SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felelőtlen tinédzserek, felelőtlen társadalom?

Családinet [cikkei] - 2006-11-20
A tinédzserkorú fiatalok szexuális életét világszerte az őket érő társadalmi hatások, befolyások határozzák meg. Meglepő azonban, hogy ezek a hatások földrajzi határokat átlépve, kulturális szokásokat nem ismerve mennyire azonosak.

Felelőtlen tinédzserek, felelőtlen társadalom?

A London School of Hygiene and Tropical Medicine orvosai által végzett vizsgálatban 250, tinédzser és fiatal felnőtt korú személy szexuális szokásait kutató tanulmány adatait vetették össze.

 

Döbbenetes adat, hogy a világon egyre növekvő HIV-es fertőzöttség mintegy fele a 15 és a 24 éves korosztály tagjai közül kerül ki. Természetesen a leggyakoribb esetekben a betegek növekvő számáért a legtöbbször a korosztály tudatlanságát, a rossz ítélőképességüket, fokozott impulzivitásukat okoljuk. Sok esetben az óvszerek használatának elmaradását, illetve a hiányos szexuális nevelést tesszük felelőssé a kellemetlen, vagy épp súlyos következmények miatt.

 

A kutatást végző orvosok meglátása alapján ami a fiatalkorúak szexuális viselkedését ténylegesen befolyásolja, az nem más, mint az őket érő társadalmi hatások. Ezeket is hét további csoportba oszthatjuk, melyek a világ összes országában kivétel nélkül megtalálhatóak.

 

Első, hogy a fiatalok rendszeresen csoportba sorolják a lehetséges partnereiket. A "tiszta" és "koszos" csoportok tagjait főként az adott egyén társadalmi poziciója és viselkedése határozza meg. Az adott egyén besorolása dönt a későbbi aktus során a biztonságos szex, vagy épp a kondom használat elkerülése mellett.

 

A személy szexuális kapcsolatainak minősége nem csak a kondom használatát, de az általános szexuális viselkedését is jellemzi egyben.

 

A kondomokat gyakorta sajnos, mintegy stigmaként értékelik, s a köztudatban használatuk az élvezetvesztés fogalmával forrt össze. A nemi különbségek szexuális téren különböző sztereotípiákat hívtak elő. Az egyik, talán legelterjedtebb sztereotípia a férfiakat szexuális téren tapasztaltabbnak, míg a nőket inkább ártatlanabbnak állítja be, miközben a nem kívánt terhesség elleni védekezés szintén inkább a nőkkel szembeni elvárás.

 

A társadalom egyaránt büntetheti és díjazhatja az egyén szexuális magatartását. Adott esetben egy házasságon kívül született gyermek megbélyegezhet egy nőt, míg a másik oldalról jelentheti a szülői házból való szabadulás zálogát is.

 

A szexuális hírnév és a szexuális élet létének, vagy épp nem létének társadalmi közlése igen fontos a korosztály tagjai számára.

 

Végül, de nem utolsó sorban sajnálatos, hogy a társaldalmi elvárások rendszerint inkább gátolják, mintsem segítik a szexualitásról történő kommunikációt.

 

Látható tehát, hogy a probléma megoldásához nem elegendő még 1-2 plakát, vagy önmagában az óvszer használatának népszerűsítése. A megoldásra váró helyzet sokkal mélyebben gyökeredző kérdésekből táplálkozik, így fontos lehet például az egyedi különbözőségek megértése. Miért választják egyesek a kondom használatát hosszú távú kapcsolataikban is, míg mások kerülik?

Fontos a férfiak szerepének és felelősségének hangsúlyozása a nem kívánt terhesség megakadályozásában. A korosztályon belül egymás befolyásoló hatása, a stigmák és sztereotípiák létezése, s az ezek megváltoztatására való törekvés mind mind olyan feladatok, melyek a fiatalok gondolkodásának megváltoztatására, s ezzel együtt a probléma eredményesebb megoldására irányulnak.

 

A változás nem jöhet létre anélkül, hogy magáról a problémáról beszélnénk. A szexuális viselkedés megváltoztatásában is döntő szerepe van a kommunikációnak. Ez egyaránt jelenti a korcsoporton belüli, illetve az azok határát átlépő megismerő, oktató célzatú beszélgetéseket.

 

A hír alapjául a "Risky Teen Sex: Blame Social Pressures" cikk szolgált.

 

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

A társadalom elöregedésével egyre többeknél válik realitássá az Alzheimer-kór, ami a demencia egyik fajtája. Ez a betegség nagy terhet ró a családokra és az egészségi ellátó rendszerre, ezért is lehetséges, hogy szinte hetente jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus az Alzheimer Világnap alkalmából ezen kutatásokból válogatott és felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos a betegség korai felismerésére épülő kezelés.
A szerkesztő ajánlja