SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Forró italok hideg estékre

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2009-02-18
Összegyűjtöttük néhány közkedvelt forró ital receptjét, melyek közül remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvére valót, amivel testét-lelkét felmelegítheti a hideg estéken.
Forró italok hideg estékre

Nézzük először a hideg elleni védekezés legelterjedtebb italát a (fűszeres) forralt bort, a klasszikus recept alapján:

Hozzávalók:

  • 1 liter bor (vörös vagy fehér)
  • 8 dkg cukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 2 db szegfűbors
  • 1 rúd fahéj
  • fél citrom


Elkészítés: A bort a hozzávalókkal együtt egy üvegedényben forráspontig hevítjük (nem szabad forralni, mert az árt a bor aromájának), majd a citromot belekarikázzuk, és csészékbe öntve forrón tálaljuk

A forralt bor gyümölcsösebb vátozata annyiban különbözik, hogy a hozzávaló bor felét fél liter szőlőlével helyettesítjük, és a citrom helyett alkalmazhatunk narancskarikákat és/vagy almadarabkákat.



A forralt borhoz hasonlóan ismert téli melegítő ital a grog, amely rumból készül és nagyon ízletes:


Hozzávalók (1 fő részére):

  • 2 evőkanál 80%-os rum
  • 1 evőkanál narancslé
  • 50 g méz
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 db szegfűbors
  • 1 rúd fahéj
  • 1 szelet narancs
  • forró víz


Elkészítés: A mézet hőálló pohárba öntjük, beletesszük a szegfűszeget, szegfűborsot,és a narancsszeletet, majd a pohárba öntjük a narancslevet és a rumot, utána beletesszük a rúd fahéjat, végezetül felöntjük az egészet forrásban lévő vízzel, ezután felkeverve forrón tálalhatjuk.



A fenti fűszerek és gyümölcslé felhasználásával alkoholmentes fűszeres melegítő italokat is készíthetünk, mint az alábbi recept is mutatja:


Hozzávalók (4 fő részére):

  • 2 db lédús narancs, vagy 2-2,5 dl narancslé
  • 1,5-2 dl ananászlé
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 1-2 filter fekete tea
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • forró víz


Elkészítés: A narancslevet, vagy a narancsok kifacsart levét a fahéjjal és szegfűszeggel együtt kb. 5 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a teát 5-6 dl forró vízzel elkészítjük és a mézzel ízesítjük, majd a narancslevet és a teát összeöntjük az ananászlével, beletesszük a szerecsendiót, és újra felforraljuk, ezután hőálló poharakban tálaljuk.



Fahéjjal fűszerezhetünk tejes, vagy tejszínes melegítő italokat is, esetleg kávét, természetesen ezeket is feldobhatjuk némi harmónikusan odapasszoló alkohollal. Nézzük először a rumos forró csokoládé receptjét:


Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl rum
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg fehércsokoládé
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • tejszínhab
  • csokireszelék


Elkészítés: Vízgőz fölött külön-külön felolvasztjuk a kétféle csokoládét, a megolvasztott csokit belecsorgatjuk a csészékbe, alulra a fehéret, majd rá a sötétet, és hagyjuk megdermedni.  A forró tejet elkeverjük a cukorral és a rummal, majd beletöltjük a csészékbe. Az elkészített finomságokat ízlés szerint tejszínhabbal, csokireszelékkel és fahéjjal díszíthetjük.



Végezetül bemutatjuk a klasszikus Bécsi kávé receptjét:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 100 g (fél csésze) főzőcsokoládé
  • 0,6 dl (4 evőkanál) tejjel felére hígitott tejszín
  • 5,5 dl (2 és fél csésze) forró erős kávé
  • 1,5 dl (kétharmad csésze) tejszín
  • 5 g (1 kiskanál) cukor
  • fahéj és kakaó a díszítéshez

Elkészítés: A csokit olvasszuk fel egy serpenyőben, vagy mikróban, ügyelve, hogy ne égjen oda, keverjük el a higított tejszínnel, töltsük hozzá lassan a kávét és fokozatosan habosítsuk, tartsuk melegen. Majd a tejszínt a cukorral együtt verjük fel. A kávét előmelegített csészékben tálaljuk tejszínhabbal a tetején, amit fahéjjal és kakaóval díszíthetünk.

További forró ital receptek:

Forró italok hideg estékre 2.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.

A szerkesztő ajánlja