SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fánkparádé - ízlés szerint sósan, szalagosan

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-11
A farsangi időszak kihagyhatatlan édessége, de természetesen egész évben ellenállhatatlan. Figyelem: a szalagos fánkon túl is van élet, így egyszerűbb, gyorsan elkészíthető, sőt, sós fánkrecepteket is ajánlunk.
Fánkparádé - ízlés szerint sósan, szalagosan

Fahéjas almafánk
Hozzávalók:
1 kg alma, 2 tojás, 25 dkg liszt,  fahéj, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag sütőpor, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az almát hámozd meg, reszeld le. Nyomkodd ki a levét, majd add hozzá a felvert tojásokat, a cukrot, és a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet, jól dolgozd össze. Nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és szaggass köröket belőle. Bő, forró olajban süsd pirosra, majd porcukorral megszórva, forrón tálald.


Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1/2 kg liszt, 50 g vaj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál rum, só, olaj a sütéshez

Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel a tejben, majd dolgozd össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű, vagy langyos legyen, és a lisztet szitáld át. Keleszd másfélszeresére, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szaggasd ki a fánkokat, aztán keleszd még fél órát letakarva, langyos helyen. Mielőtt kisütnéd, nyomj egy mélyedést a tetejébe, és ezzel a felével felfelé tedd a bő, forró olajba. Fedd le, majd fordítsd meg, és süsd azt a felét is pirosra - itt már nem kell befedni. Rácson csepegtesd le a fánkokat, majd szórd meg porcukorral. Házi baracklekvárral isteni.


Kefires fánk
Hozzávalók:
1 tojás, 20 dkg liszt, 2 evőkanál darált dió, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tasak vaníliáscukor, 2 dl kefir

Elkészítés:
Turmixold össze a tojást a kefirrel, a cukorral és a vaníliáscukorral. Keverd el a lisztet a sütőporral és a dióval, majd apránként keverd a kefires tojáshoz. A masszát forró olajba mártott kanállal szaggasd bele az olajba, és párszor megforgatva süsd ki.

Csokis fánkCsokis fánnk
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 12 dkg liszt, csipet só, 1,5 dl víz, 4 db tojás
A csokoládémártáshoz: 8 dkg porcukor, 2,5 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojássárgája, 1,5 dkg kakaópor, 25 ml rum, 10 dkg étcsokoládé, 2,5 dl tej

Elkészítés:
Forrald fel a vizet a vajjal és a sóval. Szitáld bele a lisztet, és kis lángon addig kevergesd, míg elválik a lábos falától. Vedd le a tűzről, és keverd bele egyenként a tojásokat. A jól eldolgozott tésztából formálj diónyi golyókat, és süsd ki közepesen forró olajban.
A csokoládémártáshoz tördeld a csokit a tejbe, forrald fel, majd keverd össze a közben kikevert többi hozzávalóval. Főzd addig, míg besűrűsödik, majd mártsd meg benne a fánkokat, és úgy tálald.


Túrófánk
Hozzávalók:
50 dkg túró, 30-35 dkg liszt, csipetnyi só, 6 db tojás, 6 evőkanál tejföl, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor

Elkészítés:
A túrót keverd ki krémesre a tojásokkal és a tejföllel, a száraz hozzávalókat keverd össze külön tálban, majd dolgozd össze a túrókrémmel. Forró olajba mártott kanállal szaggass evőkanálnyi galuskákat belőle, és közepesen forró, bő olajban süsd jól át. Ha egy kicsit kihűlt, szórd meg porcukorral, de vaníliás tejföllel locsolva, vagy piros lekvárral is nagyon finom.


Rózsafánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz), 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál tejföl, olaj a sütéshez

Elkészítés:
A gyúrd össze a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a tejföllel. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd nagyon vékonyra, és három  különböző átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggass köröket belőle. A köröket a szélektől többször sugarasan vagdosd be, majd egy nagyot, egy közepeset és egy kicsit fektess koncentrikusan egymásra, a közepét nyomd össze a fakanál végével. Forró olajban mindkét oldalát süsd pirosra, 3-5 perc alatt. A rétegek szét fognak nyílni, mint a rózsa szirmai, és a felső mélyedésbe tehetsz valami savanykás lekvárt tálalás előtt.


Sajtfánkok (sütőben)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 20 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál só, 3 db tojás

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és bélelj ki sütőpapírral (vagy szilikonlappal) egy tepsit. Forrald fel a vajat a tejjel és a sóval, majd forrás után folyamatos keverés mellett add hozzá a lisztet, és főzd sűrűre. A tűzről levéve szórd bele a reszelt sajtot és keverd simára a masszát, majd ugyanígy egyenként a tojásokkal is. A kész masszát töltsd nyomózsákba, és nyomj csinos kis halmokat a tepsibe. Permetezd meg vízzel, majd süsd aranybarnára 20-25 perc alatt.


Forrás: www.nana.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja