Koviubi napozik az erkélyen
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-28
Ha nyár, akkor dinnye, főtt kukorica és kovászos uborka, lánykori nevén koviubi. Láthatjuk, ahogy ott napoznak kis tányérral letakarva az üvegekben a teraszokon, erkélyeken, ablakpárkányokon. Hogy kell jól csinálni, könnyű-e elrontani (igen). És lehet-e másféle zöldségeket is e módon istenivé és egészségessé tenni? Igen a válasz erre a kérdésre is. De merüljünk el a részletekben!
A kovászolás folytán pár nap alatt elkészül a kiváló csemege. Maga a folyamat tulajdonképpen erjesztés, savanyítás, rövid ideig tartó (mert hamar elfogy a végtermék) tartósítás. A kémiai folyamat során a cukorból alkohol lesz a kenyérben található élesztő segítségével. Tudományosan ez a tejsavas erjedés, amiben a sónak is nagy szerepe van. A kenyér tehát nélkülözhetetlen, viszont a napfény nem kötelező, a lényeg a meleg. Az alap az uborka kovászolása. Erről a zöldségféléről érdemes tudni, hogy évezredes konyhai alapanyag, már az indiánoknak is barátja volt. Legtöbbször salátát készítettek belőle, savanyították, illetve körítésnek használták. Már ők is azt tartották, minden formájában jót tesz az emésztésnek. A magyar konyha is régről ismeri ezt a zöldséget és a legegyszerűbb savanyítási eljárást, a kovászolást.
Nem a napfény a lényeg, hanem a meleg
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. Szerencsére nekünk erre már nincs szükségünk. A zöldségesek, áruházak „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat. Amúgy a 10–15 centiméter hosszú, ún. fürtös csemege fajtájú, testesebb és hibátlan uborkák a legjobbak. Az alaprecepthez uborka, kapor, só, szikkadt kenyér és fokhagyma kell. És persze sok-sok napfény, illetve az említett meleg.
Az uborkák mindkét végükön hosszában bevágva, hogy jól át tudja járni a kovászos lé, szorosan egymás mellé kerüljenek az üvegbe egy nagy csokor kaporral körítve. Fontos, hogy az üveg és uborkánk nagyon tiszta legyen, mert különben a savanyúságunk felforr. Akkor is ez történik, ha az uborka túl öreg, vagy a végei keserűek, ezért jobb, ha ezeket eltávolítjuk. Felöntő lé: a felforralt vízhez literenként 4–5 dekagramm só kerüljön.
A leve iható és frissít
Amikor kihűlt, az uborkára kell önteni. A tetejére tegyünk tenyérnyi szikkadt kenyeret. A legjobb a barna kenyér, méghozzá a vége, lefelé fordítva, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Az üvegbe ízlés szerint fokhagymát, tisztított tormát és friss meggyfalevelet, szőlőlevelet is lehet tenni. Időjárástól függően 2-4 nap múlva teszteljük, hogy megfelelő-e a kovászodás foka, majd egy nagy tálba szedjük a ropogós kovászos uborkákat, rászűrjük a levet, lefedjük, hűtőbe tesszük. És kezdhetjük is legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. A leszűrt kovászlében a hűtőben két hétig lehet tárolni. Mehet bele babérlevél, csombor, szemes bors, tárkony, csípős paprika és akár torma is.
96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják A hideg uborkalé is nagyon egészséges, és üdítő, frissítő.
Meghámozott, kimagvalt és egy-másfél centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatunk. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Az egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini szintén alkalmas a kovászolásra. Kovászolni nem csak tökféléket lehet, hanem lereszelt vagy kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágott és felaprózott fehér káposztát, sőt fokhagymát is.
Sok mindent lehet kovászolni
Kovászos cukkini
Cukkini, só, kapor, fokhagyma, kenyér. A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágjuk és üvegbe tesszük. Jön a kapor, a néhány gerezd fokhagyma és felöntjük sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszünk, kistányérral letakarjuk és napos helyre tesszük. 4-5 nap múlva leszűrjük, tiszta üvegbe és hűtőbe kerül.

Kovászolt hagyma
A közepes hagymákat megpucolva üvegekbe rakjuk. A néhány gerezd fokhagymát, a kaporágat rápakoljuk és felöntjük egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék só van. A többi ugyanaz, kovászolt fokhagymát is ugyanígy készíthetünk.
Kovászolt cékla
A lengyel kedvencet télen is megcsinálhatjuk. 1 kg cékla, 7 dkg kenyér, 2,5 l víz, fokhagyma kell hozzá. A céklát megmossuk, meghámozzuk, szeleteljük az üvegbe rétegezzük. Felöntjük meleg felforralt vízzel, rámorzsoljuk a kenyeret, arra rávagdaljuk a fokhagymát. Gézzel, vagy más szövettel lekötjük, napig meleg helyen tartjuk, leszűrjük és üvegbe téve hűvös helyen tároljuk.
És a leves!
A kovászos uborkát felkockázva tehetjük salátába is, de aki szereti a különleges, pikáns ízeket, az csináljon kefires-almás kovászos uborkalevest! 15 perc alatt van kész.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg alma, 20 dkg kovászos uborka, 5 dl kaukázusi kefir, 4 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál menta, 1 mokkáskanál morzsolt koriander
Az almát megtisztítjuk, és a kovászos uborkával együtt apró kockára vágjuk.
A kefirt kikeverjük a levessel, beletesszük a mentát, a koriandert és egy csipet sót. Amikor kész az ízesített lé, beletesszük az almát és uborkát, majd hűtőben 1 órán át pihentetjük. Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirítóst.
Nem a napfény a lényeg, hanem a meleg
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon. Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. Szerencsére nekünk erre már nincs szükségünk. A zöldségesek, áruházak „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat. Amúgy a 10–15 centiméter hosszú, ún. fürtös csemege fajtájú, testesebb és hibátlan uborkák a legjobbak. Az alaprecepthez uborka, kapor, só, szikkadt kenyér és fokhagyma kell. És persze sok-sok napfény, illetve az említett meleg.
Az uborkák mindkét végükön hosszában bevágva, hogy jól át tudja járni a kovászos lé, szorosan egymás mellé kerüljenek az üvegbe egy nagy csokor kaporral körítve. Fontos, hogy az üveg és uborkánk nagyon tiszta legyen, mert különben a savanyúságunk felforr. Akkor is ez történik, ha az uborka túl öreg, vagy a végei keserűek, ezért jobb, ha ezeket eltávolítjuk. Felöntő lé: a felforralt vízhez literenként 4–5 dekagramm só kerüljön.
A leve iható és frissít
Amikor kihűlt, az uborkára kell önteni. A tetejére tegyünk tenyérnyi szikkadt kenyeret. A legjobb a barna kenyér, méghozzá a vége, lefelé fordítva, hogy könnyebb legyen majd kivenni. Az üvegbe ízlés szerint fokhagymát, tisztított tormát és friss meggyfalevelet, szőlőlevelet is lehet tenni. Időjárástól függően 2-4 nap múlva teszteljük, hogy megfelelő-e a kovászodás foka, majd egy nagy tálba szedjük a ropogós kovászos uborkákat, rászűrjük a levet, lefedjük, hűtőbe tesszük. És kezdhetjük is legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. A leszűrt kovászlében a hűtőben két hétig lehet tárolni. Mehet bele babérlevél, csombor, szemes bors, tárkony, csípős paprika és akár torma is.
96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják A hideg uborkalé is nagyon egészséges, és üdítő, frissítő.
Meghámozott, kimagvalt és egy-másfél centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatunk. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Az egészen zsenge, uborka nagyságú cukkini szintén alkalmas a kovászolásra. Kovászolni nem csak tökféléket lehet, hanem lereszelt vagy kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágott és felaprózott fehér káposztát, sőt fokhagymát is.
Sok mindent lehet kovászolni
Kovászos cukkini
Cukkini, só, kapor, fokhagyma, kenyér. A cukkiniket megmossuk, levágjuk a végüket, hosszában négyfelé, vagy hatfelé vágjuk és üvegbe tesszük. Jön a kapor, a néhány gerezd fokhagyma és felöntjük sós forralt vízzel. A tetejére egy szelet pirított kenyeret teszünk, kistányérral letakarjuk és napos helyre tesszük. 4-5 nap múlva leszűrjük, tiszta üvegbe és hűtőbe kerül.

Kovászolt hagyma
A közepes hagymákat megpucolva üvegekbe rakjuk. A néhány gerezd fokhagymát, a kaporágat rápakoljuk és felöntjük egy liter felforralt vízzel, amibe egy marék só van. A többi ugyanaz, kovászolt fokhagymát is ugyanígy készíthetünk.
Kovászolt cékla
A lengyel kedvencet télen is megcsinálhatjuk. 1 kg cékla, 7 dkg kenyér, 2,5 l víz, fokhagyma kell hozzá. A céklát megmossuk, meghámozzuk, szeleteljük az üvegbe rétegezzük. Felöntjük meleg felforralt vízzel, rámorzsoljuk a kenyeret, arra rávagdaljuk a fokhagymát. Gézzel, vagy más szövettel lekötjük, napig meleg helyen tartjuk, leszűrjük és üvegbe téve hűvös helyen tároljuk.
És a leves!
A kovászos uborkát felkockázva tehetjük salátába is, de aki szereti a különleges, pikáns ízeket, az csináljon kefires-almás kovászos uborkalevest! 15 perc alatt van kész.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg alma, 20 dkg kovászos uborka, 5 dl kaukázusi kefir, 4 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál menta, 1 mokkáskanál morzsolt koriander
Az almát megtisztítjuk, és a kovászos uborkával együtt apró kockára vágjuk.
A kefirt kikeverjük a levessel, beletesszük a mentát, a koriandert és egy csipet sót. Amikor kész az ízesített lé, beletesszük az almát és uborkát, majd hűtőben 1 órán át pihentetjük. Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirítóst.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Grill a szabadtűzön: rostonsültek, flekken
LEGOLVASOTTABB
Tragédia Győr mellett: Gyógyíthatatlan beteg volt a gyermek, akivel az anyja a vonat elé lépett
Győr közelében, Ménfőcsanak mellett egy 41 éves nő végzetes döntést hozott: péntek este karjában hároméves kisfiával egy száguldó vonat elé lépett. A környékbelieket sokkolta az eset, amelyet egyesek szerint az anya kétségbeesése váltott ki, mivel gyermeke gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. Az asszony vélhetően tudatosan választotta ki a helyszínt, ahol a vonatok nagy sebességgel haladnak, és ahol nem maradt esély a túlélésre.
Így lehet visszafordítani az inzulinrezisztenciát
A 21. században az egyik legnagyobb egészségügyi veszély az inzulinrezisztencia, amely nem csak önmagában jelent problémát, de jelentősen emeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a zsírmáj, a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és az elhízással összefüggő daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Para Györgyi, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, szöveti cukor monitorozás specialista arra hívta fel a figyelmet, hogy kellő elszántsággal és szakmai iránymutatással az állapot visszafordítható lehet.
Tragédia Zalaszentgróton: összecsomózott lepedőkön próbált leereszkedni a 14 éves lány a 4. emeletről
Egy emberként gyászolja Zalaszentgrót a 14 éves Viktóriát, aki tragikus körülmények között vesztette életét.
Súlyos iskolai zaklatás: öngyilkosságot kísérelt meg egy mohácsi kislány
Öngyilkossági kísérletet hajtott végre egy nyolcadikos mohácsi kislány, miután osztálytársai rendszeresen csúfolták. A Tények riportja szerint a gyermeket külseje miatt érte folyamatos bántalmazás, ami annyira megviselte, hogy végül felvágta az ereit és hipót ivott.
Vajna Tímea béranya segítségével lett édesanya, és már úton van a második baba is
Évekig tartó küzdelem után béranya segítségével megszületett Palácsik-Ráthonyi Tímea első gyermeke, és már úton van a második baba is.
Közösségi hozzászólások: