SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ízletes és egészséges tavaszi levesek - 2.rész

Családinet [cikkei] - 2009-03-26
Halászok levese, újhagymás krumplileves.
Ízletes és egészséges tavaszi levesek - 2.rész

Halászok levese

Halászok leveseHozzávalók 4 főre:
1 ek. olívaolaj
2 póréhagyma (a zöld és a fehér részeket egyaránt vágjuk hosszában félbe, majd daraboljuk fél cm vastagra)
2 gerezd fokhagyma (felaprózva)
1 kis fej édeskömény, negyedekre vágva és felszeletelve
8 cl száraz sherry
400 g kockázott paradicsomkonzerv levével együtt
1/2 tk. kóser só
1/4 tk. pirospaprika
1/2 kg kemény fehér hal (mint például lepényhal) tisztítva, öt cm-s darabokra vágva
1/4 kg kékkagyló megtisztítva
2,5 dl durvára vágott laposlevelű petrezselyem
1.25 dl kevert olajbogyó

Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepes hőfok fölé. Adjuk hozzá a póréhagymát és két percig kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt, pirítsuk még egy percig.
2. Adjuk hozzá a sherryt, a paradicsomot a levével, a sót és a pirospaprikát, forraljuk föl. Vegyük kisebbre a hőfokot, és pároljuk 15 percig.
3. Adjuk hozzá a halat és a kagylót, majd addig pároljuk óvatosan, amíg a hal átfő, és a kagylók kinyílnak. Ez kb. 5 percet vesz igénybe.
4. Belekeverjük a petrezselymet, és kistálakba merjük a levest. Olajbogyóval tálaljuk.

Tipp: Próbáljuk ki ugyanezt az ételt a hal és kagyló helyett párolt rákkal. Kérjük meg a halárust, hogy törje föl és tisztítsa meg a rákot. Héjával együtt tegyük a levesbe, majd addig pároljuk, amíg a rák át nem melegszik. Ez kb. 5 percig tart.

Újhagymás krumplileves

Hozzávalók 4 főre:
1 tk. (sótlan) vaj
18 szál újhagyma felkarikázva
1,25 kg újkrumpli, kb 1 cm-s darabokra felvágva
1,5 pohár (kb. 4.25dl) tejszín
1.25 dl száraz fehérbor
1,5 pohár zöldség-, vagy csirkehúsleves
1,25 ek. kóser só
0,5 ek. feketebors

Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá az újhagymát, és főzzük egy percig.
2. Adjuk hozzá a burgonyát, bort, tejszínt, levest, sót és 1/4 kanál borsot, majd mindezt forraljuk föl. Vegyük kisebbre a hőfokot, és pároljuk kb. 15 percig, amíg a burgonya megpuhul.
3. Szedjük ki a levest leveses tálakba, és szórjuk meg a maradék borssal.

Tipp: További ízt és sűrűséget is ad, ha a főzés utolsó öt percében (konzerv)kukoricát is keverünk bele.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja