SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Levest... kockából?

Imre Etelka [cikkei] - 2010-04-27
Napi munkám során nem csak beteg emberek problémáival és helytelen táplálkozási szokásaival találkozom, hanem ételkészítési- és konyhatechnológiára vonatkozó alapvető hiányosságokkal is!
Levest... kockából?

Rohanó, stresszekkel teli világunkban nem divat a konyhai foglalatosság, fogyasztói társadalmunk és a reklámok sokakat csábítanak a félkész és készételek, az iparilag erősen feldolgozott élelmiszerek kizárólagos, vagy túlzott mértékű használatára, hangoztatván azt, hogy ezzel mennyi időt megspórolunk.
 
Igen, az élelmiszeripar kényelmi termékeinek használatával valóban kényelmesebbé varázsolhatóak a napjaink, mégsem hiszem, hogy a konyhai alapismereteket teljesen száműznünk kéne a tudáspalettánkról!
 
Nem tudom elfelejteni annak a közel 30 éves fiatalasszonynak a kétségbeesését, akinek egy étrendi tanácsadás alkalmával egészségügyi problémája miatt többek között azt javasoltam, hogy hagyja el a leveskockák, levesporok használatát egy ideig. Rémülten kérdezte tőlem, hogy ha ő ezeket nem használhatja, akkor hogyan fog a férjének finom húslevest készíteni?!


Fogalma sem volt arról, hogy a húsleves alapvetően nem leveskockából készül… és ez csak egy kiragadott példa! Nagyon sokan nem ismerik az egyszerű, „házilag” előállítható ételek elkészítési módját, nem tudják, mi a rántás és a habarás, vagy a főzés és a párolás közötti különbség. Sokan zavarba jönnek, ha a konyhai eszközök használatáról esik szó, mert tudják ugyan, hogy mi a szita, a kukta vagy a cserépedény, de még soha nem használták ezeket!

Rengeteg háztartásban található ma már hiper-szuper sokfunkciós konyhagép, márkás gőzpároló, kenyérsütő, aszaló, csodálatos tűzhelyek, ez mind nagyon szép, élnünk kellene azonban a lehetőségekkel, használni ezeket a nagyszerű eszközöket, ötvözve megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal, mert a megfelelő módon elkészített ételek hosszútávon szolgálják egészségünk megőrzését és elősegítik, meggyorsítják bizonyos betegségek gyógyulását.

Hol is kéne kezdenünk? Nem tudom, mert a téma igen bőséges…
Várom, hogy kérdezzenek e témakörben is tőlem!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja