SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Forralt bor kisokos - tippek, receptek

F-B Zsuzsi [cikkei] - 2009-01-06
A hideg és a sötét elleni védekezés atavisztikus ösztönünk. Mikortól gondolták úgy eleink, hogy a test s lélek melegítésének egyik csodaszere a forralt bor, nem tudjuk, de igencsak ajánljuk.

Olyan egyszerű és kézenfekvő: a forralt bor alkoholos téli ital, amelyet leggyakrabban forrón szolgálnak fel. Édes, fűszerekkel ízesített, legtöbbször vörösborból készülő lélekmelegítő. Számtalan változata létezik, a fűszerezések garmadájával találkozhatunk. A világ legtöbb pontján ismerik, még olyan helyeken is, ahol az időjárás nem feltétlenül kívánja meg, hogy a helyiek ilyesmivel tartsák magukban a lelket. Tipikusan olyan ital, amely komoly ízlésbeli nézeteltéréseket okoz.

Milyen a jó forralt bor? Mennyire erős? Mennyire édes? Milyen fűszerek kerülnek bele? A kérdésekre az igazi választ a saját tapasztalásunk adhatja meg. De érdemes megszívlelni néhány jó tanácsot. Volt idő, amikor a bor minősége közel sem volt olyan jó, mint napjainkban, a palackozás és egyéb körülmények sem voltak túl megbízhatóak, így a borok sokszor megromlottak, ám méz és fűszerek hozzáadásával ismét élvezhetővé lehetett őket tenni. A forralt bor hagyományos téli itallá vált, amelyet különösképpen karácsony környékén fogyasztunk szívesen.

Legnagyobb hagyománya az észak-európai országokban van. Német nyelvterületen Glühweinnak nevezik, amely kifejezést hazánkban valószínűleg többen ismerik, mint a magyar politikai élet prominenseinek neveit. Kevésbé ismert svéd testvére a glögg. A skandináv országok mindegyikében hasonló néven fut, és rendkívül népszerű. Moldvában izvar, és vörösborból, fekete borssal, mézzel készül. A franciák elegánsan vin chaud-nak, meleg bornak nevezik.

Vörös- vagy fehérborból készül, citrusfélékkel és fűszerekkel ízesítik, cukorral, mézzel édesítik. Gyakran adnak hozzá erősebb alkoholt, hogy hatékonyabb legyen, például brandy-t vagy vodkát. A forralt bor készítésének néhány egyszerű szabálya van, amelyek betartása mellett szabadjára engedhetjük fantáziánkat.

A fűszereket a borral együtt hevítjük fel, nem túl nagy lángon. Alternatív módszer, hogy a fűszereket vízben főzzük meg, esszenciát létrehozva, s ezt keverjük a melegített borral. A legfontosabb szabály, hogy nevével ellentétben a bort nem szabad felforralni, mert az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé, így mire az ital felforr, búcsút inthetünk az alkoholtartalomnak. A határérték 78,4 fok, tehát 60-70 fokra kell felmelegíteni. A forralt bort tradicionálisan, főleg praktikusan, bögréből ajánlatos, fogyasztani.

A forralt bor készítéséhez jó borra van szükség, ha nem is sok ezer forintba kerülő prémiumborokra. De tévhit, hogy épp erre való az olcsó lőré. Akárhogyan fűszerezzük, kántálunk rá varázsigéket, nem lesz jobb alapanyag, s így a végeredmény sem fog sok örömet okozni. Ritkán, de készül fehérborból, sokkal jellemzőbb a vörösbor használata. Ezen belül is a testesebb, akár robosztus, karcos vörösborokat tartják a legalkalmasabbnak e célra. Kiválóan illenek hozzá a hagyományosan használt fűszerek. Testesebb fehérborhoz használhatunk kísérletképpen kicsit kalandosabb kombinációt is.

Alapvető összetevők tehát a bor, cukor vagy méz, citrusfélék, valamint a fűszerek. Emellett hígítható vízzel, erősíthető más italokkal, jellemzően brandyvel. A gyümölcsök közül legfontosabb a narancshéj. Emellett sok recept használ citromhéjat, és az említett két gyümölcs levét. A hagyományos receptekben azonban nincs gyümölcslé, így a narancslével ízesített forralt bor már inkább puncsnak nevezendő. Bizonyos receptek felvert tojásokat vagy tojássárgákat kevernek a kész italba, amitől testes, likőrszerű lesz. A skandináv verzióhoz gyakran adnak mandulát és mazsolát is.

Az alapvető, gyakorlatilag minden receptben felhasznált fűszerek a fahéjrúd és a szegfűszeg. Jöhet még a vaníliarúd, a kardamom, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió, sőt, akár a babérlevél is.


Forralt bor receptek

(A fűszerezési arányokat ízlés szerint változtathatjuk.)

Klasszikus


1 üveg (750 ml) testes, száraz vörösbor, 6 ek cukor, 1 rúd fahéj, 6 szem szegfűszeg, 1 narancs héja.

Vörösborból, szerecsendióval, babérlevéllel és borssal
1 üveg (750 ml) testes, száraz vörösbor, 2 dl brandy, 2 dl víz, 10 ek barnacukor, 2 rúd fahéj, 8 szem szegfűszeg, 1 tk őrölt szerecsendió, 1 babérlevél, 3 szem bors, 1 narancs héja, 1 narancs leve.

Vörös- vagy fehérborból, vaníliával, kardamommal, mazsolával és mandulával (Glögg)
1 üveg (750 ml) testes, száraz vörös- vagy fehérbor, 7 ek méz, 1 rúd fahéj, 4 szem szegfűszeg, 1 vaníliarúd, 4 kardamom tok, 1 narancs héja, 1/2 bögre mazsola, 1/2 bögre héjatlan mandula.

Fehérborból, gyömbérrel és citrommal
1 üveg (750 ml) testes, száraz fehérbor, 7 ek méz, 1 rúd fahéj, 5 szem szegfűszeg, 1 ek reszelt gyömbér, 1 citrom héja, 1 ek citromlé.

Elkészítés: a citrusfélék héját lehámozzuk, ügyelve arra, hogy a keserű fehér rész ne kerüljön a héjhoz. A hozzávalókat egy lábosba téve melegítjük, közepes lángon 60-70 fokig melegítjük, majd leszűrve, bögrékbe töltve fogyasztjuk.

(Rövidítések - tk: teáskanál, ek: evőkanál)


forrás: www.hvg.hu
Fotó: rpavich/flickr

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett

Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.

Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát

A 21. században az egyik legnagyobb egészségügyi veszély az inzulinrezisztencia, amely nem csak önmagában jelent problémát, de jelentősen emeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a zsírmáj, a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és az elhízással összefüggő daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő elszántsággal és szakmai iránymutatással az állapot visszafordítható lehet.

Tragédia Zalaszentgróton: összecsomózott lepedőkön próbált leereszkedni a 14 éves lány a 4. emeletről

Egy emberként gyászolja Zalaszentgrót a 14 éves Viktóriát, aki tragikus körülmények között vesztette életét.

Súlyos iskolai zaklatás: öngyilkosságot kísérelt meg egy mohácsi kislány

Öngyilkossági kísérletet hajtott végre egy nyolcadikos mohácsi kislány, miután osztálytársai rendszeresen csúfolták. A Tények riportja szerint a gyermeket külseje miatt érte folyamatos bántalmazás, ami annyira megviselte, hogy végül felvágta az ereit és hipót ivott.

Vajna Tímea béranya segítségével lett édesanya, és már úton van a második baba is

Évekig tartó küzdelem után béranya segítségével megszületett Palácsik-Ráthonyi Tímea első gyermeke, és már úton van a második baba is.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja