SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Padlizsán

Németh Ági [cikkei] - 2004-06-19
A padlizsán más néven lehet törökparadicsom, vagy tojásgyümölcs. Nagyon jóízű zöldségféle, melyben az összes jótékony hatású vitamin megtalálható.

Padlizsán

    Távol Keleten még léteznek elődei, és tojásra hasonlítanak. Kelet Indiából származik, és Ázsián keresztül jutott el Egyiptomba, Észak-Afrikába, majd a XVI. században Európába. Egy időben került Amerikába a paradicsommal és a paprikával. A nemesítések során sok fajtája alakult ki. Létezik kígyóformájú padlizsánfajta, amely egy méter hosszúra is megnő, egzotikus piacokon kapható. Nálunk a szép, fényes, ovális, körte, vagy uborka alakú az ismertebb fajta. A színe lehet sárgásfehér, illetve majdnem fehér, vagy gyönyörű lila. A padlizsán nem csak kulinális élvezeteket tud nyújtani, de gyógyító hatása is van. Nagy mennyiségben található benne karotin, B1, B2, B3, és C-vitamin is.  A vitaminokon kívül még tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, káliumot.

    A padlizsán a mai egészséges étkezés elengedhetetlen zöldsége, gyümölcse. A diétázók részére is ajánlott, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, de jó hatással van a koleszterinre is. / 10 dkg padlizsán energiatartalma 24 kcal /

   Az indiai természetgyógyászok szerint a padlizsán rendkívül jó vérképző, vizelethajtó, és gyulladásgátló. Felgyorsítja az anyagcserét, fokozza az emésztést.  Akik gyomorsavtúltengésben szenvednek vagy gyomorfekélyben, azok részére nem ajánlott a padlizsán fogyasztása. Ajánlott viszont a padlizsán fogyasztása cukorbetegnek, reumában, máj és vese betegségben szenvedőknek.

  Ebben a szép, tetszetős gyümölcsben majdnem minden jótékony hatású vitamin és egyéb, az egészségünkre hasznos anyag megtalálható. A piacokon szinte hívogatóan néz ránk az árusok asztalairól a szép fényes lilapadlizsán. Vásárláskor ügyeljünk, hogy mindig frisset vásároljunk, mert a régi állott, az lehet, hogy keserű. Mindig zöld legyen a szára, és szép feszes a húsa. Több féle módon lehet elkészíteni, kellemes, egészséges húshelyettesítő. Kielégíti a vegetáriánusok és a húst kedvelők igényét egyaránt.  A padlizsánt megsüthetjük, készíthetünk belőle salátát, tölthetjük is, ránthatjuk is, és még sok mindent tudunk készíteni belőle. Igaz, hogy már télen és nyáron egyaránt kapható a piacokon, de igazán nyáron van a szezonja. Érdemes megismerni és megkóstolni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja