SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogaink Egészségéért

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-17
Reklámokban, szórólapokon sok információt találhatunk a helyes fogmosási technikáról, milyen fogkrémet és fogkefét használjunk, amitől mosolyunk fehéren csillogó lesz.
Nem elég azonban csupán erre hagyatkoznunk, életmódunk, étkezési szokásaink, életkorunk is befolyásolják a fogaink egészségét.
Fogaink Egészségéért

 

Ha hideg, meleg, savas vagy édes ételek, italok fogyasztásakor éles fájdalmat érzünk, akkor érzékenyek a fogaink. Az igaz, hogy remek fogkrémek vannak, amelyek  folyamatos használat után megszüntetik a fájdalmat, de ez egy figyelmeztető jelzés, hogy fel kell keresnünk fogorvosunkat, aki felméri fogaink állapotát.

Az érzékenység két ok miatt alakulhat ki. Az egyik az ínyünk visszahúzódása, szabadon hagyva a fognyakat, amely érzékenyebb. A másik esetben pedig a zománc kopott  meg a fogainkon, és szabaddá vált az ún. dentin.

A fogíny visszahúzódását okozhatja fogkő, amely a fogakat borító plakkból, foglepedékből alakul ki. Nemcsak a természetes fogakon alakulhat ki, hanem a protéziseken,  fogpótláson is. Ha nem mostunk fogat, vagy nem a megfelelő módon, akkor a plakk elmeszesedik és rárakódik a fogaink tövére. A fogkő egyre feljebb terjeszkedve lenyomja  a fogínyt, ezért fogaink  meglazulhatnak, egy idő után ki is esnek. A fogkőben rengeteg baktérium található, mely károsíthatja a fogakat és kellemetlen szájszagot  eredményezhet. A baktériumok rárakódhatnak a nyelvünkre lepedéket képezve ott is, továbbá gyulladást okozhatnak a szervezetben, ha továbbjutnak a szájüregből. A fogkő kezelése  csak fogorvos által műszeresen lehetséges, viszont gyorsan egyszeri alkalommal megszabadíthat orvosunk tőle. A kezelés után az íny elfoglalja régi helyét, erősítve ismét a fogainkat.

Ha az érzékenységet a fogzománc kopása idézte elő, felül kell vizsgálnunk étkezési szokásainkat. Kerülni kell az olyan ételeket, amelyek saveróziót okoznak. A szénsavas italokat  csak szívószállal igyuk, ha gyümölcsöt eszünk, ne rágjuk sokáig. A fogmosással várni kell legalább egy órát, ha savas ételeket, vagy italt fogyasztunk, mert ekkor a  legpuhább a fogzománc. Válasszunk alacsony dörzsölő hatású fogkrémet - orvosunk biztosan tud ajánlani megfelelő típusút, ha nem tudunk dönteni.

Naponta legalább kétszer mossunk fogat, reggel, amikor munkába megyünk és este, lefekvés előtt. Ha csak erre a két alkalomra van lehetőségünk, használjunk szájvizet. Ezekben a termékekben gyulladáscsökkentő  és foglepedék képződését gátló anyagok vannak.  A fogselyem használatával a fogak közötti réseket is meg tudjuk tisztítani,  ahova a fogkefe nem ér el.

A fogágybetegség kialakulásának fő rizikótényezői a dohányzás, terhesség, cukorbetegség, stressz okozta helytelen táplálkozás.

Sokszor hallottuk már, hogy az első fogak megjelenésekor fordítsunk figyelmet a fogszuvasodás megelőzésére kisbabáinknál is. Kaphatóak a korosztálynak megfelelő  csökkentett fluortartalmú fogkrémek és kicsi fejű, lekerekített fogkefék is. Az elhasználódott fogkefét legalább 2-3 havonként, fertőző betegség után azonnal ajánlatos kicserélni. Ne adjunk cukros teát és gyümölcslevet a cumisüvegben, vagy ivópohárban, ha a gyermekünk nyugtatásra vágyik. Nem  az íztől nyugszik meg ha elalvás előtt cumizik, vagy cumisüveget kér, hanem a szopizástól.
Sajnos elég kevés szó esik arról, hogy gyakran a szülők adják át a fogszuvasodást okozó baktériumokat gyermekeiknek azáltal, hogy lenyalják a kicsik kanalát, vagy a  földre leesett cumit így próbálják gyorsan letisztítani.

A gyermekkorban, serdülőkorban kedvelt cukros ételek fogyasztása megnöveli a fogak romlását. A közhiedelemmel ellentétben nem a mennyiség, hanem az időpont a  döntő. Ha két főétkezés között nassolunk édességet, az rárakódik a fogainkra és megnő a fogszuvasodás veszélye, mert étkezés után a fogzománc védtelenebb. A  szakemberek gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot ajánlanak a cukortartalmú ételek, italok helyett.

Felnőttkorban a nőknél fokozottabban kell ügyelni a szájhigiéniára a terhesség esetén. A folyamatos ellenőrzés nemcsak a terhesség és a szoptatás alatt létrejövő  fogszuvasodást és ínygyulladást előzi meg, hanem a csecsemőket is védi. Az utóbbi időben egyre több adat bizonyítja, hogy a kis súlyú koraszülöttek esetében gyakoribb az  előfordulása annak, hogy az anya kezeletlen fogágybetegségben szenved.

Idős korban a legtöbb problémát a fogpótlások, protézisek elhanyagolása jelenti. A protézis alatti szájnyálkahártya elfertőződhet, ezért nagyon fontos a fél évenkénti fogorvosi  ellenőrzés. Szájszárazságot okozhat ebben a korban a gyógyszerek szedése, hormonális változások, vagy nyálképzés zavaraival járó betegségek.
A Xerostomia komoly probléma, a nyál fontos antibakteriális hiánya miatt a fogíny nagyon hamar megbetegszik. Ez továbbterjed a még meglévő fogakra, amelyeket nagyon  hamar el lehet így veszíteni és ezután az egész szervezet egészségi állapota is leromlik.
Szájszárazságot leggyakrabban a gyógyszerek okoznak. Sajnos ebben az esetben a kiváltó okot nagyon nehéz megszüntetni. Megoldás  lehet olyan szájszárazság elleni készítmény, szájvíz vagy fogkrém, ami antibakteriális enzimeket tartalmaz, ezáltal erősíti a nyál természetes védekező rendszerét.

De a legfontosabb: ne várjuk meg, amíg fájdalmat érzünk, vagy fogmosáskor fogínyvérzést tapasztalunk, hanem 6 hónaponként kérjünk időpontot fogorvosunktól.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja