Vargabéles öntettel, lépésről lépésre
Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-23
Ha már kapható mirelit réteslap, miért ne készítsünk felhasználásával vargabélest? És ha már a természet gondoskodik a friss, finomabbnál finomabb gyümölcsökről, miért ne készítsünk a jobbnál is jobbat?
Az alábbi mennyiségből csak olyan nyolc adagnyi lesz. Ennek a hozzávalói jönnek először.
A tésztához kell 4 db réteslap, 10 dkg olvasztott vaj. A töltelékhez:
125 g száraz, széles metélt tészta
30 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
5 dkg tejföl
kicsi vaj,
A tésztához kell 4 db réteslap, 10 dkg olvasztott vaj. A töltelékhez:
125 g száraz, széles metélt tészta
30 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
5 dkg tejföl
kicsi vaj,
2 tojás kettéválasztva
kevés reszelt citromhéj, vanília (cukor is jó), mazsola (el is maradhat)
Az öntethez:
30-40 dkg eper vagy málna, vagy meggy
9 dkg cukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot megkenve, kibéleljük a 3 megmaradt teljes réteslappal.
4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízbe! (felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla)
5. Odateszünk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzük a vízben 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6. A túrót villával áttörjük.
7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük. Félretesszük.
8. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. Mindent összevegyítünk, a túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal, ráhajtjuk.
12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük.
13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
Ha ennek a dupla mennyiségéből készítjük (ez a réteslapra is vonatkozik), jobban járunk, mert nagy sikere lesz. A nagyobb mennyiséghez alkalmasabb a tepsi. De nem a forma a lényeg…
kevés reszelt citromhéj, vanília (cukor is jó), mazsola (el is maradhat)
Az öntethez:
30-40 dkg eper vagy málna, vagy meggy
9 dkg cukor
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, előveszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát.
2. A tortaforma kör alakját kivágjuk az egyik réteslapból, majd félretesszük.
3. A tortaformát olvasztott vajjal kikenjük, majd minden lapot megkenve, kibéleljük a 3 megmaradt teljes réteslappal.
4. A mazsolát áztassuk be egy bögre vízbe! (felhasználás előtt a vizet majd leöntjük róla)
5. Odateszünk 1 liter vizet forrni. Ha kezd zubogni, teszünk bele egy csipet sót, öntünk bele egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzük a vízben 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűrjük, lecsepegtetjük, félretesszük.
6. A túrót villával áttörjük.
7. A túróhoz hozzákeverjük a cukor felét, a tojások sárgáját, a vajat, a citromhéjat, és a vanília kivonatot. Jó alaposan elkeverjük. Félretesszük.
8. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük.
9. Mindent összevegyítünk, a túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott mazsolával és a tésztával, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot is.
10. A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
11. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal, ráhajtjuk.
12. A kör alakúra vágott réteslappal lefedjük, és ezt is megkenjük.
13. 170 C-on 40-50 percig sütjük.
14. Amíg sül a vargabéles, elkészítjük az öntetet. A gyümölcsöt összefőzzük a cukorral folyamatos kevergetés mellett, kis hőfokon. Addig főzzük, míg darabos szószt nem kapunk.
15. Ha a béles kisült, melegen szeleteljük, porcukrozzuk, és az öntettel tálaljuk.
Ha ennek a dupla mennyiségéből készítjük (ez a réteslapra is vonatkozik), jobban járunk, mert nagy sikere lesz. A nagyobb mennyiséghez alkalmasabb a tepsi. De nem a forma a lényeg…
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Rágicsálós finomságok
Következő hír
Lekvárok a nyár közepén
LEGOLVASOTTABB
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében
Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja
A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol
Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?
"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?
Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
Közösségi hozzászólások: