SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Forró italok hideg estékre

Farkas Szabolcs [cikkei] - 2009-02-18
Összegyűjtöttük néhány közkedvelt forró ital receptjét, melyek közül remélhetőleg mindenki megtalálja a kedvére valót, amivel testét-lelkét felmelegítheti a hideg estéken.

Nézzük először a hideg elleni védekezés legelterjedtebb italát a (fűszeres) forralt bort, a klasszikus recept alapján:

Hozzávalók:

  • 1 liter bor (vörös vagy fehér)
  • 8 dkg cukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 2 db szegfűbors
  • 1 rúd fahéj
  • fél citrom


Elkészítés: A bort a hozzávalókkal együtt egy üvegedényben forráspontig hevítjük (nem szabad forralni, mert az árt a bor aromájának), majd a citromot belekarikázzuk, és csészékbe öntve forrón tálaljuk

A forralt bor gyümölcsösebb vátozata annyiban különbözik, hogy a hozzávaló bor felét fél liter szőlőlével helyettesítjük, és a citrom helyett alkalmazhatunk narancskarikákat és/vagy almadarabkákat.



A forralt borhoz hasonlóan ismert téli melegítő ital a grog, amely rumból készül és nagyon ízletes:


Hozzávalók (1 fő részére):

  • 2 evőkanál 80%-os rum
  • 1 evőkanál narancslé
  • 50 g méz
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 db szegfűbors
  • 1 rúd fahéj
  • 1 szelet narancs
  • forró víz


Elkészítés: A mézet hőálló pohárba öntjük, beletesszük a szegfűszeget, szegfűborsot,és a narancsszeletet, majd a pohárba öntjük a narancslevet és a rumot, utána beletesszük a rúd fahéjat, végezetül felöntjük az egészet forrásban lévő vízzel, ezután felkeverve forrón tálalhatjuk.



A fenti fűszerek és gyümölcslé felhasználásával alkoholmentes fűszeres melegítő italokat is készíthetünk, mint az alábbi recept is mutatja:


Hozzávalók (4 fő részére):

  • 2 db lédús narancs, vagy 2-2,5 dl narancslé
  • 1,5-2 dl ananászlé
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 1-2 filter fekete tea
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • forró víz


Elkészítés: A narancslevet, vagy a narancsok kifacsart levét a fahéjjal és szegfűszeggel együtt kb. 5 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a teát 5-6 dl forró vízzel elkészítjük és a mézzel ízesítjük, majd a narancslevet és a teát összeöntjük az ananászlével, beletesszük a szerecsendiót, és újra felforraljuk, ezután hőálló poharakban tálaljuk.



Fahéjjal fűszerezhetünk tejes, vagy tejszínes melegítő italokat is, esetleg kávét, természetesen ezeket is feldobhatjuk némi harmónikusan odapasszoló alkohollal. Nézzük először a rumos forró csokoládé receptjét:


Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl rum
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg fehércsokoládé
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • tejszínhab
  • csokireszelék


Elkészítés: Vízgőz fölött külön-külön felolvasztjuk a kétféle csokoládét, a megolvasztott csokit belecsorgatjuk a csészékbe, alulra a fehéret, majd rá a sötétet, és hagyjuk megdermedni.  A forró tejet elkeverjük a cukorral és a rummal, majd beletöltjük a csészékbe. Az elkészített finomságokat ízlés szerint tejszínhabbal, csokireszelékkel és fahéjjal díszíthetjük.



Végezetül bemutatjuk a klasszikus Bécsi kávé receptjét:

Hozzávalók (4 személyre):

  • 100 g (fél csésze) főzőcsokoládé
  • 0,6 dl (4 evőkanál) tejjel felére hígitott tejszín
  • 5,5 dl (2 és fél csésze) forró erős kávé
  • 1,5 dl (kétharmad csésze) tejszín
  • 5 g (1 kiskanál) cukor
  • fahéj és kakaó a díszítéshez

Elkészítés: A csokit olvasszuk fel egy serpenyőben, vagy mikróban, ügyelve, hogy ne égjen oda, keverjük el a higított tejszínnel, töltsük hozzá lassan a kávét és fokozatosan habosítsuk, tartsuk melegen. Majd a tejszínt a cukorral együtt verjük fel. A kávét előmelegített csészékben tálaljuk tejszínhabbal a tetején, amit fahéjjal és kakaóval díszíthetünk.

További forró ital receptek:

Forró italok hideg estékre 2.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A tavaszi UV-sugárzás elleni védekezés fontossága

A tavasz beköszöntével az éghajlat változása mellett a napsugarak intenzitása is fokozatosan növekszik. Bár sokan a nyári hónapokkal társítják az erős napfényt és a lehetséges bőrkárosodást, már a tavasz elején is jelentős UV-sugárzási értékek érhetők el. E blogbejegyzés célja, hogy részletesen ismertesse az UV-sugárzás tudományos hátterét, annak hatását a bőrre és a szemre, valamint bemutassa a megelőző intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetjük a hosszú távú károsodásokat.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

A tartós és egészséges fogyás kulcsa az életmódterápia

Az egészséges fogyáshoz a személyre szabott étrenden és a mozgáson alapuló életmódterápián át vezet az út - mondja dr. Vékony Blanka dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanársegédje kiemeli: az életmódterápiában nem önmagában a fogyáson, hanem a test zsír-izom arányának optimalizálásán van a hangsúly. Emellett itt fontos szempont a fokozatosság és a fenntarthatóság, szemben a divatdiétákkal, amelyek gyors sikerrel kecsegtetnek ugyan, de akár különféle hiánybetegségekhez is vezethetnek.

A rozmaring rejtett ereje: új fegyver lehet az Alzheimer-kór ellen

Egy eddig kevéssé vizsgált vegyület a népszerű fűszernövényben komoly áttörést hozhat a demencia kutatásában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja