majd süssük az ételt 20-25 percig 220 fokon. Akkor jó, ha a sajt szép aranybarna.

Meglepetés muffin
Állítsuk össze a tésztát. Ehhez keverjünk össze 2,5 csésze (1 csésze=2,5 dl)  lisztet 2,5 teáskanál sütőporral, 1 teáskanál sóval. Egy másik tálban keverjünk habosra 2,3 csésze puha vajat 1 csésze barnacukorral és fél csésze kristálycukorral. Egyenként keverjünk el benne két tojást, egy csomag vaníliás cukrot (vagy egy teáskanál kivonatot),  dolgozzuk össze. A lisztes keveréket és 1,5 csésze tejet felváltva adjunk  a masszához, de ne essünk túlzásba, nem kell túlkeverni a süteményt. Egy muffinformát kibélelnünk kapszlival, ezeket egyharmadig megtöltjük a masszával, mindegyikbe pottyantunk egy apró csokit, betakarjuk újabb réteg tésztával, majd 20 percig – és tűpróbáig - sütjük.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja