Vitaminbomba hűtött pohárban
Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-01
Sokféle irányzata van a táplálkozás-tudománynak, nem egyszer szögesen ellentétesek a vélemények. Egy témában azonban még nem tapasztaltam nézeteltérést: a reggeli és a könnyű vacsora fontosságának megítélésében. Úgy tartják a hozzáértők, hogy a napot energiafeltöltéssel kell kezdeni, ami nem feltétlenül jelenti az erős feketét. Állítólag a legfontosabb a folyadék, mert az adja meg az energiabombát a jó kis váltott hideg-meleg zuhany mellett.
A tápláló, kissé krémesített turmixok egész napra és a nap bármely szakában biztosítják mindazt az energiát, amelyre szüksége van mindenkinek vitalitása megőrzéséhez. Jéghidegen ajánlott ezeket fogyasztani.
Nyáron különösen gondoskodik a természet arról, hogy feltöltődve kezdhessük a napot. Nézzünk néhány lehetőséget, melyek kimerítik az összes kritériumot: folyadékok is, de vitaminbombák is. Mivel a készen kapható gyümölcslevek jótékony hatását mostanság megkérdőjelezik, főképp a cukortartalom miatt, a legbiztosabb, ha mi magunk állítunk elő leveket. Nem nagy munka. Egyre ügyeljünk - ilyenkor, a nagy melegben végképp igaz: a frissen facsart italok, turmixok nem alkalmasak a tárolásra.
A nyers gyümölcslé kiváló forrása az antioxidáns vitaminoknak, de ajánlatos utána fehérjét fogyasztani /tojás, natúr joghurt stb./, mivel a gyomrunk nagyon hamar megemészti a tápanyagot, és ezáltal megzavarhatja a szervezet vércukoregyensúlyát.
Terápiás turmix
A tej kálcium- és a gyümölcsök vitamintartalma miatt a turmixok egészséges és finom italok. S noha eredetileg tojást is kell beletenni, ezt ebben a szezonban inkább mellőzzük.
A betegségmegelőző táplálkozás alapszabálya: hogy rendszeresen, naponta többször fogyasszunk nyers gyümölcsöt. Ez néha unalmas, feldobhatjuk gyümölcs- vagy zöldséglével. Ha magunk készítjük, garantált, hogy 100% -os lesz, főképp ha okosak vagyunk, nem teszünk hozzá cukrot. A többféle gyümölcsből készült levek nagy előnye az élvezetes íz-és színkombináció, a változatos vitamin- és ásványianyag-összetétel. Ez utóbbinak terápiás szempontból is nagy jelentősége van. A káliumban különösen gazdag gyümölcsök leve (pl. banán, kivi, sárgabarack) igen hasznosak lehetnek azok számára, akiknek rendszeresen kell vizelethajtó gyógyszereket szedniük, hiszen e kezelések során jelentős mennyiségű káliumveszteséggel kell számolni; de e levek fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is jótékony hatású. A gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő élelmi rostoknak, az antioxidáns hatású vitaminoknak (főként az A- és C-vitaminnak) és karotinoidoknak, illetve az antioxidáns és antikarcinogén hatású fenoloidoknak (flavonoidoknak és ellagitanninoknak) a rosszindulatú daganatok megelőzésében van nélkülözhetetlen szerepük. A citrusfélék mellett figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz C-vitamint például a kivi (több mint 100 mg/100 g), a mangó (kb. 30 mg), az ananász (15 mg), a sárgabarack, a szilva, a banán és az alma (valamennyi 5–10 mg/100 g). Az A-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök közé pedig a mangó (3000–4000 NE/100 g), a sárgabarack (2000–2500 NE/100 g), az őszibarack (kb. 500 NE/100g) és a szilva (kb. 300 NE/100 g) tartozik. (NE = nemzetközi egység).
Méz vagy barna cukor
A gyümölcslevek, turmixok, vagy a kettő keverékei nem csak éhségűzők, kitűnő könnyű vacsorák, hanem fogyasztásuk igen hasznos segítség lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében, illetve az ízületi gyulladással járó mozgásszervi betegségeket kísérő panaszok enyhítésében. A gyümölcslevek élelmi rostjai élénkítik a bélmozgást és lerövidítik a béltartalom tranzitidejét. Kitüntetett helye van az ananásznak, mely az emésztést segíti, enzimje, a bromelain pedig a különböző gyulladásos folyamatokat is mérsékelheti.
A gyümölcslevek szinte minden korosztálynak ajánlhatók és fogyasztásukat mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a különféle mesterséges aromákkal és adalékanyagokkal készült üdítőitalokkal szemben. A méz nem ok nélkül szerepel a receptekben, de gazdagíthatók az italok búzacsírával, kevés lenmagolajjal. Előbbi gazdag fehérjékben, rostokban és E-vitaminban, utóbbi pedig jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek pajzsként védik az ereket a káros lerakódásoktól. Ha mindenképp édesen szeretnénk az italt és nincs kéznél méz, akkor jó a barna cukor, mely a finomított cukorral ellentétben sokféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, a vastól a kalciumig. A krémes, sűrű állag elérhető zsírszegény joghurttal, mely lehet akár natúr, akár ízesített.
Ásványvíz és darált jégkocka
Sokan imádják a kakaót, némelyik ital meg is kívánja ezt az ízt. Ne instantot használjunk, hanem valódit, mert alig tartalmaz zsírt, mégis fantasztikusan csokoládé ízű. Egy evőkanál belőle mindössze 12 kalória! A mandula legyen akár szeletelt, akár durvára őrölt - értékes fehérjét és sok E-vitamin tartalmaz, plusz kiválóan díszít. A mogyoró is pazar adalék, de ne sózott legyen!
A receptekhez érdemes minden hozzávalót jéghidegen felhasználnia, a gyümölcsöket akár fagyottan is – nem árt tudni, hogy hidegen sokkal intenzívebb aromájúak, és a nyári melegben kellemesebb is így. Hasznos tipp: hűtött poharakban szolgáljuk fel italainkat!
A turmixok nagyon változatos formában elkészíthetők – csak a fantázia, illetve a hűtőszekrény, vagy a kamra tartalma szab határt. Hígításhoz (és a könnyebb turmixoláshoz) használjunk ásványvizet és megfelelő összetételnél darált jégkockával is hűthetjük.
Napsárga elixír
1 szelet görögdinnye vagy sárgadinnye /a magokat hagyjuk benne/
1 őszibarack vagy nektarin. Ez utóbbiakat megmossuk, a magot kidobjuk, a dinnye húsát összedaraboljuk, és a gyümölcsöket turmixgépbe tesszük.
Addig turmixoljuk, amíg a magok is megőrlődnek. A dinnye nagyon jó C-vitamin-forrás, magja értékes /esszenciális/ zsírsavakat tartalmaz.
Mediterrán
3 db banán, 2 evőkanál méz, 1 db meghámozott alma, 6 dl tej, 10 dkg málna.
A kb. négy adagra való hozzávalókat turmixba rakjuk és tíz percig normál fokozaton turmixoljuk. Poharakba tesszük és mindegyik pohár turmix tetejére egy-két szem málnát teszünk. Azonnal fogyasszuk!
Déligyümis kis hazaival
1 narancs, 2-3 kivi, 15 dkg földieper, 2-3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál méz
Kedvünk szerint választunk a felsorolt, vagy éppen kapható gyümölcsökből. A kivit meghámozzuk, a narancs héját eltávolítjuk, az eper szárát lecsípjük, és folyó csapvíz alatt megmossuk. Az összedarabolt gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a mézet /ha jó édesek a gyümölcsök, ezt el is hagyhatjuk/, pár perc alatt összeturmixoljuk, és máris fogyasztható a vitamindús reggeli ital.
Kávés felnőtteknek
4 pohár joghurt, 1 teáskanál rum, 2 evőkanál nescafé, vagy lefőzött kávé, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 dl tejszín
Az egészet habosra turmixoljuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A habos mokka turmixot négyfelé elosztjuk az előhűtött poharakba, és csipet fahéjjal megszórva azonnal kínáljuk.
Merészeknek zöldségből
Merészebbek zöldségekből is turmixolhatnak italt. Kígyóuborka, joghurt és petrezselyemzöld felhasználásával érdekes zöldségitalt kínálhatunk. Vagy íme egy másik érdekes ötlet: 1 púpozott ek. reszelt sárgarépa, 1 csapott ek. reszelt petrezselyemgyökér, 1 csapott ek. reszelt karalábé, 1 csapott ek. reszelt zellergumó, 1,5 dl víz, 2 kk. méz, 1 kk. petrezselyemzöld, ízlés szerint citromlé. Az alkotórészeket addig turmixoljuk, amíg a zöldség teljesen egyneművé válik. Értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható. Ízlés szerint tejjel is elkészíthető.
Nyáron különösen gondoskodik a természet arról, hogy feltöltődve kezdhessük a napot. Nézzünk néhány lehetőséget, melyek kimerítik az összes kritériumot: folyadékok is, de vitaminbombák is. Mivel a készen kapható gyümölcslevek jótékony hatását mostanság megkérdőjelezik, főképp a cukortartalom miatt, a legbiztosabb, ha mi magunk állítunk elő leveket. Nem nagy munka. Egyre ügyeljünk - ilyenkor, a nagy melegben végképp igaz: a frissen facsart italok, turmixok nem alkalmasak a tárolásra.
A nyers gyümölcslé kiváló forrása az antioxidáns vitaminoknak, de ajánlatos utána fehérjét fogyasztani /tojás, natúr joghurt stb./, mivel a gyomrunk nagyon hamar megemészti a tápanyagot, és ezáltal megzavarhatja a szervezet vércukoregyensúlyát.
Terápiás turmix
A tej kálcium- és a gyümölcsök vitamintartalma miatt a turmixok egészséges és finom italok. S noha eredetileg tojást is kell beletenni, ezt ebben a szezonban inkább mellőzzük.
A betegségmegelőző táplálkozás alapszabálya: hogy rendszeresen, naponta többször fogyasszunk nyers gyümölcsöt. Ez néha unalmas, feldobhatjuk gyümölcs- vagy zöldséglével. Ha magunk készítjük, garantált, hogy 100% -os lesz, főképp ha okosak vagyunk, nem teszünk hozzá cukrot. A többféle gyümölcsből készült levek nagy előnye az élvezetes íz-és színkombináció, a változatos vitamin- és ásványianyag-összetétel. Ez utóbbinak terápiás szempontból is nagy jelentősége van. A káliumban különösen gazdag gyümölcsök leve (pl. banán, kivi, sárgabarack) igen hasznosak lehetnek azok számára, akiknek rendszeresen kell vizelethajtó gyógyszereket szedniük, hiszen e kezelések során jelentős mennyiségű káliumveszteséggel kell számolni; de e levek fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is jótékony hatású. A gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő élelmi rostoknak, az antioxidáns hatású vitaminoknak (főként az A- és C-vitaminnak) és karotinoidoknak, illetve az antioxidáns és antikarcinogén hatású fenoloidoknak (flavonoidoknak és ellagitanninoknak) a rosszindulatú daganatok megelőzésében van nélkülözhetetlen szerepük. A citrusfélék mellett figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz C-vitamint például a kivi (több mint 100 mg/100 g), a mangó (kb. 30 mg), az ananász (15 mg), a sárgabarack, a szilva, a banán és az alma (valamennyi 5–10 mg/100 g). Az A-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök közé pedig a mangó (3000–4000 NE/100 g), a sárgabarack (2000–2500 NE/100 g), az őszibarack (kb. 500 NE/100g) és a szilva (kb. 300 NE/100 g) tartozik. (NE = nemzetközi egység).
Méz vagy barna cukor
A gyümölcslevek, turmixok, vagy a kettő keverékei nem csak éhségűzők, kitűnő könnyű vacsorák, hanem fogyasztásuk igen hasznos segítség lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében, illetve az ízületi gyulladással járó mozgásszervi betegségeket kísérő panaszok enyhítésében. A gyümölcslevek élelmi rostjai élénkítik a bélmozgást és lerövidítik a béltartalom tranzitidejét. Kitüntetett helye van az ananásznak, mely az emésztést segíti, enzimje, a bromelain pedig a különböző gyulladásos folyamatokat is mérsékelheti.
A gyümölcslevek szinte minden korosztálynak ajánlhatók és fogyasztásukat mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a különféle mesterséges aromákkal és adalékanyagokkal készült üdítőitalokkal szemben. A méz nem ok nélkül szerepel a receptekben, de gazdagíthatók az italok búzacsírával, kevés lenmagolajjal. Előbbi gazdag fehérjékben, rostokban és E-vitaminban, utóbbi pedig jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek pajzsként védik az ereket a káros lerakódásoktól. Ha mindenképp édesen szeretnénk az italt és nincs kéznél méz, akkor jó a barna cukor, mely a finomított cukorral ellentétben sokféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, a vastól a kalciumig. A krémes, sűrű állag elérhető zsírszegény joghurttal, mely lehet akár natúr, akár ízesített.
Ásványvíz és darált jégkocka
Sokan imádják a kakaót, némelyik ital meg is kívánja ezt az ízt. Ne instantot használjunk, hanem valódit, mert alig tartalmaz zsírt, mégis fantasztikusan csokoládé ízű. Egy evőkanál belőle mindössze 12 kalória! A mandula legyen akár szeletelt, akár durvára őrölt - értékes fehérjét és sok E-vitamin tartalmaz, plusz kiválóan díszít. A mogyoró is pazar adalék, de ne sózott legyen!
A receptekhez érdemes minden hozzávalót jéghidegen felhasználnia, a gyümölcsöket akár fagyottan is – nem árt tudni, hogy hidegen sokkal intenzívebb aromájúak, és a nyári melegben kellemesebb is így. Hasznos tipp: hűtött poharakban szolgáljuk fel italainkat!
A turmixok nagyon változatos formában elkészíthetők – csak a fantázia, illetve a hűtőszekrény, vagy a kamra tartalma szab határt. Hígításhoz (és a könnyebb turmixoláshoz) használjunk ásványvizet és megfelelő összetételnél darált jégkockával is hűthetjük.
Napsárga elixír
1 szelet görögdinnye vagy sárgadinnye /a magokat hagyjuk benne/
1 őszibarack vagy nektarin. Ez utóbbiakat megmossuk, a magot kidobjuk, a dinnye húsát összedaraboljuk, és a gyümölcsöket turmixgépbe tesszük.
Addig turmixoljuk, amíg a magok is megőrlődnek. A dinnye nagyon jó C-vitamin-forrás, magja értékes /esszenciális/ zsírsavakat tartalmaz.
Mediterrán
3 db banán, 2 evőkanál méz, 1 db meghámozott alma, 6 dl tej, 10 dkg málna.
A kb. négy adagra való hozzávalókat turmixba rakjuk és tíz percig normál fokozaton turmixoljuk. Poharakba tesszük és mindegyik pohár turmix tetejére egy-két szem málnát teszünk. Azonnal fogyasszuk!
Déligyümis kis hazaival
1 narancs, 2-3 kivi, 15 dkg földieper, 2-3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál méz
Kedvünk szerint választunk a felsorolt, vagy éppen kapható gyümölcsökből. A kivit meghámozzuk, a narancs héját eltávolítjuk, az eper szárát lecsípjük, és folyó csapvíz alatt megmossuk. Az összedarabolt gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a mézet /ha jó édesek a gyümölcsök, ezt el is hagyhatjuk/, pár perc alatt összeturmixoljuk, és máris fogyasztható a vitamindús reggeli ital.
Kávés felnőtteknek
4 pohár joghurt, 1 teáskanál rum, 2 evőkanál nescafé, vagy lefőzött kávé, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 dl tejszín
Az egészet habosra turmixoljuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A habos mokka turmixot négyfelé elosztjuk az előhűtött poharakba, és csipet fahéjjal megszórva azonnal kínáljuk.
Merészeknek zöldségből
Merészebbek zöldségekből is turmixolhatnak italt. Kígyóuborka, joghurt és petrezselyemzöld felhasználásával érdekes zöldségitalt kínálhatunk. Vagy íme egy másik érdekes ötlet: 1 púpozott ek. reszelt sárgarépa, 1 csapott ek. reszelt petrezselyemgyökér, 1 csapott ek. reszelt karalábé, 1 csapott ek. reszelt zellergumó, 1,5 dl víz, 2 kk. méz, 1 kk. petrezselyemzöld, ízlés szerint citromlé. Az alkotórészeket addig turmixoljuk, amíg a zöldség teljesen egyneművé válik. Értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható. Ízlés szerint tejjel is elkészíthető.
Családinet hozzászólások:
Következő hír
Rágicsálós finomságok
LEGOLVASOTTABB
Eltűnt egy amerikai lány a budapesti bulinegyedből
A lány az Airbnb-ből sem jelentkezett ki, ahol megszállt, és a hazafelé tartó gépére sem szállt fel. Barátaival utazott Budapestre szórakozni.
Milyen étkezés védhet meg az emlőráktól?
Az utóbbi időben évente 7500-8000 nőt és 150-200 férfit diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganattal Magyarországon. Ahogy általában a daganatos megbetegedések esetén, úgy a mellrák gyakoriságában is szerepe lehet a várható élettartam növekedésének, a "nyugati" életmódnak és étrendnek. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, október harmadik hetét pedig 2009 óta a ritkábban előforduló, általában háttérbe szoruló férfi emlőrák elleni küzdelemnek szentelik, felhívva a figyelmet a prevenció, a korai felismerés, a terápiás kezelés és a palliatív ellátás fontosságára.
Megváltoztathatod a szemed színét?
Egyetlen cseppentés, amitől a barna szemünk színe hétfőn lehet kék, kedden zöld, szerdán pedig mélyfekete? Ezt ígérik azok a szemszín-változtató cseppek, amelyek már néhány ezer forintért bárki számára elérhetőek az interneten. De vajon valóban ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja szemszínünk megváltoztatásának? Mit szabad és mit nem? Jó, ha tisztában vagyunk néhány dologgal, mielőtt az idei halloweeni jelmezünkhöz a szemünk színét is hozzáigazítjuk.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne
"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Nagymama került veszélybe 4 unokájával az M0-son - egy kamionos védte őket (videó)
A kamion sofőrje nem hajtott tovább - azonnal reagált, amint észrevette, hogy baj van.
Közösségi hozzászólások: